Bemutatók

T30 — nehézharckocsi egy 155 mm-es tüzérségi löveggel

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves játékosok!

A cím alapján akár egy KV-2 hasonmásra gondolhattok. Ez nem is áll messze a valóságtól, mobilitásban, töltésidőben páncélzatban és a tüzérségi ütegének köszönhetően rombolóerőben is nagyon hasonló a két jármű, ezen Egyesült Államokbeli viszont az említett szovjetet minden megnevezett aspektusban felülmúlja.


Története

1945-öt írunk a szövetséges haderők benyomultak Németország területére, a németek keményen védekeznek legnagyobb erőbedobással a nyugati front északi részén. Itt már a szövetséges katonák fogadtatása a civilek által is egyre ellenségesebb, ez pedig az angolszász katonák folyamatos erőszaktételei miatt egyre rosszabbá válik. A németek minden egyes épületet és a franciák ellen felépített erődrendszert is megerősített védelmi állásként használják, az amerikaiak betörésével szemben.

Az Ardenneki offenzívával a lendületet megtörték, és a szovjeteknél sem tudni, elfogy-e az emberanyag, vagy végig tudják erőből ütni magukat Berlinig. Az elhúzódó háborúra az Egyesült Államoknak készülni kell, így az új nehézharckocsiból egy ‘bunkerrobbantó’ változat tervezetét is elkészítették, hogy ha tényleg bekövetkezne, amitől tartottak, akkor a megváltozott feltételek ne váratlanul érjék őket.


Harckocsi

Az új harckocsi alváza adott volt. A T29 egy olyan egyenalvázat biztosított az Egyesült Államok hadseregének, amely bármilyen célra felhasználható volt. Ez a test megfelelő páncélvédettséget és mobilitást biztosított.

Tornya szintúgy a T29-re hajaz, csak kisebb változtatásokat eszközöltek rajta, hogy képes legyen befogadni a löveget, a torony teljesen körbefordítható legyen a nagyobb tömeggel is viszonylag gyors sebességgel és a töltés is könnyedén megoldható legyen.

Főfegyverzete, mint már olvashattátok, egy harckocsiba való beépítésre továbbfejlesztett 155 mm-es M1 tüzérségi üteg, T7 néven. Ezen ágyú kiváló ballisztikával és rombolási potenciállal rendelkezik így tökéletes volt egy épületek ellen tervezett harckocsiba való beépítésre, 160 mm (500m, 30°, 50%) átütéssel rendelkező (solid) páncéltörő lövedéke habár bunkerek ellen lett tervezve, de a harckocsikkal szemben való fellépésre is alkalmassá teszi.
Kiegészítő fegyverzete a T29-hez hasonlóan 1 db .30 caliberes M1919 A4 géppuska a testben illetve 2 db párhuzamosított és 1 a torony tetejére felszerelt HB M-2 Browning géppuska.

A megnövekedett tömeget nagyobb erejű motorral kompenzálták. A Continental AV1790-3 habár a harckocsi hatótávolságát lecsökkentette, de 704 lóereje a 72.5 tonnát akár 30 km/h-ra is fel tudta gyorsítani.


Szolgálat

A harckocsi első próbatípusa még a háború vége előtt elkészült, ez volt a T30, ennek hibáit lejegyezték. Legnagyobb problémát a toronyban végzett kézi töltés jelentette, amely a kevés hely miatt nagyon megnehezítette az ágyú újratöltését. (T-54 szovjet harckocsinál ugyanezen probléma a papírra írt 10 másodperces töltésidőt a valóságban legalább kétszeresére növelte.)

A T30E1 változat ezen hiba megoldását egy automata töltőrendszer beépítésével eszközölte. Emellett a harckocsit egy elhasznált lőszerhüvely kivető rendszerrel is ellátták, és a menetstabilitását is fejlesztették.

A T30E2 változatnál kisebb fejlesztéseket kezdtek meg, de Németország kapitulációja miatt a fejlesztést azonnal leállították.

Az ágyút később harckocsi elhárító feladatkörre és könnyebb beépíthetőség elérése érdekében átépítették. A T-180 névre keresztelt löveg HEAT és HESH lövedékek indítására volt alkalmas, előbbi több mint 200 mm átütésével alkalmas volt bármely ’50-es években a szovjetek rendelkezésére álló harckocsi megsemmisítésére akár kilométeres távolságokból is.

A T30 variánsaiból 8 darab készült, az Egyesült Államokban mai napig megtekinthető.


Játékban

A T30 egy Tier IV-es KV-2 lesz, a szovjet harckocsi legtöbb rossz és jó tulajdonságát itt is észrevehetjük, mint a gyenge mobilitás, és hosszú töltésidő (30-40s), de a pozitívumokat is, mint a kisebb ágyúkkal szemben erős páncélzat és a HE-vel való hatalmas sebzés.

Szintén hasonlóság a tüzérségi löveg és annak a ‘bunkerpusztító’ lövedéke, a 155 mm-es solid shot (egy fémtömb) viszont a játékban lehet hogy nem fog rendelkezni majd megfelelő sebzésértékkel az ellenséges harckocsik egy lövéssel való megsemmisítéséhez, így a legnagyobb hatáshoz érzékeny pontokra kell majd céloznunk. A kevésbé tapasztalt játékosok számára az átütése is kevésnek tűnhet, azonban gyenge pontra célozva ezzel nem lesz nagyobb problémánk. Persze aki az ilyen nagy ágyúknál a HE-t szokta meg, annak sem lesz panasza, a 40 kg TNT megteszi a hatását.

Persze a T30 egy sokkal fejlettebb harckocsi ezért vannak olyan negatív aspektusok is, amelyek a KV-2-vel ellentétben itt már nem állnak fent, ilyen például, hogy a harckocsi nem vízszintesen állva is tudja forgatni a tornyát (meg azért az újratöltés is 2 perc helyett csak félig tart), ez az Egyesült Államok harckocsijainál megszokott jó negatív ágyúkitéríthetőséggel és megfelelő toronypáncéllal kiegészítve egy jó hulldown taktika megvalósítására alkalmas harckocsivá teszi a járművet.

Legnagyobb gyengesége talán az ágyú töltésidő, átütés, sebzés hármasának együttese. A lassú töltés, miatt szükséges lenne az ellenséges harckocsit lehetőleg egy lövéssel elpusztítani, vagy legalább teljesen védtelenné tenni, mivel hamarabb megjavul vagy egy irányzót hamarabb visszatölt, minthogy mi újra betöltenénk, de a kis átütés miatt, gyenge pontra kell céloznunk, ami szemből gyakran nem esik egybe az érzékeny pontokkal. Oldalról, a csalók ellen is használható, ammo rack felrobbantásával való megsemmisítés technikáját alkalmazhatjuk, ugyanis az amcsi lőszerek közül még a sima AP is elég nagy eséllyel robbantja ilyenkor fel a teljes harckocsit.

Az irányzónak 4 lövedék áll rendelkezésére kezdve a 137 mm átütésű APBC-től az APCBC és HE-n keresztül a füstlőszerig.

Aki szereti az ilyen nagy ágyúval rendelkező ‘bunkerrobbantó’ harckocsikat, most a T30-at ingyen megszerezheti (igaz elég sok idő beleölésével), ehhez nem kell mást tennie, mint a téli eseménysorozatot végigjátszania.

Forrás: War Thunder

Hozzászólás