Elemzések

T34/85

Kedves játékosok!

Az alábbiakban a méltán népszerű, ismert és sokrétű szovjet közepes harckocsi, a T34/85 kerül elemzésre!


Áttekintés

A T-34/85 a kurszki csata után ált hadrendbe, és váltotta fel a T-34/76-ot, amit egyébként a háború végéig használtak. A SU-85 D5-T típusú ágyúja került fel rá először, majd a ZIS-S-53 követte. Eredetileg a Tigris megsemmisítésére szánták (ebben megoszlanak a vélemények, mint mindenben), viszont hamar bebizonyosodott, hogy erre alkalmatlan, ezért ezt a tankot tömeges bevetésen – de végre önálló dandárokba szervezve – használták.

50f77d1d2e8f90c19cda011faf555219--wwii-militaria

Végül a szovjet termelés legyőzte a minőséget – még a szovjetek sem tudták, hány db T-34-est gyártottak (36 000 csak a T-34/85), és rengeteg tankvadász készült az alapjára (SU-85/85M/100/122/122P). A háború után a megszállt területeken állomásoztatták, majd végül az új szövetségesek kaptak belőle.

Polish_T-34-85_tank

A háború után nagyban hozzájárult Mao győzelméhez Kínában, harcolt Koreában, Egyiptomban és Szíriában, 1956 után végleg leváltják az szovjetek, majd végül csak másodhegedős lesz a Varsói Szerződésben a T-54/55 mellett. Még ma is alkalmazzák, főleg az afrikai és közel-keleti konfliktusokban, mivel sok van belőlük, könnyű javítani és karbantartani őket. A későbbi verzió (T-34/85M) kapott egy 12,5 mm-es .50-es géppuskát (DShk). Románia 1996-ban vonja ki a szolgálatból az addigra kiöregedett csatalovat.

Kroea_4_2560x1080_0ff2d53ff2f5362e086a4d26f8ad2dbb

Fegyverzet

Egy 7,62 mm-es géppuska (paraszt)vakításra, és egy 85 mm-es ágyú, ami csak típusában tér el a verziók között. A D5-T verzió kicsivel lassabban tölt, de nem érezhetően + nincs neki APCR lőszere, bár én eddig nem használtam APCR-t. Az ajánlott lőszer az, amelyiket megkapjuk alapból, mivel a 3 mm plusz átütés az vicc, és a nagyobb lőszer nem robban akkorát. Az alaplőszer szépet robban, a Tigris nagyon élvezi, ha a frontja közepét megküldjük, mivel akkor garantált a siker, a Tigrisnek pedig az agyvérzés. Oldalról/hátulról minden tankot egy lövésből Szibériába küld. Viszont egy Jagdpanther/Pershing (Koreai ellenfél) ellen nem ér semmit a fegyver önmagában, így vagy oldalba támadás, vagy a haslövés marad. Az ágyú egyszóval teljesen megfelelő. Repeszt kérem elfelejteni, esetleg SPAA ellen egy 5 db-ot tartani, bár az alaplőszer is megfelel. A lőszer javadalmazás 60 db, a tornyában tartja lőszert, ezért ildomos kevesebb mennyiséget vinni. 20-25-nél többet úgysem tudsz általában ellőni egy támadás-védelem alatt.

T-34

Páncél/Modulok elhelyezkedése

Szépen döntött, 45 mm… Ennyi elég a sírva fakadáshoz, mivel ez már édeskevés a 88-as ellen. Én mindig szögeltem, bárkivel is találkoztam, mivel gyenge a páncél, és a legénység elől ül, relatíve közel egymáshoz. A modulok sokasága itt helyezkedik el, így, ha kapunk egy átütést, akkor biztosan szerelni kell. A tornya nagyon troll tud lenni, olyasmi, mint az IS-2-é, csak reszeltek belőle 10 mm-t. Ha jön belünk szembe, akkor inkább a testet célozzuk, mert a torony tud meglepetést okozni. A Napalmtartály a torony alatt helyezkedik el, Ivanék nem bírták, ki, hogy ne tegyek be ide is. A motortér azonnal gyullad, viszont maga a motor szépen meghatja a vörös gárdistákat nyugatra.

AoKDoIr

Fejlesztés/Legénység

Miután megvan a szokásos grindelés jöhet: Javítás , Toronymozgás, Tűzoltás , utána pedig mindenki a maga szokása szerint. A legénységre húzzunk Túlélést, majd a töltőnek nyomjuk fel a Töltését és a parancsnoknak a Vezetői képességét. Egy jó legénységgel, még egy kezdőbb játékos kezében is csodát művel. Szásáék egyébként gyorsan szoktak javítani, így nem kell sokat tökölni a javítással.

Előnyök, hátrányok

Előny:

 • Közepes tankhoz képes kiváló ágyú
 • Mind játékmódban jó mobilitás
 • NYUGATRA!
 • jó tanulni
 • tűri a hibákat

Hátrány:

 • modulok és a legénység egymáshoz való közelsége
 • lassan tölt a Tigrishez képest
 • nem igazán hatékony egyedül

shot 2015.11.15 00.45.04

Alkalmazás

A tank igazi ereje AB-ben mutatkozik meg, mivel nagyon jól mozog minden terepen, nem hal meg a legénység, ha nekimegyünk a fának. AB-ben nagyon sok killt össze lehet szedni vele, és nem tudtam hová lenni az örömtől. RB-ben a sok tankkal találkozhat össze, viszont a BR változtatásoknak köszönhetően szokott találkozni kisebb szintű tankokkal is. RB-ben nagyon oda kell figyelni, mivel Vlagyimir itt már lusta, nem szeret javítani. Egyébként mind a két játékmód hasonlóan adja. Általános használatát a Páncél/Modulok elhelyezkedése-nél már taglaltam.

Ajánlom a kezdőknek. Viszont nagyon sok ember nem tud vele játszani. Ez egy olyan tank, amivel falkában kell harcolni, mivel bár képes egyedül is megvédeni Moszkvát, gyorsan visszaküldik az “56-os gyárba”. Szedj össze pár havert, és pár nap múlva már grindelheted a IV. rangot. Haladóknak inkább szórakozás a tank, mivel gyorsan feledtetni tudja a (C)HEAT-FS lőszert és jótéteményeit. Legyünk tisztában, hogy ez egy közepes tank, nem az élvonalban kell Tigrissel verekedni, hanem az IS-1-et kell támogatni oldalról.Stewie Griffin

Akinek bármilyen hozzászólása, esetleg kiváló taktikája van amivel segíteni tudja a kezdő játékosokat, az kérem Hozzászólásban tegye is meg.

Kategóriák:Elemzések

Tagged as: , , , ,

7 replies »

 1. Üdv!
  Néhány kis gondolat:

  1. “A T-34/85 a kurszki csat után ált hadrendbe, és váltotta fel a T-34/76-ot, amit egyébként a háború végéig használtak.” Ez így önellentmondás(és “csat” után nem “álunk” hadrendbe).Én úgy írnám,hogy “A T-34-85 1944 elején állt hadrendbe(igen,végülis az a kurszki csata után volt), és kezdte felváltani a T-34-76-t,mint közepes harckocsi.Utóbbit továbbra is hadrendben tartották egészen az ötvenes évek első feléig.”

  2. A D-5T-ben a “T” azt jelenti,hogy harckocsi,löveg,az önjáró lövegekre szerelt lövegek “S” (magyarul “Sz)jelölést kaptak.Ez a más jellegű lövegrögzítés miatt volt így jelölve,így a gyárakba érkező szállítmányokat nem keverték össze.A D-5T nem a SzU-85 lövege volt(ami D-5S),hanem a KV-85-é és a JSz-1-é. Csak megemlítem,hogy a D-5T-t a ZiSz-53-as löveg követte,amit a ZiSz-Sz-53.Utóbbi kettőt csak úgy lehet megkülönböztetni,ha szétszedik a löveget,mert a helyretolóban van a különbség,viszont ezt nem lehet kívülről látni.

  3. A 85 mm-es löveg ballisztikailag alig volt rosszabb,mint a német 88-as.Pusztán teljesítménye alapján tökéletesen alkalmas volt a Tiger leküzdésére is.És ez nem vélemény kérdése,ez egy történelmi tény(lásd Kieg 2).De nem a Tiger miatt került be a T-34-85 tornyába,hanem azért,mert a 76 mm-es lövegek hátrányban voltak a német 75 milisekkel szemben (főleg a KwK 42-vel szemben).A szovjetek a jól működő hírszerzésük miatt hosszú ideje pontosan tisztában voltak vele,hogy a németek soha nem fognak tudni nagy számban Tigereket gyártani és hadrendbe állítani.Vagyis az általános helyzet miatt(hogy a németek darabszámokat és erőforrásokat tekintve hátrányban vannak) a Tigerekkel elért taktikai sikereket sosem lesznek képesek stratégiai előnyre váltani-tehát a Tigerek ritkaságuk (és műszaki hibáik) miatt nem tudtak hatást gyakorolni a hadműveletekre hosszú távon.Nem kellett velük igazán számolni,és nem kellett ellenük tervezni semmit. Viszont azzal is tisztában voltak,hogy a Panther gyártása felfutóban volt és csak idő kérdése,hogy mikor fogja váltani nemcsak a Pz III-t,de a IV-et is úgy az alakulatoknál,mint a gyártósorokon.A T-34-76 egyértelműen hátrányban volt a Pantherrel szemben.(A JSz-2 lövéstesztjein is nem Tigerre lőttek,pedig már volt nekik belőle pár,hanem Pantherre.) Továbbá a 76 mm-esek rombolóképességével nem voltak megelégedve-egyre több és több védművel találkoztak az előrenyomulásuk során,kellett valami erősebb.

  Kieg: A Tiger egyetlen harckocsi tervezésére volt hatással és az a Tiger II.
  Kieg 2:a 85 mm-es légvédelmi ágyúval 1200 m-ről is lőttek ki Tigert. (Biztos messzebbről is ment volna,de hát nem lehetett Hans-t megkérni,hogy parkoljon 300 méterrel hátrébb.)A 85 mm-es harckocsiágyúval 800 méter körüli az érték.A két ágyú ereje megegyezik ugyan,de a harckocsiágyú irányzéka lényegesen rosszabb volt a légvédelmiénél,500 méter felett mozgó célpontot csak az igazán ügyes és gyakorlott tankosok tudtak eltalálni. (Ez ugyan annak az esete,amikor Tigerrel kilőttek egy T-34-est majdnem 4 km-ről,oké,képes erre a löveg,de hol találsz még egy olyan irányzót,aki képes rá?)

  4.A SzU-122 nem tankvadász-hogy általánosságban melyik járművet hogy kategorizáljuk az egy hosszú mese.Nagyon hosszú.Lehet,hogy majd írok neked róla egy kis cikket. A DSK nehézgéppuska pedig 12,7 mm-es névleges kaliberű(valójában ennél nagyobb is egy picivel),de ezt nem hívjuk .50-esnek.

  5.Modulok…csak a vezető-géppuskás páros van elöl,meg a rádió,őket követi a lőszerkészlet egy része,majd miután elhagytuk a tornyot a maradék legényekkel,utána jön csak az erőátvitel,meg a motor.Két igencsak fontos modul bizony a harckocsi leghátsó végében van.

  További szép napot kívánok.
  Juhász Bence

  Kedvelés

  • Köszönöm az észrevételeket. A kezdő játékosok hálásak lesznek érte. Majd bele fűzöm Stewie írásába.
   Hidd el tudom a jármű osztályokat, azonban ez egy játék és itt ennek van osztalyozva.
   Valamint ez egy Játék Elemzése és az Áttekintés rész nem történelem könyv hanem rövid -nevében is- áttekintés az aktuális járműről. Az Elemzés a játékosoknak nyújt segítséget a Játékban az adott jármű Játékbeli használatáról és saját (aki írja) tapasztalaton alapuló vélemény. Ki, hogy használja, erre vagyunk kíváncsiak.

   Kedvelés

  • Bocs a kis helyesírási hibákért… Javítani fogom. De írd be a nagy-népszerű, fizetett, nem önkéntesen-hobbiból üzemeltettett (index,origo,blikk,stb.) honlapokra is akkor a javítani valókat. (10-szer ennyi hiba van.) Biztos nem ilyen választ kapsz. 😁

   Kedvelik 1 személy

 2. A helyesírási hibákról-Te szerencsére nem a Blikk vagy,gondolom,csak nem vetted észre.Nem kukacoskodásból hoztam fel.Én sem vettem észre,hogy vétettem vesszőhibákat,lehet nem lakótársammal kellett volna beszélgetni 😀
  Hidd el,nem tudod a járműosztályokat 😀 Borzalmas,tényleg borzalmas mennyiségű van-van vagy öt(ha nem hat) kategória,ami mind TD-nek van betéve a játékba.( És egyébként is kihagytam,hogy a SzU-122 a T-34-76 mod 1942-re készült,nem a T-34-85-re.)
  És ha már történelemkönyv…Tudom,hogy nem mindenki olvas olyan gyorsan magyarul sem,ahogy én angolul.(Igen,magyarul kb kétszer gyorsabban olvasok,mint a többség,ami nem mindig jó.)De így is egy csomó dolognak kb egy óra olvasással utána lehet járni és akkor nem írnátok le butaságokat és nem is kapnátok tőlem ilyen rövidke kis üzeneteket 😉

  Kedvelés

  • A játék hiba nem az asztalom. Írj nekik gyorsan olvasva. Ide is írhatsz üzeneteket nyugodtan, nem lesz bővebb egy játék jarművének áttekintése mert -mint gyorsan olvasva nem értetted- nem a célja. Igazából az egész válaszom nem értetted…

   Kedvelik 1 személy

 3. Juhász mester elsö két pontját én is le akartam írni.
  Illetve, “a tornyot ne löjjük” tanáccsal egyátalán nem értek egyet. Nagyon szépen beviszi 140 átütés felett (szóval német 75, amcsi 76 és angol 20 fontos és felette) minden illetve, ha szögeli magát a toronygyürü a legbiztosabb one-shot place.

  Kedvelés

  • Jól teszed, ez a lényeg. Más véleményen vagy, mint aki adta a tanácsot. Ilyen az élet még egy játékban is.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s