WT Wiki

WT WiKi – Járműtípusok használata – Harckocsik és harcjárművek

Kedves játékosok!

Alábbiakban pár alap tanács a kezdők részére a különböző járműtípusok használatával kapcsolatban. Ez a cikk egy hosszú és részletes sorozat része, hogy minél jobban megtudjátok ismerni a játékot!


Harckocsik és harcjárművek

 

Könnyű harckocsik

  • A könnyű harckocsik könnyen páncélozott és kis méretű harcjárművek. Sebességük, mozgékonyságuk nagy, tűzerejük a legtöbb esetben megfelelő, néhány esetben a közepes és nehéz harckocsikéval vetekszik. Alapesetben feladatuk a felderítés és az ellenség oldalról történő megkerülése, esetleg a középen támadó ellenség megzavarása majd menekülés. Megfelelő használatuk nem egyszerű, nehéz megtanulni, hogy a különböző térképeken melyek azok az útvonalak amelyeken keresztül az ellenség hátába tudsz kerülni, azonban nem túl bonyolult. És ezért is kezdtem ezzel a kategóriával. MINDEN pálya alapból “árkádosan” van kialakítva, tehát 3-4 “fő” útvonalon és ezeket összekötő “mellék” útvonalon tudsz megfelelően és gyorsan haladni (persze lehet bujkálni, sunyiskodni, de az már másik téma). Tehát nézd meg mindig csata előtt a térképet (amíg meg nem tanulod) és figyeld meg a fő útvonalakat (ezek már a betöltő képernyős térképen is látszanak nagyjából) és kerüld őket! Koncentrálj a mellékútvonalakra és a térkép széleire, esetleg a térkép közepe táján lévő “senki földjére” (ha van). A csata kezdetén fő útvonalak használatával, majd a mellék útvonalakon (minél gyorsabban) foglald el az általad kinézett pozíciót (nem, nem kempelés miatt és igen, ezeket a pontokat meg kell tanulni, ki kell tapasztalni). A megfelelő útvonalak és pozíciók  megtanulása érdekében nézz meg a youtouben ezekről a gépekről gameplay videókat (sokat lehet tanulni belőlük) és az első pár csatában kövess egy másik könnyű harckocsit (aki magabiztosan mozog, talán tudja mit akar…), későbbiekben pedig már neked is menni fog. A gyors pontfoglalás is egy taktika, mivel hamar odaérsz. Megtartani viszont nem fogod tudni, hacsak nem jön mögötted egy közepes tank csapat. Árkád csatában (AB) mindenképpen a szélre menj, mert hamar kiszúrnak és ott pirosan világíthatsz, középen pedig ezek után kereszttűzbe kerülhetsz. Realisztik- (RB) és Szimulátor (SB) csatában már okosan kell közlekedni és kerülni a felfedezést. Ha megfelelő pozícióban vagy már csak várni kell a célokat, jelenteni, pingelni és lőni. Az első lövés lehetőleg az ágyút iktassa ki és akkor van esélyed egy második -remélhetőleg végzetes- lövés leadására. Ha sikerült ha nem, pucolj onnan és keress másik megfigyelési- és lő pozíciót.
    Összefoglalva: gyors mozgás, megfelelő útvonal és pozíció megtalálása, türelem, 1-2 pontos lövés, menekülés, kerülni a szemtől-szembeni harcot és lehetőleg a túlerőt is.

Közepes harckocsik

00igazi

  • A közepes harckocsi a legáltalánosabb kategória. Ebből van a legtöbb a játékban, alkalmas minden feladatra, de tökéletesen mégsem jó semmire (kivéve pár csodajárgányt). Általánosságban jó páncélvédettség, nagy tűzerő és aránylag jó mozgékonyság jellemzi. Feladatod ezzel a járművel a szintén az ellenség megkerülése és oldalról-hátulról történő megtámadása, illetve az ellenség szintén megkerülést végrehajtó könnyű- és közepes harckocsijainak megsemmisítése. Igazából itt el is dőlhet a csata, mert aki áttört annak már könnyebb a dolga. Egyedül ne nagyon mozogj, próbáld az sok “eszest” is egy irányba terelni pingeléssel, illetve kérj segítséget. Persze optimális ha Osztagban játszol saját kistársaiddal, de ez nem mindig jön össze. Csata kezdete a következő (térkép megfigyelés és a tanulás már le lett írva feljebb, de ide is vonatkozik): gyors térképfelmérés, útvonal kitalálás, pingelés és segítségkérés (alapból T-4-2 gombok), majd a társakkal elindulás a megfelelő irányba. Útközben mindent meg kell semmisíteni ami elétek kerül, majd a feltételezett “frontvonal” oldalában éles kanyar és oldalról támogatni a középen harcolókat. Ha nem tudsz vagy nem akarsz oldalt kerülni az se gond, csak ne rohanj előre, kis türelemmel és a többiek (nehéz- és közepes harckocsik) támogatásával tudtok előnyt szerezni. Egy gyorsabb (T-44, Panther II) közepes harckocsival a pont foglalás is megfelelő lehet, de oda se menj egyedül és kérj segítséget, hogy tudják mit akarsz.
    Összefoglalva: helyzetfelmérés, pingelés, segítségkérés, gyors menet, ellenség kiiktatása, oldalba kerülés, tűztámogatás, győzelem. 🙂

Nehéz harckocsik

shot+2016.07.20+14.54.23

  • A nehéz harckocsik az “áttörő” járművek a játékban. Ők az “igazi mmorpg-s tankok”. Feladatuk, hogy az előrenyomulás közben magukra vonják a tüzet, felfogják a lövéseket és ezáltal védjék a gyengébben páncélozott társaikat. Ez a feladat nagyobb BR-ben (7.0+) teljesen el is tűnik – mint a valóságban – és a nehéz harckocsik “haszontalanná” válnak, mert bármi képes őket kilőni, feladatukat átveszik a modernebb közepes harckocsik (MTB – main battle tank). De addig is vannak és nagyon hasznosak. Jellemzőjük a nagy- páncélvédettség és tűzerő, valamint lassú mozgás (20-30 km/h). Feladatod a nehéz harckocsival, hogy a fentebb említett 3-4 fő útvonal valamelyikén mozogj előre a csata elején, foglalj egy jól védhető pozíciót ahonnan minél nagyobb területet be tudsz látni és lőni, majd várj. Ez sem egyszerűbb ám, mert nem sok hely van ami erre alkalmas és ezeket is meg kell tanulni. Itt is jelöld hova mész, mit akarsz és mindig kérj magad mellé segítséget (nehéz- vagy közepes tank is jó). Sose rohanj ész nélkül előre, mert a páncél sem véd meg minden esetben, illetve ne is kempelj hátul, mert az sem kifizetődő. Mozogj együtt társaiddal a pontok felé és szép lassan az ellenséget felőrölve el tudjátok foglalni a pontokat vagy kilőni mindenkit. Keress közben fedezéket is és mozogj el a bombák elől időben, mert nehéz harckocsival ez külön művészet. Nekem kifejezetten kedvenceim a nehéz harckocsik, örök klasszikus (és mindig játszom vele) a Tiger I és a Tiger II B(H).
    Összefoglalva: nagy vagy, nehéz vagy, nagy tűzerővel nyomulj előre, de mindig keress fedezéket is és semmisíts meg mindent ami eléd kerül, lehetőleg ne mozogj egyedül.

Páncélvadászok

shot+2017.10.29+21.34.51-Edit
A páncélvadászok nagyon specializált járművek és több módon is különbséget kell közöttük tennünk, mert a gyártó országonként eltérően gondolkodtak erről a kategóriáról és még nemzeteken belül is vannak többfélék, amik nagyon is sokban – alkalmazásban is – különböznek.

Német / Szovjet / Japán

  • Ez a három nemzet a legegyszerűbben oldotta meg a páncélvadász / rohamlöveg kategóriát. Fogtak néhány harckocsit, levették a tornyukat és az ágyút a harckocsi testbe helyezték (Stug III, SU-152, stb) Ezáltal a jármű masszívabb, védettebb valamint olcsóbban előállítható lett. Ezek jellemzően alacsony profillal, nagy páncélvédettséggel és kisebb mozgékonysággal rendelkeznek . Használatuk hasonlít a nehéz harckocsihoz, elsősorban mellettük érdemes harcolni és támogatni őket (sebességünk nem is tenne mást lehetővé a legtöbb esetben). Tehát a fő útvonalon nyomulj előre, foglalj pozíciót és várd az ellenséget (nem a kezdő ponton). Utána fedezékről fedezékre a nehéz harckocsikat követve tudsz hatékonyan harcolni.
    Másik fajtája ennek a kategóriának a nagy mennyiségben gyártott alváz felhasználásával és erre felszerelt páncéltörő ágyúval előállított páncélvadász eszközök (Marder II, ZIS-30, stb). Ezek jellemzően magas profillal, minimális páncélvédettséggel és nagyobb mozgékonysággal rendelkeznek. Alkalmazásuk nem egyezik az előzővel, mert a gyenge páncélzat miatt csak támogatni tudod a többieket és mivel nem annyira mozgékonyak, mint a könnyű tankok, azokkal sem tudsz mozogni. Nem egyszerű a feladatod a könnyű páncélvadászokkal. Próbálj a nehéz harckocsik és rohamlövegek mögött pozíciót találni és őket támogatni. Amint felfedezett az ellenség már menekülj is, mert akár géppuska találat is komoly kárt tehet. Semmiképp ne menj nagyon előre, csak fedezőtüzet biztosíts társaidnak.
    Összefoglalva: nagy vagy, nehéz vagy, nagy tűzerővel nyomulj előre, de mindig keress fedezéket is és semmisíts meg mindent ami eléd kerül, lehetőleg ne mozogj egyedül.

A1

Angol / Amerikai

  • Az angolszászok teljesen más koncepció alapján fejlesztették az önjáró páncélelhárító eszközeiket. Az ő koncepciójuk a “mobil páncélelhárító fegyver” volt, ennek minden pozitív és negatív tulajdonságával. Néhány kivételtől eltekintve (T28, T95, FV 4005) tartották is magukat ehhez.
    A fejlesztésekhez egy jó mozgékonyságú alvázat használtak fel, erre helyeztek forgatható (180 vagy 360 fokban) toronyba egy nagy tűzerejű ágyút. A torony több esetben nyitott is volt, kevés védelmet biztosítva a kezelő személyzet számára. Ezekkel a járművekkel már könnyebb a feladatod és nem annyira statikus, mint a másik két nemzetével. Mozogj a közepes vagy könnyű harckocsikkal, támogasd őket nagy tűzerőddel, esetleg még pontot is foglalhatsz, mert a nagy sebességed lehetővé teszi. Ebben az esetben kicsit elmosódik a határ a könnyű harckocsi és az angol-amerikai páncélvadászok között. Szóval nyugodtan használd könnyű tankként és játssz a fentebb leírtak szerint.
    Összefoglalva: gyors mozgás, megfelelő útvonal és pozíció megtalálása, türelem, 1-2 pontos lövés, menekülés, kerülni a szemtől-szembeni harcot és lehetőleg a túlerőt is.

Irányított páncéltörő rakéta fegyverrel felszerelt harcjármű (ATGM)

atgm

Az irányított páncéltörő rakétával felszerelt harcjármű (továbbiakban ATGM), olyan rakéta-rendszer, amely az erősen páncélozott járművek, például a nehéz harckocsik megsemmisítésére szolgál. A War Thunderbe a közelmúltban kerültek be. A fejlesztési fán a páncéltörő eszközök csúcsán szerepelnek, lánctalpas alvázzal vannak felszerelve ezért mozgékonyságuk jó, páncélvédettségük viszont elenyésző (kiv. IT-1). Feladatod velük, hogy gyorsan foglalj pozíciót, búj el, majd lesben várj türelemmel. A tüzelőállásod úgy válaszd meg, hogy a támadó ellenfél fő útvonala közelébe essen, különben nem tudsz beleszólni a csatába és nélküled dől el. Rakétáid száma korlátozott, viszont 1-2 lövéssel bármit meg tudsz semmisíteni. Mozogj egyedül és kerüld a túlerőt.
Összefoglalva: gyors pozíció foglalás, elbújás, várakozás, lesből támadás, új tüzelőállás keresése.


Önjáró légvédelmi harcjárművek

zsu572

Az önjáró légvédelmi harcjárművek (SPAA – Self-Propelled Anti-Aircraft) olyan speciális járművek, amelyek nem a földi célpontok megsemmisítésére (persze előfordulhat), hanem az ellenséges repülőgépek megtámadására szolgálnak. Gyors tüzelésű automata gépágyúkkal vagy géppuskákkal vannak ellátva. A War Thunder-ben a teherautóra szerelt géppuskás légvédelmi járműtől kezdve egészen a páncélos alvázra szerelt dupla 57 mm-es gépágyúig megtalálható számos fajtájuk. Néhány SPAA képes megvédeni magát a földi célpontoktól, mint például a német Ostwind, a brit Falcon és a szovjet ZSU-57-2 (na ez főleg), de csak végső esetben használjátok erre a célra, mert repülőgépek megsemmisítése az elsődleges számotokra. A páncélvédettséged minimális, ezért vissza kell maradnod a támadóerő mögött, hogy biztonságban maradhass az ellenség tüzétől, de mégis elég közel, hogy fedezetet tudj nyújtani a csapattársaidnak.
Összefoglalva: kövesd a harckocsikat, fedezd őket a légi ellenség ellen, mindig nézz az égre.


Ezek csak az alapok. Ahány játékos annyiféle módon tudja használni a különféle járműveket. A “Hozzászólásokba” kérem minél többen írjátok le, hogy Ti hogyan használjátok az adott kategóriát vagy konkrét járművet. Minden tanács hasznos, higgyétek el! 🙂


Kategóriák:WT Wiki

Tagged as: , , , ,

5 replies »

  1. Minden tanknál/páncélvadásznál meg kell nézni ,hogy miben jobb a saját br- jében mint a többi. Pl.: Jagdtiger: van egy nagyon jó ágyú, viszont lassan tölt, lomha, nagyon jó páncél, viszont a test alsó 100mm-es része érzékeny, tehát közelharcra nem alkalmas mivel az alsó részt közelről könnyen eltalálják, ha az első lövés nem talál akkor könnyen bekerülnek, és te nem tudsz visszalőni mert lassan töltesz. De távolra annál jobb mivel az ágyú 1 lövésből elvisz mindent, távolról semmi sem lövi át a frontpáncélodat. Közelre csak akkor használható ha találsz egy U alakú helyet. Egy lövésből nem nagyon tudnak kiszedni, nyugodtan állj meg és célozz mert csak 1 lövésed van, de ha az betalál akkor már nincs mitől félned. A legnagyobb ellenségei a bombázók, 10-ből 7- szer az fok kinyírni és a legrosszabb, hogy nincs géppuskád amivel védekezhetsz ellenük. 500m-nél nagyobb távon senkinek sincs esélye a JT ellen.

    Kedvelés

Hozzászólás