Hírek

Sho’t Kal Dalet – a sivatag meghódítója

Kedves játékosok!

Sho’t a híres Centurion harckocsi izraeli verziója és az 1950-es évek végén lépett az IDF (Izraeli Védelmi Erők) kötelékébe.

Hamarosan a brit harckocsik rajongóinak esélyük lesz arra, hogy irányíthassák az izraeli Centurion egzotikus módosítását, amely erősebb motorral és további páncélvédelemmel van ellátva.
Áttekintés

Az 1950-es évek végén Izrael megállapodást kötött Nagy-Britanniával, hogy Centurion Mk.5 harckocsikat vásároljon, hogy reagálni tudjanak az egyiptomi páncélos erők növelésére. A szállítások egészen az 1960-as évekig folytatódtak, Izraelben 1967-ig több mint 300 Centurion harckocsi került rendszeresítésre a “Hat napos háború” előtt.

Bár a Centurion, vagy az izraeliek által hívott Sho’t volt a legmodernebb tank akkoriban az IDF-nél, a brit-izraeli harckocsik nem voltak megbízhatóak a sivatagi körülmények között. Ezért 1967 májusában döntést hoztak a járművek korszerűsítésére, amikor is a benzinmotort erősebb és megbízhatóbb Continental dízelmotorral váltották fel. A további fejlesztéseknél új erőátvitelt, nagyobb tüzelőanyag tartályokat és egyéb kisebb javításokat építettek be.


Sho’t Kal Dalet a Golán fennsíkon / aw.my.com

A 60-as évek végén és a 70-es évek elején a Sho’t a közel-keleti konfliktusokban bizonyította hatékonyságát a harcban. Azonban a Yom Kippur háború pusztító harckocsi veszteségei után az izraeli mérnökök felismerték, mennyire fontos a személyzet védelme és egy saját gyártású harckocsi kialakítása, amely a Merkava lett végül. Időközben a már üzemben lévő járműveket korszerűsíteni kellett annak érdekében, hogy megakadályozzák a Yom Kippur háború nagy veszteségeinek megismétlését a lehetséges jövőbeli konfliktusokban. Ez a korszerűsítési erőfeszítés elsősorban a Blazer ERA csomag kiegészítésére irányult a Sho’t Kal és a Magach tartályok számára, ami csökkentené a járműveket eltaláló HEAT lőszerek hatékonyságát.


Sho’t Kal Dalet és személyzete / idf-modelling.com

A fejlesztett Sho’t Kal Dalet 1982-ben a libanoni izraeli invázió során bizonyította a fejlesztés eredményességét, ahol jól helytállt az ATGM-ek (irányított páncéltörő rakéták) és az RPG-k ellen. A Sho’t Kal Dalet volt az izraeli Centurion utolsó tömeggyártású változata, mielőtt a korszerűbb Merkava harckocsi felváltotta. Összességében Izrael több mint 1100 Centurion tankot vásárolt és használt, egyes példányok még ma is szolgálnak.

A War Thunderben a Sho’t Kal Dalet csatlakozik a brit szárazföldi erők V. rangjához, mint egy új prémium jármű, amely egyedülálló közel-keleti ízt kínál a jól ismert Centurion harckocsinak. A Sho’t Kal Dalet a szabványos megoldásokkal ellentétben számos szempontból javulást kínál a mobilitás és a védelem terén a HEAT lőszerek ellen, így ez nemcsak sokoldalúbbá teszi a járművet, hanem a legmagasabb rangú csatákban is helyt tud állni . Az azonnal észrevehető különbség a Sho’t Kal Dalet és a szabványos Centurion harkocsi között a kiegészítő Blazer ERA csomag a jármű elejére és oldalára szerelve. A Magach 3-hoz hasonlóan a Blazer ERA csomag segítséget nyújt a különféle nagy átütőképességű HEAT lőszerek ellen, amelyeket gyakran használnak magasabb rangú csatákban.

Továbbá a 650 LE Rolls-Royce Meteor benzinmotort egy erősebb 750 lóerős Continental dízelmotor váltotta fel. Az erősebb motor új sebességváltóval kombinálva jelentősen gyorsabbá tette a Sho’t Kal Dalet-et a hagyományos brit modellekhez képest. Valójában a Sho’t lesz a leggyorsabb Centurion modell a War Thunderben, ahol a legmagasabb sebessége elérheti a 48 km / h-t!

E különbségek ellenére az egyetlen dolog, amely igazán meghatározza a Sho’t Kal Dalet-t – mint eredetileg angol harckocsi – hogy ugyanolyan ágyút használ, mint elődei. Bár a jól ismert Royal Ordnance L7 ágyú izraeli változatát használja, a Sho’t Kal Dalet egy nagyon jó APFSDS lövedéket, valamint HESH-t és még egy HEAT-FS lőszert is kínál. Emellett a géppuskákat imádó harckocsi parancsnokok minden bizonnyal értékelik a Sho’t által kínált széles választékot. Ez magában foglalja az ismert M2 .50 cal, valamint 7.62mm koaxiális géppuskát és két 7.62mm-es géppuskát a torony tetejére szerelve.

A Sho’t Kal Dalet jelentősen javított teljesítménye és meglehetősen egyedi megjelenési formája önmagában nagyon érdekessé teszi a harcjárművet. Ugyanakkor érdemes megemlíteni azt is, hogy a Sho’t minden prémium jármű előnyével rendelkezik, azaz jelentősen felgyorsítja a fejlődést a brit szárazföldi erők ágában.

A Sho’t Kal Dalet az online áruházban egy speciális csomag megvásárlásával érhető el, és az összes jövőbeli tulajdonosának elérhetővé válik a közelgő 1.85. frissítés megjelenésével.S


Összes magyar cikk az 1.85-ös frissítésről!


Forrás: War Thunder

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s