Elemzések

Lorraine 40t

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves játékosok!

Elemzés rovatunk következő ádozata a francia tier IV (néhol nehéztanknak titulált*1) közepes harckocsija, a Lorraine 40t, amely a francia harckocsiág második oszlopában foglal helyet, BR-je minden játékmode-ban 6.7.
A harcjárműről részletes történelmi leírást itt, rövid bemutatót pedig itt találtok.

Története (röviden)

A harckocsi feladata a valóságban, az akkori rendszeresített Párduc harckocsik leváltása, és az szovjet modern T-44, és IS-2 felülmúlása volt. Ezek ellen gyakran megmérettethetjük majd magunkat mivel sokszor fogunk ellenük harcolni a csatatéren.

(Ugye mondtam, hogy rövid lesz a  történeti áttekintése 😛 Ha mégis többet szeretnétek róla tudni kattintsatok a történelmi leírás linkjére.)

Játékban

 

Fegyverzet

1 x 100 mm SA47 L/58 ágyú
1 x 7.5 mm MAC 31 párhuzamosított géppuska

Fő fegyverzet:

 • Lőszer kapacitás: 49 lőszer
 • Ágyú süllyedés: -8°
 • Ágyú emelkedés: 13°
 • Ágyú forgási sebesség: 17.9°/s (alap), 27.6°/s (fejlesztve)
 • Tár kapacitás: 7 lőszer
 • Töltési sebesség tárból: 4.1s (nem változtatható)
 • Töltési sebesség tárba: 24.3s (nem változtatható)

Kiegészítő fegyverzet:

 • Lőszer kapacitás: 4,800 lőszer
 • Függőleges és Vízszintes mozgatás: ágyúval együtt
Lőszer Átütés (mm) [30°/50%] Típus Sebesség
(m/s)
Tömeg
(kg)
Normalizáció
10m 100m 500m 1000m
100 mm Obus de rupture 181 178 170 158 APCBC 1060 15 ?
100 mm Obus explosif 18 18 18 18 HE 1000 5.8 0

(Az értékek a játékbeli adatokat szimbolizálják)

100 mm Obus de rupture sebzése

Kevés lövedéknél megfigyelhető jelenség, hogy a sebzése fordítottan arányos a beütött páncél hatékony vastagságával, (Ami tudjátok, a alap páncél osztva a beesési szög cosinus-ával) emiatt érdemes, az alap helyek ellenében olyan pontra célozni a tankokon, ahol a legnagyobb mértékben beütjük. (Persze ez nem WoT, így azért a beütött rész ne a tank sarka legyen, ami mögött csak pl légüres tér van.) A keményen páncélozott tankok lehetnek az adverzusaink, mivel ha azokat még be is tudjuk ütni, lehet, hogy két három lövés kell, mivel lövedékünk sebzése visszalép a meggymag szintre. Ezen felül a alapsebzését is folyamatosan változtatják, a kezdetekkor volt, hogy orosz APHEBC szinten volt, viszont az előző hónapban APCR-ként sebzett. Most (2018.április) egy hagyományos amcsi AP szintjén van a sebzése, ami tankonként átlag 2 lövést jelent.

100 mm SA47 L/58 löveg

A franciák, sajnálatukra a Krupp vagy a Rheinmetall tudósait nem sikerült megszerezniük, így egy elég hosszú és rögös úton, egy hajólövegből kifejlesztett, 100 mm-es SA47 L/58 ágyú került a harckocsira. Ennek átütése (mint a táblázatban is látható) bőven elmarad a második világháború legfejlettebb ágyúiétól, és körülbelül az L/70 szintjén van. (JagdPzIV, Panther I D,A,G) Így érdemes megtanulni minden keményebb tank gyenge pontját Tier IV és V-ben. Ezeket ismerve viszont nincs akadály, talán az IS-4 és testét eldugva (hull down) a Ferdinand okozhat kisebb problémát, de ezen ellenfelek is leküzdhetőek köszönhetően mobilitásunknak.
Az ágyú tárból való töltése alig több, mint 4 másodperc így 7 lövést nagyon gyors egymásutánban le tudunk adni, ez kompenzálja azt, hogy a lövedék egy nagy fémdarab robbanóanyag nélkül.
Vertikális ágyúkitéríthetősége és annak sebessége, elég korlátozott az oszcilláló torony miatt, fokozottan figyeljünk a tereptárgyakra.

Töltés

A tank töltésének folyamata is,  a sebzéshez hasonlóan, sokszor változott a harckocsi bejövetele után:

1. Táras megoldás:

Talán a legegyértelműbb. A tank tárában van 7 lőszer, ha ez kifogott a tárat 40 másodperc alatt újratöltik, és újra tudunk 7-et lőni. Ez a harckocsi játékmenetét kicsit Multiplayer FPS-é hasonlóvá tette, mivel amikor úgy éreztük, hogy van egy kis időnk, és már kevés van a tárban, akkor a maradékot kilőttük (itt az R-t hiába nyomogatnánk) és fedezékben kivártuk, míg újra tudunk lőni.
A tárból való töltés ideje 5s, a tár teljes betöltése 40s körül volt.

2. Feltölthető lőszerkészlet:

Ahogy a linkelt cikkben is említve van, a tárat menet közben is lehetett tölteni, a tárból való töltési idő megmaradt, viszont, ha már egynél több lövedék hiányzott, a töltő megkezdte a tár feltelítését, egy lövedék betöltési ideje 7.5s lett, csak akkor kezdődött meg, ha a tár mozdulatlan helyzetben volt, és ha töltés közben lőttünk, akkor a tárba visszatöltés félbeszakadt. Ez a játékmenet taktikusságát nagyban lecsökkentette, viszont mivel mozgás közben is lehetett tölteni a tankot, és ez volt az az időszak, amikor orosz lövedékként sebzett a lőszerünk, addig nem kellett a löveg kifogyásától tartanunk, míg gyors egymásutánban 4 vagy annál több tankkal nem kerültünk szembe. Ha kifogyott a tár, ilyenkor is fedezékbe kellett vonulnunk, viszont a töltés ideje alatt sem voltunk védtelenek.
A tárból való töltés ideje 5s, egy lőszer tárba való betöltése 7.5s, a tár teljes betöltése 52.5s körül volt.

3. Azonnal tölthető tár

A 2. megoldás egy kis aspektusával megváltoztatva. A tárat most már a tár mozgása közben is lehetett tölteni, illetve a tárba való betöltési időt is lecsökkentették 5.5-6s-re, a tárból való betöltést pedig felemelték ugyanerre. Így a tank habár táras megoldás működött benne, olyan volt, mint egy átlagos harckocsi 6 másodperces töltési idővel, egyetlen különbsége, hogy a töltő képességével ezen időn nem lehetett csökkenteni. Ez a kevésbé képzett (nagyon képzetlen) játékosok számára is halálossá tette a harckocsit, így ezen időszak vége felé érkezett a hatalmas sebzés nerf.
A tárból való töltés ideje 6s, egy lőszer tárba való betöltése 6s, a tár teljes betöltéséről nem érdemes beszélni, mivel a megoldás miatt folyamatosan 6-7 lőszer volt a tárban.

4. A második megoldás visszahozva, hatalmas nerf-fel (mostani)

A második megoldás alapjaira állítottak vissza, majd az értékeket durván módosították.
A tárból való töltési időt lecsökkentették 4s-re, viszont a tárba való töltés ideje 24.5 másodperc lett, a visszatöltés a harckocsi mozgása közben nem nagyon szeret elindulni, viszont legalább megmozdulás esetén nem szakad meg., ha a visszatöltés közben lövünk (=megmozul a tár) a töltés (ilyenkor már) megszakad. Ez nagyon durván lecsökkentette a harckocsival csinálható összkillek számát, így a lövedékek sebzését kicsit felemelték.  (az előző módszereknél még 10-12, míg így már csak 5-6 kill-t tudok én csinálni vele átlagban) Hozzá kell tenni, hogy a 4s-es tárból való töltés, kismértékben megemelte a harckocsi használhatóságát a kevésbé képzett játékosok számára, (akik 7 lövési nem nagyon jutnak el egy csatában) így ezen változtatás nem mindenki számára negatív.
A tárból való töltés ideje 4s, egy lőszer tárba való betöltése 24.5s, a tár teljes betöltési ideje 171.5s (= majdnem három perc).

Páncélzat

Páncél típus:

 • Hengerelt homogén páncél
 • Öntött homogén páncél (vezető kibúvónyílás, lövegpajzs [mantlet])
ELÖL (mm) [effective max]
OLDAL (mm)
HÁTUL (mm)
 TEST
Mellkas: 40 (56°) [71]
Has: 35 (60°) [70]
Felépítmény: 30 (30°) [34]
Alváz: 30 (0°)
Felépítmény: 25 (30°) [28]
 TORONY
Lövegpajzs: 50 (30-50°) [~100]
45 (52°) [73]
Gyűrű: 30 (20-24°) [32]
30 (0-2°) [30]
Gyűrű: 30 (0-23°) [32]
30 (0-20°) [32]
armour

A harckocsi hatékony páncélértékei szemből

‘Páncélzatunk úgy ahogy nincs.’ Arra, hogy bárki is lepattan rólunk ne számítsunk, illetve a légvédelmektől is erősen van félnivalónk, mivel szemből is be tudnak minket lőni.
Egyetlen fegyverünk, hogy páncélzatunk olyan kicsi, hogy nem aktiválja be a ellenfelek lövedékeinek robbanótöltetét. Sarokharcnál jó taktika a tank legsarkának kidugása, a tapasztalatlan ellenfél erre ellövi magát, mi pedig szabadon ráfuthatunk míg tölt.

x-ray

A harckocsi (adott szögben) a naracssárgával satírozott részen eltalálva nem sérül

 

Mozgékonyság

A harckocsi tervezésénél a mozgékonyság volt a szempont, ezt pedig a lehető legnagyobb tömegtakarékosság és a Párduc II-n megismert modulok (francia változatai) könnyedén szolgáltatták számára. A 40 tonna megmozgatásáról egy Maybach HL 295, V-12, dízel motor gondoskodott, és az, ugyancsak német eredetű, hidraulikus váltó segítségével a harckocsi előre közel 50, míg hátra 23 km/h-val tud száguldani.

Előnyök, hátrányok

Előnyök

 • Gyors tárból való töltés
  • A teljes tárunkat ki tudjuk lőni majdnem fél perc alatt
 • Nagy sebesség, gyors tolatás
 • Jó mászóképesség
 • Jó gyorsulás
 • Nehezen berobbanó lőszerkészlet
 • Az automata töltőrendszer miatt nem érezni, hogy 2 vagy 4 ember ül a tankban.
 • A páncélozatlanságával lehet taktikázni sarokharcoknál

Hátrányok

 • A páncélzatunk semmit ellen nem véd
 • Gyenge függőleges ágyúkitéríthetőség
 • Lassú függőleges ágyúmozgás
 • Alacsony sebességen gyenge fordulási sebesség
  • (túl hosszú a harckocsi szélességéhez képest)
 • (jelenleg) Gyenge sebzés
  • (egy tankba 2-3 lövedék kell),
  • nehezen robbant ammo racket
 • (jelenleg) Lassú tárba való töltés
  • A teljes tár megtöltése, majdnem 3 perc

Játékstílus

Tökéletes flankkertank, használjuk ki mobilitásunkat, kerüljünk az ellenfelek oldalába, foglaljuk el gyorsan a harcászatilag fontos pozíciókat, és vadásszuk az egyedül kószáló ellenfeleket.
A harckocsink elég nagy méretű így bebokrozni, vagy csak simán rejtőzködni vele, nem egyszerű feladat. Ágyúnk átütése miatt, pedig fontos megtanulni az ellenfelek gyenge pontjait.
Én (legalább) a Realistic mode-ot ajánlom vele, itt tudjuk jobban kihasználni mobilitásunkat, és lesből támadni az egyedül mászkáló áldozatokra. Mivel gyakran az oroszok mellé dobja, illetve a legtöbb franciával játszó játékos viszonylag képzett, ezért a win rate-et is szépen lehet vele növelni. Plusz adalék, hogy be lehet mellé vinni a francia Bearcat-et és az AD-4-et, így ha kilőnek, de szeretünk repülni, simán le tudjuk vadászni az ellenfél légierejét, vagy idegesíteni a tankokat 4000 font bomba- és 24 Matra rakétával.


 Lorraine 40t:
Méretek (H-SZ-M)  10.8  x 3.30 x 2.85 m (35.5 x 10.10 x 9.4 in)
Tömeg 39.8 tonna
Legénység 4 (soför, parancsnok, lövész, töltökezelö/rádiós)
Motor Maybach HL 295, V-12, dízel: 850 hp
Felfüggesztés torziós rugó
Végsebesség 60 km/h (37 mph)
Fegyverzet 100 mm SA47
7.5 mm párhuzamosított
Páncélzat (elöl/oldalt/hátul) Test: 40/30/25 mm
Torony: 45/30/20 mm
Legyártott 2 db


*1: A harckocsi típusait (néha) tömeg alapján határozták meg a franciák, és a 40 tonna azért nem kicsi. Ez még az MBT fogalom (francia) kialakulása előtt volt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s