Hírek

Somua SAu 40

Somua SAu 40 – “A rút kiskacsa”

Örömmel mutatjuk be az 1.75-ben bevezetésre kerülö Francia nemzet új jármüvét a Somua SAu 40-et. Sajnos a jármüröl kevés információ, és csak egy  prototípus maradt meg, így bizonyos paraméterek soha nem lettek kitapasztalva.

262px-Sau40_02-min

Az alap elképzelés egy könnyen páncélozott gyalogság támogató harckocsi megtervezése volt, mely bunkerek, beásott harcállások, és harckocsik ellen is eredményes.
A SOMUA céget bízták meg 1935-ben, amely 1937-re el is készült a végleges tervrajzzal, és 1939-re elkészült a tank teste is. A várakozást az váltotta ki, hogy a bele tervezett ágyú csak 1938 végére készült el. 1940 május elsején a gyár további 430 darab legyártására kapott megbízást, azonban a május 10-én elkezdödött Francia Hadjárat (Westfeldzug) miatt elvileg egy darab sem gurult le a futószalagról (egyes források szerint, az elkészült darabokat Dél-Afrikába vitték, ahol az ottani hadurak használták a lemorzsolódásukig), a ‘félkész’ prototípust  a németek elfoglalták majd tesztekre küldték, hogy a tapasztalatokból fejlesszék a saját harckocsitechnológiájukat.

283px-Sau40_01-min
Több vitatéma is volt a tankkal kapcsolatban a tervezés során.
A testének paramétereire is több elképzelés volt, felmerült a vezetésben az univerzális tanktest gondolat, ezen elképzelés alapján a tank osztozott volna az S35 tank alvázával (az egy valóban megépült, elég effective design), mivel mindkettö tankot a SOMUA cég gyártotta volna, így sok idöt és kapacitást megspóroltak volna vele.
A tetején lévö búb (elvileg kupola[konyhanyelv “tumor”-nak hívja]) egy SA37 47mm-es ágyú befogadására lett tervezve, de ezzel a tank védtelen lett volna a gyalogsági támadásokkal szemben, így azt lecserélték egy 7.5mm-es géppuskára, tudatában, hogy azon rövid csövü 47mm-es ágyú egy páncélos támadás esetén nem lett volna képes a német harckocsik elpusztítására.

Sau_40-min

A tank testében egy 75mm-es APX howitzer kapott helyet, felszerelve AP és HE lövedékekkel így mind a páncélosok ellen, mind a könnyü célpontok ellen hatásos volt. A lövedék (howitzer-böl eredö) esése alkalmassá tette a távolsági tüztámogatás biztosítására így a jármüvet önjáró lövegnek sorolták be, amihez minden paramétere alkalmassá tette. (ezen feladatkörre a 7.5-ös kupola megfelelöbb volt)

RUSE_Sau40-min

A vékony páncélzata miatt, a tank alig nyomott többet 24 tonnánál, melyet a külön a tankhoz tervezett 220 lóerös dízelmotor 37km/h-ra tudta felgyorsítani. A kiszélesített test miatt jó terepjáró képességgel rendelkezett, így az “off-road” területektöl sem kell tartanunk, viszont a nem megfelelö hosszúság-szélesség aránya illetve a vékony lánctalpak és a váltórendszer korlátossága miatt a fordulási sebessége elég alacsony így nem szabad hagyni, hogy az ellenfél az oldalunkba jusson.

Somua SAu 40:
Tömeg 24.4 tonna
Legénység 5 (soför, rádiós, lövész, parancsnok, töltökezelö)
Motor SOMUA V-8, dízel: 220hp
Felfüggesztés Laprugó
Végsebesség 37 km/h (23 mph)
Fegyverzet 75 mm APX mle. 1938, 7.5mm
(47 mm SA37)
Páncélzat (elöl/oldalt/hátul) Test: 40/35/35
Legyártott 1? db

A tankkal több társa mellett találkozhatunk az 1.75-ös frissítésben.

6 replies »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s