Elemzések

S.O. 4050 Vautour II

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves játékosok!

Újabb francia bombázó elemzése következik, az M.B.162 után, most a tierV S.O. 4050 Vautour II harcászati bombázókat fogjuk elemezni, amelyek jelenleg 9.0-s BRben foglalnak helyet. [Elvileg vu(ü)tő-nek kell ejteni]

Áttekintés

A második világháború után Franciaország a harckocsi iparága újjáélesztése mellett a repülőgyártásának feltámasztásán is dolgozott. A Rolls Royce céggel egyezséget kötve, a Hispano segítségével, megkezdték egy új francia sugárhajtású repülőgép fejlesztését.

A Vautour II ezen fejlesztés végállomása, az alap Vautour (I) létezett elfogóvadász és vadászbombázó változatban, ezeknek viszont sebessége az 50-es évekre lassúnak számított, a sebességének fejlesztésével viszont a mozgékonysága szenvedett károkat. Végül az 80-ig szolgált a francia és az izraeli légierőben, mint vadászbombázó, de kialakítása miatt felderítő feladatokra is alkalmas volt, majd mivel a szükség úgy hozta támadó feladatokra is alkalmazták.

Mindegyik játékmode-ban használható, és a játékstílus is ugyan az, így ezeket legtöbb helyen egyben fogom említeni, a játékban a IIA és a IIB verzió szerepel, az első rendelkezik támadófegyverzettel, míg a második kicsit gyorsabb illetve a fegyverek helyén, a gép elején, egy felderítő kapott helyett, aki egy üvegkúpon keresztül figyelhette a gép előtt elterülő tájat.

Mozgékonyság

A gépet két Snecma Atar 101E-3 sugárhajtómű hajtotta, ezzel a valóságban még a hangsebességet is el tudta érni kis szögű zuhanás közben a gép, a játékban ez nem sikerül, de így is szinte a leggyorsabb gép 9.0-ban. 1100 km/h-s végsebességét könnyen eléri és stabilan tartja. Emelkedése megint csúcsközeli, két három perc alatt fel lehet mászni 10000 m közelébe, de ha nagyon szeretnénk akár 13 km magasságig is felemelkedhetünk.

Mivel védelmi fegyverzete egyáltalán nincs, ezért a sebességünket kell kihasználnunk a csatákban. Az energiaszintünkre nagyon kell figyelni, mivel igaz, hogy azt nagyon könnyen tartja a gép, de ha elveszti nagyon nehezen nyeri vissza, így semmilyen olyan maneuvert nem érdemes végrehajtani amivel a energiát veszítenénk.

Jó emelkedése miatt érdemes mászni, míg ha ránk jönnek ki tudjuk használni nagy végsebességünket. Fordulni csak alacsony sebességen tud, viszont a magassági kormánnyal való besegítést szereti. Egy szintén nem annyira mozgékony gép ellen így tudunk dog-fight-ot is nyerni, de inkább a boom’n’zoom az ajánlott.

Fegyverzet

Mint már mondtam támadó fegyverzettel csak az A verzió rendelkezik ez viszont 4 db 30 mm-es DEFA ágyú. Földi célpontok ellen ez csak korlátozottan használható, viszont a légi célpontok elleni lőszerbefűzéssel egy-két találat elég bármilyen repülő vagy helicopter likvidálására. Tűzgyorsasága brutális így vigyázni kell, hogy ne maradjon rajta az ujjunk a gombon, mert nagyon hamar kifogyhatunk a lőszerből.

Az A változat különbsége még, hogy emellett rakétákkal is rendelkezik, talán az egyetlen amit ajánlani tudok a SNEB, de a földi célpontok támadása elég komplikált feladat vele.

Mivel gépünk, bármilyen irányváltoztatásra csak alacsonyabb sebességen hajlandó, így felhúzni is csak akkor tudjuk egy rázuhanásból időben, ha nem megyünk túl gyorsan, ezt persze zuhanó(lég)fékkel könnyedén meg tudjuk oldani, viszont itt jön a következő probléma, miszerint nagyon nehezen gyűjt energiát a Vautour. Ez két lehetőséget ad számunkra, vagy nagy sebességgel zuhanunk rá a célra energiánkat megtartva, viszont ekkor már hamar fel kell húznunk és kisebb a találat esélye, vagy fékezünk zuhanás közben, emiatt viszont rengeteg energiát veszítünk, és a felhúzás után a lassú gépünk könnyű célpont lesz az ellenséges vadászok és légvédelmek számára.

Minden jet kifejlesztve csak Vautour-vel játszva. 
(Hülye fejemmel a bombázást kitakartam, úgy 20k lehetett)

Bombaterhe kifejlesztetten átlagos 3 tonna, a bombázási pontok ellen a 750 fontos bombát ajánlom mivel azzal a legnagyobb egy bombateher össz.szebzése: 1740, viszont földi célpontok ellen jobb az 1000 fontos, mivel a 750-es csak lefele robban, így a kill annál csak pont a célponton robbanás esetén biztos.
Bombázási pontokhoz arcade-ben két load, míg RB-ben 5 darab 750-es kell, ezt a bombaszekrény kinyitásával, majd az (egyes) bombadobás gomb háromszori megnyomásával lehet az első bázisnál.

Fontos még bombázásnál, hogy a Vautour képes bármilyen magasságból és bármilyen szögben repülve kioldani a bombáit, de a pontosan bombázni csak 6000 méter alatt, zuhanásból lehet, illetve a szárnyon lévő bombák nagyobb szögben esnek, így az azokkal való bombázás kicsit eltér a hasban lévőktől, így a két eltérő helyről való bombázást külön meg kell tanulni.
Plusz hátrány, hogy a bombázásnézetben vízszintbe rakja a gépet, amiből viszont pontatlanabbul dob.
Frissítés: az alábbi opció no-ra állításával az említett probléma orvosolható.(Köszönjük a segítséget Hracza Bálintnak.)


Előnyök

  • Egyik legjobb végsebesség 9.0-sok közül
  • Jó emelkedés
  • Jó energiatartás
  • 1740 sebzés egy ‘bombloaddal’ 
  • 4 db 30 mm-es gépágyú nagy sebzéssel
  • Pár gépen kívül semmi nem tudja elkapni,ha ledobja az MM
  • Nagyon jó javadalmazás bombázással

Hátrányok

  • Esélytelen olyan géppel szemben, ami gyorsabb nála
  • Lassan gyűjti az energiáját
  • Nagy sebességen nem fordul
  • Az agyúja viszonylag pontatlan
  • Nagy magasságból vagy vízszintesen repülve pontatlanul dob
  • Ha megtalál magának egy MiG-15 vagy 17, F-es vagy CL Sabre, vagy bármilyen rakétaboosteres gép (163, 262 C) akkor halott vagy, nem tudsz mit tenni.

Alkalmazás

Bármiben is játszol (AB,RB,SB) három különálló alkalmazásfajta megfelelő a számára:

Földizés közben ketten rámtámadtak.

Első, az elfogóvadász. Mivel nagyon jól tartja az energiáját és jól emelkedik, eredményesen alkalmazható ellenséges bombázók és nagyobb vagy lomhább repülők ellen. Az energiaszintünkre folyamatosan figyeljünk és soha ne forduljunk az ellenség után.
Természetesen ez csak az A változatra igaz.

Lehet ezzel ‘földizni’ is.

Második, a földi támadó. Mivel viszonylag jó fegyverzettel rendelkezik földi célpontok ellen is, így azok elhárítása bombával vagy rakétával sem nehéz feladat. Ezt már mindkettő típussal lehet alkalmasan csinálni, de talán az A itt is jobb választás rakétái miatt. Bombából csak az 1000 fontost tudom ajánlani. Ez sajnos elég veszélyes játék, mivel hamar elfogyhat az energiánk és így könnyű célpontok leszünk az ellenség repülői számára.

Laza majdnem 30k RP csak 25 tonna bombázással.
(Már nem volt mást fejleszteni, csak a tierI-et)

Harmadikat, csak egyszerűen “pacifist”-nek (békeszeretőnek) szoktam nevezni.
Eleged van a folyamatos csatározásokból, a mások anyázásaiból mert lelőtted őket? Nem akarsz folyamatosan másoknak azzal rosszat okozni, hogy elrontod az örömüket kedvenc gépük elpusztításával? Ne is törődj az ellenféllel, csak bombázz! 
AB-ben emelkedj fel mihamarabb 9000 méter fölé és reménykedj, hogy egyik OP gép sem akar rád utazni, bombázd ki a pontokat, majd pedig bombázd a repteret amíg vége nem lesz a csatának. A végkimenetelre legtöbbször csak kevés a befolyásod, mivel egyedül vagy fél óra mire kidobod a repteret, így ha az ellen nyerni akar, akkor másra fog koncentrálni és nem rád, te meg nyugodtan minden bántalmazástól való félelem nélkül bombázgathatsz, közben esetleg egy Háttérképet, vagy TV-s/rádiós vitaműsort hallgatva. (Mivel folyamatosan a gépet kell irányítanod és a játékot nézned filmet nem érdemes mellette, ellenben hangoskönyvet igen.) Erre a módra a B jobb, mivel kicsit gyorsabb és kicsit jobban emelkedik.
Sajnos életed így sem lesz nyugodt, mivel a gonosz erőszak még így is néha utánad fog nyúlni, ugyanis vannak kitartó játékosok akik még az OP gépükkel sem tudnak sikert elérni, ezért inkább 1-2 percet is emelkedéssel töltenek csak hogy téged lelőhessenek, ezzel pedig megszerezzék életük első kill-jét. Ha a hátrányoknál említett listában benn van az említett gép, nincs mit tenni, ha az A verzióban ülsz esetleg egy head-on-t megpróbálhatsz. Ha viszont valami gyengébb gépben ül nem kell félned úgysem fog elkapni, csak mindig figyelj, hogy ne engedd közel, használd, ki hogy úgyis gyorsabb vagy nála.
RB-ben a recept alacsonyra bezuhanás két pont ki, majd haza, leszállás, és a csata állásától függően, vagy felszállás és csatába, vagy vissza hangár.
SB kicsit más, ott sokkal többet számít a pilóták képessége, természetesen itt is sebességelőnyünk megvan így az ki tudjuk használni és ugyan úgy bombázgatni.

Hogy miért jó ez a békeszerető játékstílus? Rengeteg RP. Egy csatában átlag 20-30k (ezer) fejlesztési pontot szerezhetsz, ha veszel rá talizmánt, ami az 1.85-ös frissítés előtti időszakig absolute megérte.

Hogy mennyire jó a Vautour? Ennyire!

Sajnos az 1.85 nagyjából a Vautour-nak be is tesz. Eddig még a MiG-15 és 17 is két három percig elszórakozott mire felemelkedett 9000 méterre és utolért minket, azonban az új t6 jeteknek ez pár másodpercbe fog csak telni, és OP fegyverzetük, vagy az önvezérelt rakétákkal elől a Vautournak esélye sincs kitérni, esetleg egy lejjebb BR-ezés megoldhatná a problémát, azonban ha ez nem történik meg, lehet sok ideig nem fogunk többé vele találkozni a csatatéren.

4 replies »

  1. Visszajelzés: War Thunder Info

Hozzászólás