Bemutatók

Deutschland osztályú nehézcirkáló — az utolsó páncélhajó

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves olvasó!

A Deutschland még az első világháború szellemében, páncélhajóként épült, a két világháború között páncélozott cirkáló besorolást kapta, ami később a nehézcirkálók alosztályává vált.
A Deutschland osztályú cirkálók a második világháborúban még öreg koruk ellenére is, komoly eredményeket értek el.


Fejlesztés

Németországot az első világháború után a Versailles-i békediktátumokban csúnyán megalázták, hadseregét pedig iszonyatos korlátozásokkal sújtották.

A Washingtoni egyezményről már több hajó bemutatójában is olvashattatok, ebben korlátozták országonként a megépíthető hajótípusokat, azok maximális tömegét és hogy mikor lehet egy hajó helyett újat építeni. Ez Németország számára azt jelentette, hogy csak a 20 éves vagy idősebb hajókat lehetett lecserélni, maximális 10,000 tonnás tömegűre.

A Braunschweig hajók 1920-ban már 18-19 évesek voltak, így a németek megkezdték a helyükre szánt hajók tervezését. A szoros súlykorlátozás miatt (az új hajó csak 2/3-a lehetett elődjének), a választás a kis méretű, komolyan páncélozott, lassú, partvédő monitor 30 vagy 38 cm-es ágyúkkal és a nagyobb, gyengébben páncélozott, 20.3 cm-es ágyúkkal ellátott, gyors ‘cirkáló’ között volt. Végül az új kihívásokra figyelemmel, az utóbbi mellett döntöttek.

Az építés 2 év múlva meg is kezdődhetett, azonban a bedőlt német kormány és gazdaság miatt csak nagyon lassan haladt. Különösen nehéz volt a nagyobb alkatrészeket legyártani, mivel azon üzemek, amik ezzel foglalkoztak mind átkerültek francia kézre, a diktátum értelmében.

Végül a hajók 1926-ban lettek véglegesítve, az első 1928-ra készült el, Panzerschiff A néven. A hivatalos átadást azonban elnapolták, mivel azzal nem akarták befolyásolni a választásokat. Ugyanis a Sociáldemokrata párt nagyon erős haderőfejlesztés ellenes programot hirdetett, az új hajó átadása miatti hirtelen eufória pedig rontotta volna a szocdemek választási eredményét.

Végül a választáson ugyan a szocialista és kommunista párt is nagyon jól szerepelt, azonban a többséget a összesen 12 darab polgári-konzervatív párt adta, akik leszavazták a kommunista párt által benyújtott ország lefegyverzéséről szóló törvénycsomag tervezetet.


Tulajdonságok

A német technológiai géniusz újra megviccelte a szövetségeseket. A Krupp kifejlesztett egy olyan kombinációt, amivel a híresen kitartó lemezeket, csupán hegesztéssel szegecsek használata nélkül is tökéletesen egymáshoz lehetett illeszteni. Ezzel pedig igen magas páncélozottság / tömeg arány tudtak elérni.

A szövetségesek nem tudtak mit reagálni, amikor meglátták, hogy a cirkáló 10 cm-es páncélzattal és 50 km/h feletti csúcssebességgel is 10,000 tonna alatt van. Hogy még tetézzék is a dolgot, a németek a tervezett 20.3 helyett 28.3 cm-es ágyúkat tettek a hajóra, a szövetségesek megpróbáltak tiltakozni és szétszereltetni az elkészült hajókat a németekkel, viszont a szabályozás sehol sem korlátozta a hajók fegyverzetét, mivel mikor meghozták, még azt hitték, hogy az ekkora kaliberű ágyúk csak a lassú parttámadó hajókra fognak majd ráférni.
1930-ban meg is érkezett a Londoni egyezmény, amiben már korlátozták a hajók maximális kaliberét, de a Deutschland névre átkeresztelt nehéz cirkálók addigra már elkészültek, így azokat ezen szabály alapján nem lehetett őket támadni. A britek sértődöttségből a cirkálókat zsebcsatahajónak csúfolták, ezen gúnynevük a propaganda hatására elég ismert fogalommá vált.

A páncélzata az övrészen 80 és 100 mm között volt, ezek mögött 17,20-45 mm-es páncéllemezek voltak elválasztva a hajó egyes részeit egymástól. A fedélzetet 30-60 mm páncél borította.

A cirkálón a fegyverzet két toronyban foglalt helyet, egyik a hajó orra a másik a tatja felé. Mindegyikben 3 db 28.3 cm-es ágyú volt található, amelyeket 140-150 mm páncél védett. Vízszintes mozgásterük kiváló volt, a hajó csak szinte teljesen maga elé és mögé nem tudott mind a 6 lövegével tüzelni. Az újratöltése ezen hatalmas kalibernek igen hosszú volt, 20-30 másodperc, de a 910 m/s-os torkolatsebesség, a 300 kilós lövedék, és a 35 km-es hatékony lőtávolság ezért bőven kárpótolt.

Kiegészítő fegyverzetként a hajó oldalán 4-4 15 cm-es ágyú foglalt helyet. Ezek gondoskodtak arról, hogy a kisebb hajók és csónakok, ne tudjanak büntetlenül a cirkálóhoz 22 km-nél közelebb kerülni. Ennek már a töltésideje is kedvezőbb volt, a félautomata töltőrendszer segítségével 6 másodpercenként lehetett az ágyúval tüzelni.

Az elsődleges légvédelmet 6 dupla 8.8 cm-es flak ágyú látta el, amely a 17 km-nél közelebb merészkedő hajók ellen is kiváló védelmet nyújtott, a repülők pedig 12 km-es magasságig nem érezhették magukat biztonságban. Egyetlen probléma ezen fegyverzettel a rövid élettartama volt, a csöveket 3,200 lövés után cserélni kellett, amit a hatalmas tömeg miatt, csak különleges eszközökkel kikötőben lehetett megtenni.
A hiba javítására a 12 db 88-ast 10,5 cm-es légvédelmi ágyúkra cserélték, ezek szinte megtartották az elődjeik minden tulajdonságát, csupán a rombolóerejük és pontosságuk volt jobb.

A másodlagos légvédelmet 3.7 és 2 cm-es gépágyúk látták el. A kisebb kaliber ellenére azonban ezen fegyverzetek is komoly veszélyt jelentettek az ellenfélre, légi célpont ellen 6.8 és 3.7, míg tengeri ellen 8.5 és 4.9 km-en belül voltak halálosak. Tűzgyorsaságuk pedig kiváló volt az ellenséges könnyű és torpedóbombázók elhárítására. A 3.7 cm-es gépágyúból 8 db míg a 2 centisből több, mint 30 db került a hajóra, a háború kitörése után 4 cm-es Bofors gépágyúkat is felszereltek.

Mindent a legkorszerűbb távmerő és tűzvezető rendszer segített.
(Nem a modern megoldásokra kell gondolni, de radarkép és távmérés segítségével a németeknek volt egy olyan légvédelmi rendszerük ami kiszámolta, hogy hova kell lőni, hogy a lövedék eltalálja a pont akkor odaérő repülőt.”Mennyivel kell elé célozni”)

A hajó tatján 1-1 négyes torpedóvető foglalt helyet, amelyekkel a szokásos 53.3 cm-es torpedókat lehetett indítani.
Felderítésre két Heinkel 60, majd Arado 196 repülő állt rendelkezésre.

Mindezek felszerelésével a hajó üresen pont 10,000 tonnát nyomott, amit a 8 MAN dízel motor akár 55 km/h-ra is tudott gyorsítani. Az összesen 54,000 lóerő nem csak sebességet, de kiváló mobilitást is kölcsönzött a hajónak, amely még a legszűkebb kanyart is, könnyedén vette, és a viharos tenger sem okozott neki akadályt. (Egyetlen hátrány, hogy a fedélzet közel volt a tengerszinthez, az egész hajó nagyon “lapos volt”, így a szállítmány gyakran elázott.)

A Deutschland kiváló hajó volt, méltó elődje, az Admiral Hipper osztálynak, amely tervezésénél sok megoldást átvettek.


Szolgálat

A hajók a második világháború kitörésekor, már viszonylag idösek voltak, de így is nagyon kemény ellenfélnek bizonyultak. A Graf Spee már 1939-ben elsüllyedt, de így is világhírnevet szerzett magának. 9 hajó elsüllyesztése után külön szövetséges vadászosztag üldözte, amelybe többek között 4 repülőgéphordozó, 2 csatahajó és egy csatacirkáló is tartozott, de a végét ez csak közvetetten okozta.

Miután leküzdött egyedül 3 cirkálót javításra egy semleges kikötőbe tért. Langsdorff kapitány úgy értesült, hogy a szövetségesek felderítették a pozícióját, és blokád alá vették a kikötőt. Mivel a hajó nem volt olyan állapotban, hogy ilyen túlerővel szemben esélyesen szembeszálljon elrendelte a hajó elsüllyesztését. Csak később tudta meg, hogy az információ hamis volt, ezután öngyilkosságot követett el.

A másik két cirkáló végigharcolta a háborút, az Admiral Scheer-t a háború végén süllyesztették el a britek, míg a Lützow-ra átkeresztelt, eredetileg Deutschland nevűt, a szovjetek kezében pusztult el fegyverpróbákon 1947-ben.

Mivel a háborúra már elavultnak számított, 1941-ben felmerült egy terv a két cirkáló repülőgéphordozóvá alakítására, azonban végül nem történt meg az átalakítás.


Játékban

Az 1.95-ös frissítésben érkezik a Graf Spee a War Thunderbe, mint első tier V-ös hajó.

A játék viszonylag igazságosan bánik a hajóval, megkapja történelmi páncélzatát, tűzerejét és mobilitását is a devblog szerint.

Egyetlen érdekesség, hogy gyengeségként említik a hajó légvédelmi képességeit, ami a légvédelmi fegyverzetet végignézve furcsának tűnik. (A 15 cm-es is tökéletesen alkalmas légi célpontok ellen.)

Reméljük a Graf Spee a játékban, a valósághoz hasonlóan, komoly ellenfél lesz minden számára, komoly fegyverzetét kihasználva felül tud majd kerekedni minden cirkálón, mobilitását és páncélzatát kihasználva akár közelharcban is jól tud majd szerepelni, bár egyáltalán nem az a közege.

3 replies »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s