Modern harcjármuvek

PzH 2000 155mm önjáró tüzérségi ágyútarack

A Magyar Honvédségnél hamarosan rendszeresítésre kerülő PzH 2000 (Panzerhaubitze 2000 – páncélos tarack) a Német Szövetségi Haderő (Bundeswehr) standard csöves tüzérségi rendszere, amit 1998 elejétől kezdődően folyamatosan vettek használatba, ezzel leváltva a már több mint harminc éves szolgálatot maga mögött tudó M109 A3G önjáró-, valamint az FH 70 vontatott lövegeket.

A PzH 2000 napjaink egyik legkorszerűbb olyan használatban lévő önjáró lövege a világon, amely 155 mm-es ágyúval rendelkezik és minden lényeges alapkövetelményt kielégít, amit egy modern csöves tüzérségi eszközzel szemben támaszthatunk.

PzH 2000 155mm L52 ágyú

Az ESW Extel Systems Wedel által szállított elektromos löveg vezérlés magában foglalja az automatikus emelő és mozató berendezéseket.
Minden automata funkciót ki lehet váltani szükség szerint félautomata vagy akár kézi vezérlés segítségével is.

A PzH 2000 155 mm-es L52 ágyút a Rheinmetall DeTec fejlesztette ki. A cső hossza 8 m, huzagolt csöve belül keménykrómozott, 155 mm űrméretű, 52-es űrmérethosszú(L/52). A cső belsejét a kisebb súrlódási ellenállás és csőkopás, valamint a hosszabb élettartam elérése miatt krómozzák. Élettartama ezen kialakítások miatt 2000 lövés. A cső torony felőli részére egy füstgázelszívó hengert, a cső szájára pedig egy kombinált, nagy hatásfokú csőszájféket szerkesztettek. A töltényűr térfogata 23 liter. A cső menethelyzetben a kocsialváz orrának tetejére rögzíthető.

A pneumatikus rendszerű, önműködő (automata) tárat a csőfar mögött helyezték el. A PzH 2000 teljesen automatikus rakodó- és lőszerkezelő rendszerrel van ellátva. A tűzhelyzetnek megfelelő lövedék és töltet kiválasztását számítógépek vezérlik a töltőkezelők utasításaira, a töltés automatizált a cső bármely oldal- és magasságszöge esetén. A töltőszalag elektromos meghajtású, amely kizárja a kezelőszemélyzet sérülését éghető folyadékok (hidraulikaolaj) hiányából adódóan. Rendszerhiba esetén megoldott a kézi töltés is.

A rendszer tűzgyorsasága önműködő töltés esetén 3 lövés/10 másodperc, illetve 8-9 lövés/60 másodperc, 20 lövés/2,5 perc, 60 lövés/20 perc, 120 lövés/óra. Kevesebb, mint 2 perc kell ahhoz, hogy egy menetben levő jármű a megkapott tűzfeladathoz kiválassza a megfelelő lövedéket, rövid megállásból végrehajtsa az irányzást, leadja a 8-9 lövésből álló tűzcsapást, majd tovább folytassa a menetet. Az ágyú automata működésü töltőberendezéssel és egy 32 lőszerből álló lőszertárolóval együtt 12 lövést alig 60 másodperc alatt képes leadni. A ágyú paramétereit, például a cső hőmérsékletét automatikus berendezések figyelik.

Az alap lőszerrel 30 kilométeres és az M2000 lőszerrel 41,8 kilométeres lőtávolság elérése lehetséges.

Az autonóm hibrid navigációs berendezés képes meghatározni a löveg helyzeti koordinátáit, beleértve a tengerszint feletti magasságot, valamint a cső térbeli helyzetét is. Ezzel a PzH 2000 egy teljesen autonóm fegyvernek tekinthető, amely semmiféle előkészített tüzelőállást nem igényel. Tűzparancs vétele vagy digitális adatátviteli rendszeren keresztül kapott céladatok vétele után azonnal megállhat és tüzelhet.


Szerkezeti felépítés

Alváz

A MaK cég tervezte az alvázat, amelynek több része a Leopard 2 harckocsi alvázával és alkatrészeivel megegyezik, hegesztett acéllemezekből áll. Biztonsági szempontok miatt a jármű elejében helyezték el a hajtóművet és segédberendezéseit a meghajtó kerekekkel együtt, a tornyot pedig az alváz hátsó részébe. Ez a megoldás már bizonyított több fegyveres konfliktusban, különféle önjáró lövegeknél, lövészpáncélosoknál és harckocsiknál is alkalmazzák ezt az elrendezést. A kocsitest hátsó részében található ajtókon keresztül történik a lőszerek málházása, illetve vészhelyzet esetén a jármű gyors elhagyását is segíti. A 60 darab lőszerből és ennek megfelelő mennyiségű hajító töltetből álló javadalmazást, amelynek a teljes súlya körülbelül 3400 kg, a kezelő állomány kevesebb, mint 12 perc alatt képes bemálházni.

Futómű

A futómű torziós felfüggesztésű. A lengéscsillapítók, a hidraulikus ütközők (amortizátorok) és a 2×7 db futógörgő szintén a Leopard-családból lett átvéve. Mindezek kiváló menetteljesítményt biztosítanak a nagy tömegű járműnek terepen és kemény útburkolaton egyaránt. A hajtáslánc megegyezik a Leopard 2-n alkalmazottal.

Páncélzat

A páncélzat hagyományos hegesztett acélpáncél, viszont modulrendszerben tervezett, bevetéstől függően rugalmasan bővíthető. Például az Afganisztánba szállított ágyúkat kiegészítő páncélzattal látták el, mely jobb védelmet nyújt az aknavetők lövedékei ellen. Az általános elrendezés is védelmet nyújt a 7,62 mm-es géppuskalövedékek ellen és 800 m-nél távolabbról kilőtt 14,5 mm-es páncéltörő lövedékek ellen is, de reaktív páncélzat is szerelhető fel rá. A normál páncélzat továbbá védelmet nyújt 10 méteres körzeten túl becsapódó tüzérségi lövedékek ellen (155 mm űrméretig), valamint megakadályozza a neutronsugárzás áthatolását is. A harcjármű teljes atom-biológiai-vegyi (ABV) védelemmel van ellátva.

Torony

A négyszögletű tornyot a Wegmann cég tervezte, ami – a motor elrendezése miatt – a test hátsó részében lett elhelyezve. A torony tetején 2 db búvónyílás lett kialakítva: a bal oldali elöl, a jobb oldali hátul. Előbbire szerelhető fel a 7,62 mm-es géppuska, amely légi- és földi célok ellen egyaránt alkalmazható. Elhelyeztek még oldalanként 4-4 db ködgránátvetőt is. A toronyba egy fázisvezérelt radart is építettek, amellyel a kilőtt lövedék nyomon követhető és az oldalszél mérésére is alkalmas.

Az autonóm ballisztikai és tűzvezető számítógép, az autonóm hibrid navigációs berendezés, egy újonnan kifejlesztett, az emelkedési magasságtól függő nyomásszabályozással működtetett röppálya-stabilizátor, valamint a koncepcionálisan stabil lövegplatform pontos lövéseket eredményez bármely lőtávolságra. A lövegtalp közepén elhelyezkedő beépített lőszertároló és a toronynak a hordozó alváz hátsó részén történő pozicionálása egy kiegyensúlyozott, stabil súlypontú rendszert eredményez, amely minden oldal-, illetve magassági irányzási szögtartományban, maximális töltettel irányozni, tölteni és tüzelni képes.

Egyszerű és világosan definiált kapcsolódási pontjai segítségével minden PzH 2000 összekötetésben lehet digitális adatátviteli rendszerekkel, magasabb szintű vezetési és tűzvezető rendszerekkel. A lövegparancsnok számára minden adattávirat grafikusan jelenik meg készüléke képernyőjén. A lövegparancsnok rendelkezésére áll egy éjjellátó optikával felszerelt lézer távmérő. Az irányzó pedig egy éjjellátó páncélos célzótávcsővet használ.

Minden, a toronyban, a küzdőtérben és a töltőrészben található meghajtás elektromos. Egy integrált belső ellenőrzőrendszer (“Build In Test Equipment” = BITE) teszi lehetővé a kiszolgáló és karbantartó személyzet számára, hogy közvetlenül lokalizálhassa a hibákat.

Még ha komplett szerkezeti egységek hibásodnak is meg, a személyzet, számtalan kiegészítő üzemmód közül választva, mindenkor képes a löveget félautomata üzemmódban vagy kézzel irányítani.

A PzH 2000 automata üzemmódban akár három fős személyzettel kezelhető. Azért, hogy a személyzetet váltani lehessen és az általános jellegű feladatokat is el lehessen látni a harci bevetés során, az öt fős kezelő személyzet a rendszeresített létszám.

Hajtómű és erőátvitel

A járművet egy négyütemű, 8 hengeres MTU 881 Ka–500, később Ka–501 típusú dízelmotor hajtja, ami a test bal első részében került elhelyezésre. Teljesítménye 736 kW (986 LE), fajlagos teljesítménye 17,83 LE/t. A motorhoz egy négysebességes Renk HSWL 284 C típusú sebességváltó van kapcsolva. Noha a jármű meglehetősen nehéz, a hajtáslánc mégis nagy mozgékonyságot biztosít neki. Országúton 60 km/h, terepen 45 km/h a csúcssebessége. Hatótávolsága eléri a 420 km-t, üzemanyagfogyasztása 240 liter/100 km. Az üzemanyag 3 db tartályban van tárolva.

Teljes körű diagnosztikai rendszer segíti a karbantartás legegyszerűbbé és legolcsóbbá tételét és a hibák leggyorsabb javítását. A rendszer felügyeli mind a mechanikus, mind az elektronikus berendezéseket.

Egy további jelentős jellemzője a mindent felülmúló “shoot & scoot capacity” (tűz és mozgás). Csak az integrált MICMOS tűzvezető számítógép, a hibrid navigációs rendszer, a nagy mobilitás, az irányzási és töltési folyamat magasfokú automatizálásának kombinálása teszi lehetővé a tűzfeladatok kivitelezését és rövid reakcióidővel történő megvalósítását.


PzH 2000 technikai adatai

Típusönjáró tarack
Háborús részvételAfganisztáni háború
Általános tulajdonságok
Személyzet5 fő (parancsnok, vezető, irányzó, 2 fő töltőkezelő)
Hosszúság11,67 m
Szélesség3,6 m
Magasság3,1 m
Tömeg55,3 t
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzatmodulrendszerű, hegesztett acélpáncél-lemez, kiegészíthető reaktív pótpáncéllal
Elsődleges fegyverzetRheinmetall 155 mm-es L/52 űrmérethosszú tarackágyú
Másodlagos fegyverzetRheinmetall MG3 géppuska
Műszaki adatok
MotorMTU 881 Ka–500 és Ka–501
Teljesítmény736 kW (986 LE)
Felfüggesztéstorziós rugó
Sebesség60 km/h
Fajlagos teljesítmény13,31 kW/t (17,83 LE/t)
Hatótávolság420 km

Rendszeresítő országok: Németország, Hollandia, Görögország, Olaszország, Ausztrália és hamarosan Magyarország. 🙂


Összefoglalva a PzH 2000 rendszere a modern vezetési és tűzvezetési rendszerbe ágyazva egy gyorsreagálású és precíz eszközt ad a Magyar Honvédség katonái kezébe 40 km lőtávolságon egyes és csoportos célok megsemmisítésére.


A PzH 2000-et harci körülmények között a holland hadsereg vetette be először Afganisztán Kandahar tartományában tálib célok ellen, a Medúza hadműveletkeretében, 2006 augusztusában. / wikipedia


Forrás: wikipedia, army-technology.com, KRAUSS-MAFFEI WEGMANN


Hirdetés

Légy Te is partner! Indíts saját autókozmetikai vállalkozást!

8 replies »

  1. Egy ellenséges támadó hadsereg hogyan tudja ártalmatlanná tenni ezeket az önjáró lövegeket? Rakétákkal? Légierővel?

    Kedvelés

    • Igen. Howitzer. Szerencsére magyarul van több neve. Ha ágyútarackot írok, akkor valaki ágyúért vagy tarackért, esetleg lövegért kiállt. Köztes megoldást választottam. 😉

      Kedvelés

      • Az ágyú közvetlen irányítású, lapos röppályán tüzelő 20mm-nél nagyobb kaliberű tűzfegyver. A tarack meredek röppályán, nagyobb távolságra tüzelni képes hasonló eszköz, közvetett irányítással. Ez, és a hasonló eszközök mindkettőt tudják. Ezért ágyútarackok. Pl. D20, Akacia.

        Kedvelik 1 személy

Hozzászólás