Bemutatók

Bat-Chat 25T

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves játékosok!

Az 1.81-es frissítésben bejött 6.7-es francia közepes harckocsi, a Batignolles-Chatillon Char 25T sokak által kedvelt kiegészítése a francia könnyű harckocsiágnak. Egybe foglalja a jó gyorsulást és végsebességet, a gyorsan töltő löveget és az alacsony körvonalakat, ami egy hatékony ‘sunyolós’ tankot eredményez.

ingame

A franciák, még mindig a régi (I. VH-s) iskola harckocsitípusait követve, az ’50-es évek elején szerettek volna egy új lovassági harckocsit kifejleszteni, ami lecserélheti az elavult AMX-13-akat.

13,BC,ELC

Kiállítva egy AMX-13, a Bat-Chat, és egy AMX ELC

A járműhöz, teljesen új alvázat terveztek, felhasználva az addig készült, ‘feljavított’ német tervrajzokat. A tender szerint testnek kis méretűnek kellett lennie, ami magába képes foglalni egy 2 m gyűrűátmérőjű tornyot, az elejében egy Hispano-Suiza HS 110-es motort (a prototípusban egy SOFAM volt) , és egy sofőrt. Páncélzatának oldalról és hátulról ellen kell állnia bármilyen gépfegyvernek, szemből pedig akár kis kaliberű  ágyúknak is. (20-37 mm) Emellett pedig nem lehet a tömege (torony és ágyú nélkül) nagyobb, mint 15 tonna.

archive

A test a kívánalmaknak eleget is tett, a előre és hátra is 6 fokozatú váltó (kizsírozott szakadékban) akár 65 km/h-ra tudja segíteni a tankot. A páncélzatból később kicsit le kellett faragni, a torony nagyobb tömege miatt, de szemből a gépfegyverekkel szemben így is megfelelő védelmet biztosít, illetve még oldalról is, ha az ellen nem közvetlen közelről tüzel ránk.

A compact méretek miatt, a belsejében eléggé össze lettek zsúfolva a modulok, ez a harctéri meghibásodás esélyét és a javítás nehézségét elég durván megnövelte. A sofőrnek is borzalmasan kevés helye volt, ami a vezetés is nehézkessé tette, ezek pedig a harckocsi exportjának esélyét is súlyosan csorbította.

szükös beltér

Az említett szűkös belső tér

A torony már a többi francia tankon megszokott oszcilláló megoldást alkalmazta, kialakítása az AMX 13 és az AMX 50 közé tehető, megpróbálva megtartani az előbbi kis méretét, de úgy, hogy egy 90 mm-es ágyút is magába legyen képes foglalni.

france_museum

Az egyik elkészült darab kiállítva megtekinthető

Az említett löveg próba jelleggel, a már AMX 50-en és az ARL 44-en megismert régi hajóágyúból fejlesztett DCA45 lett. Ennek tulajdonságai nem teljesítették a kor által fektetett kívánalmakat, de sorozatgyártás esetén, ezt egy teljesen más fejlesztésű cummulative lőszer kilövésére is alkalmas lövegre cserélték volna, ami a tervezéskor még nem állt a franciák rendelkezésére.

img_0999

A másik elkészültet eszi az enyészet

Két próbajárművet el is készítettek, de sorozatgyártásra több fontos tényező is akadályozta:

  1. Már a próbákon előjött a meghibásodási hajlama, és a méretbeli megkötések miatti összezsúfoltság okozta nehéz javíthatóság.
  2. A torony tömege túl nagy volt (az ágyú és az automata töltőrendszer miatt) ez pedig a tankot ‘fejnehézzé’ tette, ami emiatt mozgás, gyorsítás/lassítás és lövés hihetetlen mértékben imbolygott, ez a legénységnek okozott kellemetlenségek mellett a felfüggesztést is fokozott módon terhelte.
  3. Az automata töltőrendszer gyakran meghibásodott (a többi oszcillálótornyos tankban is) a toronykialakítás miatt, itt viszont ez harcéren javíthatatlan volt.
  4. Az exportálási értéke is borzalmasan alacsony volt, mivel a (főleg közel-keleti) vevő országok egyik legfőbb kívánalma a könnyű kezelés, és egyszerű javíthatóság volt.
felfuggesztés

A képen megtekinthető a hidraulikus felfüggesztés megoldása

A tank kudarca a Batignolles-Châtillons üzemet végleg eltántorította a harckocsigyártástól, viszont a Bat-Chat megépítése nem volt hiába. Megoldásaiból és kialakításából sok aspektust felhasználtak a mérnökök az AMX-50 felújításánál és az új MBT project, AMX 30 építésénél.

gamepic

AMX-50 és Bat-Chat 25T egymás mellett (fiktív)

Bat-Chat 25T
Méretek (H-SZ-M) 5.8 x 3.12 x 2.5 m
Tömeg 25 tonna
Legénység 4 (sofőr, irányzó, parancsnok, rádiós)
Motor Valóságban:
SOFAM 3M.27.101 V12: 500 hp
Játékban:
Hispano-Suiza V12 HS 110: 720 hp
Felfüggesztés Hidraulikus felfüggesztés
Végsebesség 65 km/h
Fegyverzet 90mm DCA 45
2 x 7.5 mm MAC31 géppsuka
Páncélzat (elöl/oldalt/hátul) Test: 50/25/20
Torony: 30/25/20
Legyártott 2 db

rot

A Bat-Chat 25T a játékban egy jól rejtőzködő, igazi ‘flanker’ harckocsi. Jó sebessége és gyorsan töltő ágyúja alkalmassá teszi egész tankszakaszok bekerülésére és oldalról való elpusztítására, de vigyázat (“Ha a láncaiktól, és a szájk…”) folyamatosan ügyeljünk, tárunk töltöttségének állapotára, mert 2-3 lőszerrel már nem mindig bölcs dolog ‘Rambo-t játszani’, főleg, hogy lőszerünk egy “fémdarab” belső robbanás nélkül, így az ellenfelek egy lövéssel való elpusztításához nagyon jól kell céloznunk.

A játékban az általa csak terveken birtokolt HS motort kapta, de még ezzel a +200 lóerővel is gyorsulása med tankhoz képest is, csak közepes, könnyű és fürge tankokkal ne kezdjünk futóversenybe.

U.i.: a jármű neve: Batignolles-Chatillon Char 25T  (vagy Char de 25 tonnes), a WT a harckocsi nevének az utóbbi kifejezés utolsó két szavát választotta, a legtöbb (francia) forrás viszont a Bat-Chat rövidítést használta a terveken, (a Char névre keresztelést maximum a sorozatgyártott daraboknál fontolták volna meg) így a cikkben is ekként hivatkoztunk rá illetve a hivatalos (valósághű) járműnevek modpackben is ezen a néven szerepel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s