Hírek

AMX 13 SS.11

Az AMX 13 SS.11 az AMX 13 testre épült könnyüharckocsicsalád egy modernizált változata. A harckocsi föágyúja alkalmatlan volt az akkori hidegháborús harckocsikkal szembeni harcra, ezért felszerelték irányított rakétavetö rendszerrel (ATGM), a War Thunder-be a 1.75 “La Résistance” frissítésben került!

Története:

A háború után a franciák, az amerikai M24 Chaffee sikerei miatt szükségességét látták egy könnyü felderítöjármü fejlesztésének, mely ha szükséges képes az ellenséges felderítö-, harcjármüvek és páncélosok elpusztítására. Ehhez egy könnyü kisméretü, nagy sebességre képes testet kellett megtervezni, mellyel a Párizs közeli, állami tulajdonban lévö Atelier de Construction d’Issy-les-Moulineaux (AMX) céget bízták meg. Az AMX képes volt 3 év alatt elkészülni a tervekkel, így még a 40-es évek végén legördült az elsö prototípus. A sikeres tesztek után 1952-töl a sorozatgyártás is elindult. A gyártása egészen a 80-as évek végéig tartott. Az AMX-13 SS.11 a 75-ös ágyúval rendelkezö változat egy modernizálási kísérlete, 1962-re ugyanis ezen modell már nem rendelkezett megfelelö átütéssel ahhoz, hogy akár oldalról veszélyt jelentsen az ellenfél páncélosaira. A modernizálást nehezítette, hogy a tank fegyverzeti potenciáljának a növelése mellett nem szerettek volna nagymértékben növelni a tömegén, mert ez csökkentette volna a mobilitását, illetve maga a test is kis tömegre lett tervezve. A megoldást az elsö generációs SS.11 irányított rakéták jelentették, mely 600mm páncélátütéssel rendelkezett amit akár 3km-re is el lehetett juttatni. Az AMX-13 SS.11 ezen fejlesztéssel közel két évtizedig kihúzta szolgálati idejét a Francia Hadseregben.

amx13

Egy újdonság is bekerül a játékba ezzel a tankkal, ami nem más mint az oszcilláló torony. Mechanikája, hogy a torony két részböl áll, az alsó körmozgást tud végezni a testen (akár csak a többi tanknál), míg a fölsö két szimmetrikus ponton csatlakozik az alsóhoz amit így függölegesen lehet mozgatni. Ezen megoldás lehetövé tette hogy az ágyú fixen beépítve a toronyba is ugyan olyan ‘belátószöggel’ rendelkezzen, mint a dönthetö ágyús megoldások.
A torony mindkét részének mozgatását hidraulika vezérelte így a torony vízszintes és függöleges mozgatása független volt a motortól, illetve 30°/s toronyforgási sebességet biztosított.  Ezen megoldás kisebb méretet, jobb ágyúelhelyezést és egyszerübben kivitelezhetö töltörendszert tett lehetövé. A tank önmüködö töltörendszerrel van ellátva két darab 6-os revolvertárral, így míg az egyiket használjuk a másikat fel lehet tölteni. (A valóságban a két revolvertár kiürülésénél, a tanknak el kellett hagynia, a csatamezöt és a legénységnek manuálisan feltölteni a tárakat, ezt a játékban hosszú töltésidövel szimuláljuk.)

  AMX-13-75-Char-Lance-SS-11-Image-1

A táras 75mm-es és az irányítható rakéta egy veszélyes fegyverzetü masinává teszi a 13-at, amelytöl nem csak a könnyü célpontoknak, de a rakéták miatt a jólpáncélozott nehéztankoknak is félniük kell. De nem szabad elfelejteni, hogy attól még ez egy könnyü tank fantasztikus mobilitással, viszont gyenge páncélzattal, ami csak a kisebb kaliberü géppuskáktól tud megvédeni minket. A tankban 3 ember foglal helyett így egy jól célzott lövés a legkisebb dmg-jü fegyverrel is egylövésezhet minket.

A kitünö 60km/h-s sebessége mellett az ellenállása is alacsony így bármilyen terepen hamar odaérhetünk a stratégiai pozíciókba vele, ahonnan felderíthetünk vagy merészebbek egyszerüen csak oldalába kerülhetnek az ellenségnek hogy közelröl ‘beletárazhassanak’.

Adatai:

AMX 13-75 (1952):
Méretek
(H-SZ-M)
6.36m (4.88m ágyú nélkül) x 2.5m x 2.3m
(20’9″ (16’0″) x 8’2″ x 7’5″ ft.in)
Tömeg 15 tonna
Legénység 3 (soför, segéd/géppuskás, lövész/parancsnok)
Motor Renault/SOFAM Model 8Gxb, gázolaj, 8-hengeres, vízhütés: 250hp
Felfüggesztés Torziós rugók
Végsebesség 60 km/h (40 mph)
Hatótáv 400 km (250 mi)
Fegyverzet 75 mm (2.95 in) SA50 (12 löszer)
2 x 7.5 mm (0.295 in) MAC géppuska (3600 löszer)
Páncélzat Front test és torony 40mm, oldalak 20 mm (0.79 in), alj 15 mm (0.59 in), tetö 10 mm (0.39 in)
Legyártott 4300 db
Предзаказ - Набор AMX 13 SS.11
AMX 13 SS.11 csomag tartalma:
  • AMX 13 SS.11 (TierIV, France)
  • 1000 aranysas
  • 7 nap permium account
  • MAS 36 3D puska dekor
  • “Bite hard” titulus
 https://youtu.be/sY_f5S8BuoU

8 replies »

  1. A harckocsinak nem kell elhagynia a csatamezőt,ha kiürülnek a dobok,de nyilvánvalóan fedezékbe kell vonulnia,ha újra akar tölteni.Ezt a taktikai problémát úgy oldották meg,hogy párokban üzemeltették őket-az egyik fedezte a másikat újratöltés közben.A teljes lőszerkészlet az ágyúhoz 37 db,ebből 2×6 van a dobtárakban,a többi a testben található.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s