Bemutatók

Semovente M43 da 105/25 — alacsony profil, nagy tűzerő

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves játékosok!

Az olasz harckocsiág bejövetelének első valós bizonyítéka, a játékba érkező második olasz harckocsi, az olasz Sturmhaubitze, a Semovente M43 da 105/25 bemutatása következik.


Vásárlás

A jármű tier III-ban fog elhelyezkedni, így aki szeretne gyorsan eljutni a modern harckocsikhoz, ennek megvásárlásával ezt könnyen megteheti. Ára elég borsos így akiknek a maga a jármű a fontos, érdemesebb megvárni egy nagyobb (50%-os) leárazást.
(Akár a jövő őszit.. :P)

Pre-order - Semovente 105/25 Pack
Semovente 105/25:
  • Semovente 105/25 M43 G.C. “Leoncello” (Tier III, Olaszország);
  • 1,000 aranysas;
  • 7 nap premium fiók;
  • Előrendelőknek: “Dachshund” matrica és “Triarius” titulus.
  • 24.99 €
  • Megvásárlás

Története

Az olasz harckocsigyártást szinte megerőszakolta a német felfogás, és habár próbáltak átállni az új feladatkörökre azért a régiek (lovassági, gyalogsági, áttörő) is a fejükben maradtak még, és a tervezeteikkel azoknak is próbáltak megfelelni, így viszont a két külön feltételrendszernek való megfelelési vágy sokszor a két pad közé esést eredményezte. Habár a Carro Armato és a Carro Velloce is maga tekintetében nagyon tisztelendő harckocsik voltak (reméljük mindkettővel találkozhatunk majd a játékban), használhatóságban elmaradtak a velük egy időben készült német páncélosoktól.

(A régi nagy háborús nemzetekből a legtöbb a régi feladatkörök szerint tervezte harckocsiit(például Franciaország vagy Nagy-Britannia), az új feladatkörökre a hatalmas korszerűsítésen és az egész modern hadviselés átgondolásán átesett Németország, az háborúig a harckocsigyártással egyáltalán nem foglalkozó Egyesült Államok, és a régi feladatköröket megszokott tervezőket már a háború kezdete előtt évekkel (más okokból, Stalin által) legyilkoltatott Szovjetunió tudott zökkenőmentesebben átállni.)

A rohamlöveg gyártásának szükségessége az olasz hadsereg balkáni, csalódást keltő, eredményei után tudatosult a hadvezetésben. Céljuk  egy olyan harckocsi megalkotása volt, amely utánozni tudja a német rohamlövegek (Sturmgeschütz) sikerességét, de szükség esetén alkalmazható gyalogsági és lovassági harckocsiként is. 

A pályázatra a legtöbb olasz járműgyártó jelentkezett, a végleges terveket 1942 nyaráig kellett letenni az asztalra, mivel az ország szövetségesek általi megszállásnak veszélye egyre nagyobb félelemmel töltött el az olaszokat. Több prototípus is készült végül a sorozatgyártás megkezdése átcsúszott 1943-ra.


A Harckocsi

Alapjául a Carro Armato alváza szolgált, amit meghosszabbítottak és a célnak megfelelően megerősítettek, az ágyú kiválasztása után pedig tovább szélesítettek.
Fegyverzetéül egy tüzérségi ütegből kifejlesztett 105 mm átmerővel bíró 25 űrmérethosszú löveg szolgált. Ezen ágyú képes volt páncéltörő-robbanó (APHE), robbanó (HE), és a Munroe jelenséget kihasználó (HEAT) lövedékek kilövésére. Az első és a harmadik nagy átütése (65 és 115 mm) míg második 15 kg-nyi robbanótöltete miatt lehet veszélyes. Összesen 48 lövedék szállítására volt lehetőség.
Ez még kiegészült két 8 mm-es Breda 38 gépágyúval, az egyik a testbe volt szerelve, másik a harckocsi tetején légvédelmi feladatokat látott el.

A harckocsi páncélzata elöl 75 mm, ez sajnos szinte semmilyen fokban nincsen döntve, így közvetlen közelről 75 és 76 mm-es rövidcsövű ágyúkkal is be lehet lőni, keményátütő lőszerrel. Oldala 50 mm így a “gyémántba állás” itt is egy hatékony védekezési módszer lehet, azonban az ágyú elég szűkös, 34 fokos vízszintes kitéríthetősége miatt ilyenkor visszalőni nnincs lehetőség. Ha ledob minket, a hulldown taktika nagy távolságokban kiválóan alkalmazható, mivel ekkor már a 75 mm viszonylag sok esetben képes megvédeni a járművet, az ágyú függőleges kitéríthetősége kitűnő (-12/+22), bőven elegendő, hogy egy domb teteje mögött állva, sikeresen “le tudjon nézni” ellenfeleire.
A harckocsira leselkedő másik komolyabb veszélyforrás felülről várható. Igaz, hogy van egy 8 mm-es légvédelmi géppuskája, de ezt az ágyúval nem lehet megtámogatni, és a felső páncéllemez csak 15 mm, amin minden 20 mm-es vagy annál nagyobb ágyú, páncéltörő lőszerrel könnyedén áthatol.

Mindezekkel a harckocsi majdnem 16 tonnát nyomott, amit egy 192 lóerős SPA 15TB M-15 dízelmotor volt képes maximálisan 35 km/h-ra felgyorsítani. A küzdőtérben 3 ember foglalt helyet, ez elég kevésnek mondható, de a kis méretek miatt, több ember befogadására csak szűkösen lett volna lehetőség, ami csak rontotta volna a harcjármű hatékonyságát. (Lásd oroszok)

Olaszország csak 30 darabot tudott legyártani az ország megszállásáig, ezután Németország a megmaradt darabokat az elmenekült (visszavonult) olasz katonákkal és személyzettel együtt saját hadtestében szolgálatba állította Sturmgeschütz M43 mit 105/25 853(i) néven, illetve mivel a terveket sikeresen kimentették az olaszok német gyárban a háború végéig még több, mint 60-at legyártottak.


Szolgálat

Múltja elég ellentmondásos, a németek a StuG, és JagdPanther ‘páncélvadászokat’ jobban szerették, de a Semovente is tiszteletet váltott ki, hatékony ágyúja miatt, a(z) 
(általában bombatámadással) megsemmisített harckocsikról az épen maradt ágyúkat nagyon gyakran leszerelték, és az Alpokban a bunkerek védelmi fegyverzeteként használták.
(A szövetségesek is potenciált láttak benne, Olaszország védelmekor diverzáns egységek több ilyen harckocsit foglaltak el, majd pedig velük a védekező tömegbe lövettek, és vettek részt később az ország megszállásában is. Semovente vs Semovente csatáról nincs feljegyzés, a legtöbb épen átkerült a németek kezébe, mivel mikor a hadsereg megérkezett komolyabb harckocsielhárító fegyverekkel a szövetségi oldalon harcoló Semoventék legénysége azonnal elhagyta a járművet.)


Táblázat


Játékban

Semovente M43 da 105/25 egy kiváló kis tierü rohamlöveg. Alacsony profilja nehézzé teszi észlelését, páncélja 3.3-3.7 környékén még megfelelő, hulldown vagy gyémánt védekező taktika alkalmazása mellett pedig képes megvédeni harckocsinkat az ellenséges támadásoktól. Az ágyú átütésére és pusztító erejére nem lehet nagy panasz, a két legveszélyesebb rá nézve: a magas br, illetve az ellenséges repülők, amik ellen a egy darab légvédelmi Breda nem sokat tud tenni, az ágyúnk pedig csak a nagyon lapos szögben támadó vadászok ellen hatásos(csak azokra tudjuk ‘ráemelni’), aki úgysem lőnének be minket olyan szögből. Aki szereti a StuH rohamlöveget, valószínűleg a Semoventét is szeretni fogja, igaz kicsit lassabb, és a páncélzata is gyengébb, de ez olasz.
(Talán majd a fizetés nélkül is hozzá juthatunk, ha nem is ehhez, de akár a fejlettebb 105-ös ágyúval felszerelt változathoz. Ami reméljük, majd a rendes fában foglal helyet. – a szerk.)
Frissítve: ugyan ez és a P40 ugyan azon verziója is megtalálható a rendes fejlesztési fában is, csak matricák nélkül. 🙂Összes magyar cikk az 1.85-ös frissítésről!


Forrás: War Thunder

7 replies »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s