Ajánló

[Ajánló] Panzer tracts sorozat — Hilary Doyle, Thomas L. Jentz

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves olvasó!

Előző heti művünk, a teljes német páncélosállományon felületesen végighaladt, és akkor azt ígértük, a szerzők azoknak is nyújtanak megfelelő irodalmat,  akik bizonyos páncélosokat mélyrehatóbban akarnak vizsgálni.
Ezen emberek igényeit elégíti ki a Panzer tracts sorozat, amely a német harckocsik ismertebb változatain halad keresztül, akár egy járműről típusváltozatonként egy-egy 60-80 oldalas könnyvvel. 

A sorozat végighalad a fő harckocsikon, de szerepeltet még nagy jelentőséggel bíró, de viszonylag ki számban épített páncélosokat is. Megtalálhatóak benne a fő panzer típusoktól kezdve, a páncélvadászokon át, a támogató és féllánctalpas járművekig rengeteg harcjármű, sajnos ez is független, és tematikus bemutatása miatt, nem tartozik a kiadók által kedvelt könyvek ‘kánonjába’, így beszerezni nem egyszerű feladat. (Van amit már több éve hajszolok, de még a létezéséről is alig van hír.)

A könyvek egy sablonra épülnek, és nagyon hasonlítanak oldalunk háttér rovatában szereplő cikkeihez, csak terjedelmesebb (könyv) formában. [A plagizálás vádját felemlíteni itt is értelmetlen] Van egy történelmi bevezetés, amit fejlődéstörténetnek is nevezhetünk, ezután a harckocsi moduláris felépítése, és bemutatása, majd pedig tapasztalatok, további fejlesztések, természetesen itt is teletömve képekkel és (ami az előző könyvhöz képest újdonság) vázlatokkal és rajzokkal is, így a modellezők, rajzolók, és a tankot fizikálisan elképzelni és leképezni szeretők számára is sok segítséget nyújt a könyv.

Sajnos magyar fordításról ezen esetben sem tudok hírt adni, így egy alapvető angol tudás a könyv értelmezéséhez feltétlenül szükséges.


Erősségek

  • Tömör, aki nem szeret sokat olvasni is élvezetét lelheti benne.
  • Nagyon jó és releváns képek.
  • Vázlatok és rajzok.
  • Szét van osztva, így a ha valakit csak egy harckocsi érdekel, arról kaphat árfogó felvilágosítást.
  • Egységesített sablon szerint haladnak.
  • Megbízható szerzők (szerintem) 
  • A német haditechnikát elfogulatlanul kívánja bemutatni.
  • A fontosabb, német páncélosokat mind felvonultatja..
  • A közölt adatok elég megbízhatóak, egy két egyéb megbízható forrással való egyezőség esetén, már valósnak tekinthető.
  • Vannak weboldalak, amelyek a sorozat hirdetésével és megrendelésének lebonyolításával foglalkoznak.

Gyengeségek

  • Viszonylag rövidek, a sok kép miatt a teljes információ csak 20-30 oldalnyi.
  • A történelmi rész (nagyon ritkán) hibás.
  • Nincs magyar változat.
  • Viszonylag drága. (A sorozat egy-egy része, szállítás nélkül is 20-30 dollár, ami elég alacsony 2-3 oldal / dollár arányt jelent.)
  • Ezen írók által szerzett könyveket bizonyos körök nem fogadnak el semmilyen forrásnak. (Tehát 20 egyéb forrás mellé sem szabad betenni, mert azonnal hiteltelenítik a művedet)

Kinek ajánlott

Azoknak ajánlanám, akik komolyabban is szeretnének megismerkedni Németország egy-egy bizonyos páncélosával, de ehhez nem szeretnék több száz tömör oldalon keresztül rágni magukat. Inkább az adott jármű felépítése és a fejekben való leképezése a fő szempont. Gyűjtőknek kötelező vétel, emellett pedig forráshitelesítés céljaból is használható. 


Jövő héten kicsit elhagyjuk a száraz szakirodalmat és egy kicsit érzelemdúsabb könyvvel fogunk foglalkozni, amely a német társadalmat, gazdaságot és a politikai- illetve médiaelit ezekre gyakorolt hatását fogja szemünk elé tárni a első világháború előtti időszaktól, egészen a második világháború kitörésének előestjéig.
(Commentben lehet találgatni, aki sikerrel jár kap egy virtuális, és optimális esetben lejegyzett, buksisimogatást.)

Addig is tekintsétek meg [Ajánló] rovatunk többi szerepeltetettjét és

Olvassatok sokat!

1 replies »

Hozzászólás