Rövid hírek

Szlovákia: F-16 vagy Gripen?

A szlovák védelmi minisztérium arról tájékoztatta a sajtót a napokban, hogy a MiG-29-esek esedékes váltására az F-16-os és a Gripen az esélyes.

A két típus közötti döntést elősegítő analízisnek június 29-ig kell elkészülnie. Szlovákia 2019 őszéig rendelkezik érvényes szerződéssel az orosz féltől a MiG-29-esek üzemben tartásához, és nagy valószínűséggel meg is fogják azt hosszabbítani. A szerződés hosszabbításának az oka az, hogy bármelyik típus is lesz a befutó, a hadrendbe álláshoz legalább 18-24 hónap kell.

700x324@czech-gripen

Cseh Gripen

1000x597@slovak

Szlovák MIG-29 és az F-16

„Mindkét repülőgép kiváló a maga nemében, bár az F-16-os kissé drágább és csak 2023 körül tudnák leszállítani” – nyilatkozta Jaroslav Nagy, a Szlovák Biztonságpolitikai Intézet igazgatója.

Szlovákia közvetlen szomszédjai közül Magyarország és Csehország már a Gripen-közösség tagjai, Lengyelország pedig F-16-osokat (is) tart hadrendben. Szlovákia és Csehország között úgynevezett „közös égbolt” megállapodás él, mely értelmében – a NATO egységes légvédelmi rendszerén belül – kisegítik egymást a légtérvédelmi feladatok során, illetve használhatják egymás légterét. Ha a szlovákok a Gripen mellett döntenének, akkor a csehekkel kiválóan együtt tudnának működni a műszaki biztosítás és a pilótaképzés terén is.

Szlovákia 2030-ig 6,5 milliárd eurót (8,11 milliárd USD) költ a hadsereg modernizálására. A tavalyi 1,1 százalékról 2020-ra már a költségvetés 1,6 százalékát kapja a honvédelmi tárca és a 2024-es évben elérik a 2,0 százalékot.

A finn Patria céggel együttműködve, még tavaly novemberben döntött a kormány 81 darab nyolckerekű páncélozott csapatszállító jármű gyártásáról, a cél azonban ennél jóval több, 400 darabot meghaladó négykerekű harcjármű előállítása – ehhez pillanatnyilag még keresik a partnert.


Forrás: honvedelem.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s