Rövid hírek

Szlovákia F-16-os vadászgépeket vásárol az Egyesült Államoktól

Final_AirToGroundLoadout_DanielBuck_LowResWithChute.jpg.pc-adaptive.full.medium

F-16V Block 70 / Lockheed Martin

A Szlovák kormány szerdán döntött az F-16V Block 70/72 vadászrepülőgépek vásárlásáról.

A kormányfő elmondása szerint az Egyesült Államok ajánlatát ítélték a legjobb megoldásnak, gazdasági és technikai szempontból is. Pellegrini szerint a vadászgépek teljes, több mint 30 éves élettartamát tekintve az amerikai ajánlat 8 százalékkal olcsóbbra jött ki, mint a svéd kormány ajánlata a JAS-39 C/D Gripen típusú vadászgépekre. Pellegrinit ugyanakkor meglepte, hogy a két ajánlat árban mennyire közel volt egymáshoz.

„Mindkét ajánlat versenyképes, és én nagyon örülök, hogy a kormány döntését nem csak geopolitikai meggondolások, vagy a határozottan jobb technikai paraméterek motiválták, hanem hatással volt rá az is, hogy maga az adásvétel is gazdaságilag előnyösebb” – fejtette ki a miniszterelnök. Emlékeztetett, hogy a védelmi minisztériumnak 2024-ig összesen 11,6 milliárd euró fog a rendelkezésére állni, melyet a hadsereg modernizálására és részben a vadászgépflotta felújítására fordíthat. (nemcsak nálunk van hadsereg fejlesztési program – a szerk.)

main-qimg-1774089d42bfd2bef927061ad202bad4

Minden idők legerősebb F-16 változata a Block 70 a Lockheed Martin szerint / quora.com

A kormányfő visszautasította, hogy azért döntöttek volna az amerikai gépek mellett, hogy ezzel párhuzamosan meghosszabbíthassák az orosz MiG-29-es vadászgépek használati idejét. Hozzáfűzte: Peter Gajdoš védelmi miniszter feladata lesz, hogy november 15-ig dolgozzon ki alternatívákat arról, hogyan lehet biztosítani Szlovákia légvédelmét addig, amíg meg nem érkeznek az amerikai vadászgépek. Az egyik lehetőség, hogy ideiglenesen egy szomszédos ország vadászgép flottáját használnák.

Gajdoš szerint az F-16-os egyik legfőbb előnye a Gripennel szemben az, hogy előbbi biztosítja a szárazföldi erők támogatását is. Ľubomír Svoboda, a légierő parancsnoka is úgy véli, hogy az F-16-os vadászgépek harcképessége sokkal nagyobb.

Final_AirToAirLoadout_SteveOtte_LowResWithChute.jpg.pc-adaptive.1920.medium

A képen a légvédelmi feladatokra optimalizált felszereléssel az F-16V Block 70 / Lockheed Martin


Forrás: TASR/parameter.sk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s