Hírek

USS Phelps: Légvédelmi szimfónia

A USS Phelps amerikai romboló az újabb World War próba egyik jutalma lesz.


image

Története

Az 1920-as években az Egyesült Államok haditengerészete erősebb fegyverzetű zászlóshajókat akart a rombolóflottillák élére. Próbálták meggyőzni a kormányt ezek szükségességéről, ugyanakkor a kormány szerint elegendő normál rombolójuk volt. 1930-ban tartották a londoni flottakonferenciát, ahol a lefegyverzésről volt leginkább szó. Megszabtak egy 1850 tonnás vízkiszorítású felső határt rombolók számára, ami egy, az új standardhoz igazodó hajó fejlesztésére sarkallta az USA-t. 1930 novemberére elkészült az új zászlóshajó terve, amit 18 hónapnyi tárgyalás és megbeszélések sora után el is fogadtak. 1850 tonnás vízkiszorítás mellett a hajó fegyverzete nyolc 127 mm-es ágyúból, két 4 x 28 mm-es ágyúból és 2 x 4 torpedóból állt, 127 mm-es páncélzattal. Mind a nyolc tervezett Porter-osztályú romboló megépült, és szolgálatba állt 1937-ig.

A háború valósága megmutatta a dizájn súlyos hiányosságait, ilyen a Phelps rettentő gyenge légvédelme. A 127mm-es ágyúk nem voltak többcélúak, a 4 x 28mm-es ágyúk pedig teljesen elégtelennek bizonyultak ilyen feladatkörben. A háború alatt a Porter-osztály jelentős modernizációs lépéseken esett át, melyek célja a tűzerő növelése volt. 1944-re a hajók jelentősen megváltoztak. Az elavult elsődleges ágyúkat lecserélték többcélúakra, a számukat pedig lecsökkentették ötre (három toronyban elhelyezve). Cserébe erőteljes légvédelmi fegyverzetet kapott nyolc 40 mm-es Bofors ágyú, hat 20 mm-es Oerlikon gépágyú és nehézgéppuskák formájában. A fedélzetet is átalakították: a hidat megváltoztatták, a hátsó felépítmény magasságát csökkentették, a tartalék torpedókat eltávolították. A Porter-osztályú hajók ebben a konfigurációban szolgáltak a nem sokkal a háború utáni leszerelésükig.


image

A már játékban lévő Porter (DD-356) (1941) mellé érkezik a második Porter-osztályú romboló, a Phelps! (Kis híján majdnem csak harmadik lett, mivel 1.95 előtt bekerült a DD-356 1944-es változata III. rangú prémiumként (BR 4.3, 2980 GE), majd közvetlenül 1.95 előtt ki is vették a játékból.)


Háttérkép letöltés: 1920×1080 2560×1440 3840×2160

Első ránézésre nincs nyilvánvaló gyengesége a Phelpsnek. Az elsődleges fegyverzet öt 127 mm-es ágyúból áll. Ezt egészítik ki 533 mm-es torpedók és a tengeralattjáró-elhárító fegyverzet mélységi bombákkal, melyek szintén kiválóak. Sebessége tiszteletreméltó, páncélzata is hasonlóan vékony, mint a többi rombolónak. Ami külön figyelmet érdemel, az a légvédelmi fegyverzet: 40 mm Bofors ágyúk, 20 mm-es gépágyúk és nehézgéppuskák van szétszórva a fedélzeten, hogy minden irányt lefedjenek.


Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.


A Phelps rombolót egy élmény lesz irányítani, jól felfegyverzett mind tengeri, mind légi célok leküzdésére. Társai közül az egyik legjobb, a Phelps nagyszerű jutalom lesz a World War rajongóinak.


Forrás: War Thunder

Kategóriák:Hírek

Tagged as: , , , , , , , , ,