Bemutatók

Panther/M10

Kedves Játékosok!

A szárazföldi téli feladatokat csináló játékosok fő célját, a Panther/M10-et szeretném bemutatni, azok akik csak csinálgatták komolyabban ráállhatnak, akik pedig szenvednek a teljesítésük miatt (én már kivagyok, hogy minden nap el kel indítani az aces.exe-t 😛 ) újabb motivációt nyerhetnek, többet tudván a megszerezhető járműről.

His-min

Története:

Az ötlet az Ardenneki offenzíva idején merült fel. A cél pedig egy olyan harckocsi építése volt, amely minőségben felülmúlja az amerikaiakét (elfoglalt harckocsi ezért nem jöhetett számításba), de összetéveszthető egy amerikai járművel, így azzal elég közel lehet merészkedni az amerikai állásokhoz, lehallgatások és hamis információk terjesztését lehetővé téve. A választás későbbi parancsnokuk segítségével egy G-s Párduc-ra esett, kupoláját levágva, és oldalára és frontjára lapokat szerelve a közepes harckocsi kísértetiesen hasonló lett az egyik legeredményesebb amerikai páncélvadászhoz, az M10 Wolverine-hoz, amit (és angol változatát (Achilles)) a háború végéig nagy számban használtak a szövetségesek, így az álca nem okozott feltűnést.

A harckocsikat az ellenséges vonalak mögötti hadműveletekben tapasztalt, osztrák  SS-Obersturmbannführer(alezredes) Otto Skorzeny kapta. Renoméja elég változatos és hosszú. Már a háború előtt nagy szolgálatot tett a Birodalomnak, megmentve a németbarát Osztrák miniszterelnököt. Pilóta szeretett volna lenni a Luftwaffe-nál, de magassága(1.92) és kora miatt visszautasították. Különleges tehetsége diverzáns akciókban a Keleti-Fronton mutatkozott meg, mikor Moszkvában az ellenséges vonalak mögött is képes volt tartani kulcsfontosságú épületeket.


A német vezérkar felismerte a benne rejlő potenciált, ezért több merész, hősies (és egy számunkra nem kedves) feladat végrehajtásával is öt bízták meg:

 • Az afrikai kölcsönbérleti útvonalak (amiken az amerikaiak szállítottak végtelen mennyiségű hadianyagot és járművet az oroszoknak, hogy azok nem roppanjanak össze a németekkel szemben) felderítése és lehetőség szerint megsemmisítése.
 • Mussolini fogolytáborból való megmentése, az amerikai kínzó és vallatóosztagok megérkezése előtt. (az olasz renegát kormány fogta el, észrevétlenül sikerült megszöktetni)
 • A Teheráni egyezményen a három vezető elfogása. (a német titkosírás megfejtése és alteregók használata miatt nem sikerült)
 • Tito elfogása
 • Ifjabb Horthy Miklós elfogása
 • Az Ardenneki offenzíva előkészítése felderítéssel; információk lehallgatásával, és hamisak terjesztésével.

pantherm10a-min

Utóbbihoz kapott 4 darab álcázott Párducot. A diverzáns egység (150. SS Panzer Brigade) csak pár száz, angolul jól beszélő, német katonát foglalt magába. Ezen emberek nagy kockázatot vállaltak, ugyanis tudták, hogy az amerikai szabvány a diverzáns egységekkel szemben a vallatás, majd vallás utáni azonnali kivégzés volt.
A hadművelet majdnem kudarcba fulladt, ugyanis az első napokban elfogtak pár katonát, akik a kínzások ellenére is el tudták hitetni az amerikaiakkal, hogy Skorzeny feladata Eisenhover elfogása volt. Hősi halált haltak. Nekik is köszönhetően, az osztag sikeresen elfoglalt két hidat, melyek épsége kulcsfontosságú szerepet játszott a német előre nyomulásban. Feladatuk további részét viszont az amerikai tüzérség által szétbombázott utak miatt nem tudták időre teljesíteni.

WoT-min

Hogy a német hadsereg megérkezésekor ne tekintsék őket is ellenségnek, több jelet is rendszeresítettek találkozás esetén. Ilyen volt a tank hátulján a sárga háromszög (oldalról és hátulról fel lehetett ismerni a párduc formáját, mivel a motorteret nem alakították át), a tank tornya 9 órára fordítása,  rózsaszín vagy kék sál, illetve a sisak levétele és éjszaka a kék vagy vörös fényjelző.

WT-min

Skorzeny utolsó feladata hidak felrobbantása volt. Hősies magatartásáért megszerezte az egyik legnagyobb kitüntetést a lovagkeresztet tölgyfalevéllel, mellyel Hitler személyesen tüntette ki.

WoTresmap-min
A háború után ki akarták végezni diverzánstevékenység miatt, de megegyezett az angol titkosszolgálattal, hogy kész nekik dolgozni, ekkor több angol kém is beismerte a tárgyalásán, hogy ők is folytattak hasonló tevékenységet parancsra, az ügyet lezárták, és fogolytáborba küldték.
A táborból megszökve az Egyiptomi hadsereg tisztje lett, később Argentínában “nácivadászok” megmérgezték, 1975-ben halt meg, a ‘hivatalos’ papírok szerint tüdőrákban.

WTleft-min

Játékban:

A tank nem sokban különbözik a Panther G-től, a kupola eltávolítása jó szolgálatot tehet fejharckor, míg a álcapáncél jó szolgálatot tud tenni kumulatív löszerek ellen. Legviccesebb talán Simulator-ban játszani vele, mert habár az ellenség megnézve a járműkiosztást felkészülhet harckocsinkra, egy tapasztalatlanabb játékost könnyen meglephet, hogy egy sajátjának hitt tank lövi ki. Viszont ugyan úgy figyelnünk kell, hogy csapattársaink ne nézzenek ellenfélnek minket.

WoTres-min

Játékstílusa szokásos párduc, ha ledobja egy kemény fronttank is lehet, aminek csak a tornyát kell félteni, viszont mobilitása miatt könnyen flankelhetünk, ágyúja pedig kitűnő sniperré teszi. Ha feldobja egyetlen megnyugtató tény, hogy a páncélunk szemből mindenhol rétegelt, így a sok ATGM és (c)heat-fs nem jelent azonnali halált számunkra.

blueprnt-min

 

 

Panther/M10:
Méretek (H-SZ-M) 6.87/8.66 x 3.27 x 2.99 m
(22.54/28.41 x 10.73 x 9.81 ft)
Tömeg 44.8 tonna
Legénység 5 (sofőr, géppuskás, lövész, parancsnok, töltökezelő)
Motor Maybach HL230 P2, V12 gázolaj: 690 hp (515 kW)
Felfüggesztés Függőleges spirál rugók
Végsebesség 48 km/h (29 mph)
Fegyverzet 75 mm (2.95 in) KwK 42 L/70 (79)
2 x 7.92 mm (0.31 in) MG 34 (5100)
Páncélzat (elöl/oldalt/hátul) Test: 80+5/50/40 mm
Torony: 110+5/45+5/45+5 mm
Legyártott 4 db

p-min

 

6 replies »

 1. Jumbo és egy rakétás repcsi, vagy a Jumbo francia tank és a többi 4.7-es tankkal más félórás munka kb, és élvezni lehet  Már másfél éve így csinálom, és azóta egyszer nem idegeskedtem a feladatokon, mindig meg volt(persze a 40 kill, 12 kill egy meccsben és a 2018 pontra megyek Rb-ben). Persze a győzelmes feladatokat, nem szabad csinálni, mert az őrületbe tudna kergetni 

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s