Elemzések

[Elemzés] Bf 109Z-1 “Zwilling”

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves játékosok!

A téli leárazások alkalmával újra bekerült a Zwilling a boltba, mint megvehető premium repülő. A Bf109Z-1 a játék egyik legnagyobb teljesítményarányával rendelkező ikerrepülő (109Z) nehézvadász változata.

Áttekintés

Az angliai csata felvetette az igényt a nagy motorteljesítménnyel rendelkező nehézvadászok számára, amelyek a bombázók teljes hatótávolságán azokat kísérni tudják, de emellett különböző feladatokra is könnyen átalakíthatóak. Az új gépek tervezése mellett az ikervadász megalkotásának ötlete is felmerült, ezt két F-4-es Bf 109 összeépítésével eszközölték, majd az idő előrehaladtával fejlettebb G-6-os típusok alkatrészeit használták.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Az ikervadászt sok szerepkörben használták:

 • Z-0: 1941-es prototípus, még F-4 alkatrészekből
 • Z-1: G-6 alkatrészek, nehézvadász nagy elérhető magasság és hatótáv, 4 db 30 mm-es Mk.108, szükség esetén 1 db 250 kg-os bomba (valóságban: 2 × 250 és 1 × 500, egy darab 1000 kg-os bomba, vagy egy F5W torpedó)
 • Z-2: támadórepülő, alacsonyabb végsebesség, gyengébb emelkedés, és kisebb hatótáv, 4 vagy 6 db 30 mm-es Mk.103 és maximum 500 kg bombateher.
 • Z-3: romboló, fejlesztett Jumo 213E motor (D-s Fw-n is ilyen van), H-2-es kísérleti Bf 109 alkatrészek, 4+2 30 mm-es fegyverzet, 500 kg bombateher.
 • Z-4: harcászati bombázó, nagyobb hatótávolság és elérhető magasság, 2 db Mk.108 (motorban) és 2000 kg bombateher.
 • ZZ: kísérővadász, fejlesztett hatótáv, hogy a bombázókat hosszabb utakon is kísérni tudja, a két szárny közé gondola építve, fegyverekkel és megfigyelőállásokkal, fegyverzete 2 db Mk 108 a motorban, a gondolában 8 db tüzelőállás, ahova 13, 15 vagy 20 mm-es fegyverzet szerelhető.

A játékban jelenleg csak a nehézvadász Z-1 található, mint tier IV premium.

Ha szeretnétek még többet megtudni a repülőgépről, azt az alábbi cikkben tudjátok megtenni.

Z-1, F5W torpedóval

Mozgékonyság

A vadászt két darab egyenként 1800 lóerővel rendelkező DB 605 A V12-es motor hajtja, ez 23 m-es másodpercenkénti emelkedést és akár 750 km-es óránkénti sebességet tud biztosítani. A gép elég könnyű, felfegyverezve is csak 7 tonna, így egy motorral is tud vízszintesen haladni.

A nagy eredő teljesítményének és a viszonylag kis súlyának köszönhetően a játék adattáblái alapján a legjobb leadott teljesítményaránnyal rendelkezik tierIV-ben, ez pedig a viselkedésén is érezhető. Nagyon nagy mértékben gyűjti az energiáját és azt megtartani is képes. Emelkedésben is alig van párja, talán pár (UFO prem) vadász tudja velünk tartani a lépést, de egyenesbe húzva nagyobb végsebességünket és kiváló gyorsulásunkat kihasználva ezen gépeket is faképnél tudjuk hagyni.

Fordulásáról feljegyzésekben nagyon pozitívan nyilatkoztak, a széles vezérsíkja a magassági kormánynak nagy területet kölcsönöztek, úgy hogy az megtartotta rövidségét így kis sugarú fordulókörben fordulva sem veszített sok energiát, papírok szerint fordulási ideje alig maradt el a Bf 109-től. Sajnos ez a játékban nem teljesen így van, viszont akkor túl erős lenne a többi vetélytársához képest, jelenleg egy jobb pilóta fordulóharcban felveheti a harcot a legtöbb ‘energyfighter’-rel szemben, a ‘dogfighter’ gépeket pedig könnyedén otthagyja, gyorsulása még azt is lehetővé teszi, hogyha egy fordulóharcban rosszul állnánk, akkor is el tudunk menekülni ügyesen használva, az ellenfelünk elől.

A végsebességgel nagyon vigyázni kell, mivel valamilyen furcsa okból a szárnyak végei már 780 km/h-nál leszakadnak, amit egy kisebb 15-20 fokos süllyedésnél elérhetünk. (Az egész elég furcsa, mivel a gépen a G-6 szárnyai vannak szinte változtatás nélkül és azok a 800-at is bírják.)

Z-1, Fritz rakétával

Fegyverzet

A valóságoshoz képest bombaterhünk csak 250 kg az 1000 helyett, de ha vadászni akarunk úgysem érdemes vinni bombát, mert nagyon leterheli a gépet. Talán RB harckocsi csatában jöhetne jól a több bomba, de legtöbbször úgyis csak magában álló célpontokat találunk, azokra pedig a 250 kb is elég.

Főfegyverzete 4 db Mk108-as 30 mm-es gépágyú, egyenként 65 lőszerrel, sebzésük olyan magas, hogy szinte bármilyen célpontot egy találattal elpusztít, pontosságára sem lehet nagy panasz 1 km-en belülről nyugodtan tüzet nyithatunk.

Z-1 ledobható üzemanyagtartállyal

Nagy tűzgyorsaságának köszönhetően iszonyatosan gyorsan fogyasztja a lőszert, a tapasztalatlan pilóták akár egész tárukat is kilőhetik pár másodperc alatt, célozni ezért nagyon meg kell tanulni, főleg, hogy a lövedékek kezdősebessége nagyon alacsony, így az egyéb gépeknél berögzült célzás itt eredménytelen lesz, hogy az ember ráérezzen érdemes nyomjelzős lövedékkel kezdeni még AB-ben is, ugyanis a kis karika csak egy beállított alapsebességgel számol, hogy az ellenfelet eltaláljuk azon túl kell céloznunk. (nagy kezdősebességű lövedékkel rendelkezőfegyvereknél pl Hispano a gép és a karika közé kell célozni)

A jó tűzgyorsaság és pontosság head-on-ra is alkalmassá teszi, viszont itt, a lassú lövedéksebességre ugyan úgy figyelnünk kell, az ellenfél akkor is hamarabb találhat el minket, ha mi a tüzelést már 100 méterekkel előbb megkezdtük.

Aki már belejött, használhatja a stealth befűzést, nem sok gépet fog találni, amely túlélne belőle egy találatsorozatot. 🙂


Előnyök

 • Hatalmas végsebesség, szintjén semmi nem éri utol
 • Kiváló emelkedés, szinte páratlan
 • Jó energiatartás
 • Nagyon jó energianyerés 
 • 4 db 30 mm-es gépágyú hatalmas sebzéssel
 • Semmi nem tudja elkapni, ha ledobja az MM
 • Nagyon jó gyorsulás
 • A nehezebb vadászokat simán lefordulja
 • Premium: RP, SL farmra is kiváló

Hátrányok

 • Ha nagyon feldobja, akkor előnyei keveset érnek (Bearcat, Tempest, Yak-3P, F7F-1 stb ellen)
 • Nagyon kevés lőszer (fegyverenként csak 65 db)
 • A lövedékek sebessége nagyon alacsony
 • A rövidebb reptereken nehéz leszállni(megállni) ha nincs lőszerünk
 • SIM-ben elég sokszor hibás a repülési mechanikája
 • A tömegközéppontja nem középen van, így néha furán viselkedik.
 • A szárnyvége könnyen törik nagy sebesség vagy hirtelen fordulás esetén
 • Meg kell vele tanulni célozni (“nagyon máshova kell lőni, mint a többi vadásznál”)
 • A fegyverzetének nincs átütése, zárt harckocsik ellen hatástalan

Bf 109 Z-1:
Méretek (H-SZ-M)9.05 x 13.27 x 2.69 m(29,8 x 43,6 x 8,10 ft)
Tömeg (teljes terheléssel)7 tonna
Legénység1
Motor2 × DB 605 A-1 vízhűtéses, fordított V-12-es motor: (egyenként) 1800 hp (1324 kW)
Maximális magasság12000 m
Végsebesség (vízszintesben)753 km/h (463 mph) [8000 m-en]
Emelkedés23 m/s
Fegyverzet4 × 30 mm Mk 108 (65 rpg)
Bombateher1 × 250 kg bomba
Legyártott2 db (?)

Alkalmazás

Igazi ‘energy fighter’ “boom’n’zoom” taktikára. Ki kell használni hihetetlen jó emelkedését és végsebességét, bármi bajba everednénk emlékezzünk, hogy energianyerésben úgyis jobbak vagyunk ellenfelünknél, így az egyetlen fontos a távolságtartás (min 1.6 km). A bombázók igazi rémei lehetünk, ugyanis egy másfélről eleresztett rövid sorozattal könnyedén darabokra téphetünk bármilyen keményen páncélozott vasat, persze ha már megtanultunk pontosan célozni. A óvatlan vadászokat is ugyan ilyen játszi könnyedséggel intézhetjük el, persze a figyelmesebbek ilyenkor kitérnek, ekkor nincs más dolgunk csak felhúzni az orrát és eredeti (támadó) magasságunkban tovább repülni újabb támadási lehetőség után kutatva. Legjobb célpontok a nagy lomha vadászok, vagy bármi aminek éppen kevés az energiája. Az elsőként említettel fordulóharcot is kezdeményezhetünk, de figyeljünk arra, hogy nehogy egy addig ránk utazó vadász kapjon az alkalmunk. Ha egy támadást időben észlelünk ‘bleedeljük’ el az ellenfél energiáját, majd hagyjuk faképnél, vagy jobb esetben lőjük le.

Harckocsi csatákban is használható 250 kg-os bombája garantált egy elpusztított földi, de a nyitottakban a 4 db 30-as hatalmas sebzése is komoly károkat okoz. Illetve a mi földi járműveinket is hatékonyan tudjuk védelmezni az ellenséges légitámadásoktól.

Legénységnél expert mellett legalább 3-mas G-tolerance-t igényel, húzni csak a szokásosakat: weapon maintenance, G-olerance, stamina, vitality, arcadeosok reloadspeed, talán még a repair rank, de mivel nagyon sérülékeny, a legtöbb kapott találat esetén nincs esélyünk a reptérig visszavinni tüzet ritkán olt.

Mindent összegezve a Zwilling a b’n’z pilóták álma. Jó végsebesség és emelkedés, és kiváló energianyerés, hatalmas sebzéssel, kicsit a lőszerkészlete sovány, de legalább 3 ‘kill’-re tapasztalt pilóta esetén bőven futja. Harckocsi csatába a légteret uralni alkalmazható, illetve az egy bombával egy biztos elpusztított harckocsink is van. Aki ‘spawnkillerkedne’ vele, annak talán nem a legideálisabb, mivel könnyedén ki lehet térni előle, de aki egy tudást igénylő jó energiaharcos repülőre vágyik, annak kiváló vétel lehet, de siessen ugyanis csak január 3-ig lehet megvásárolni, kicsit drága: 30 euró, de bőven megéri az árát. (Akinek van rá gj coin, annak kötelező vétel.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s