Érdekesség

CZ P-09 az új magyar pisztoly

cz_p-09_3d2

A CZ-806 BREN 2 után bemutatásra kerül a Magyar Honvédség új maroklőfegyvere (pisztoly), a CZ P-09 is. A cikk előzménye pedig ITT található.

A CZ P-09 gyakorlatilag ugyanaz a pisztoly, mint a P-07, de minden dimenzióban nőtt a különbség. A tok és a szán közel 2 cm-rel hosszabb, így hosszabb látószöget biztosít. A markolat 1.7 cm-rel hosszabb, mint a P-07, ami azt jelenti, hogy 16 lőszer helyett a CZ sikeresen belenyomta a lenyűgöző 19 lövedéket a 9 mm-esből. A P-09 elérhető .40-es kaliberben, 15 + 1 lőszerrel. Függetlenül attól, hogy a P-09-et 9 mm-es vagy .40-es verzióban hasonlítjuk össze, nincs sok pisztoly, amely több lőszerrel rendelkezik bővített tár nélkül.

Szakítottak a CZ75 reteszelésével, mely itt Browning-SIG rendszerű lett, az elsütőszerkezet az Omega-trigger, vagyis klasszikus DA/SA, mely fesztelenítősről átszerelhető manuális biztosítósra (mindkét kezelőszerv kétkezes). A könnyű műanyagtok ellenére kellemesen kicsi a hátrarúgás, a markolat pedig igen kényelmes, a markolatpanelek is cserélhetőek.

A külső kakassal rendelkező műanyag keretes pisztoly kissé anomália ebben a korszakban, de bizonyos szempontból jó ez a robusztus kialakítás. Minden ami a P-09 belsejében van – a csőtől az elsütőszerkezetig – az acél, viszont minden ami kűlső “borítóanyag”, az kényelmes és formatervezett műanyag. A P-09 hárompontos fém irányzékkal rendelkezik, ellentétben a P-07 korai műanyag irányzékával, ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Így annál is visszatértek a fémre.

Ez egy nagy fegyver, és a legtöbb ember még csak nem is tudja rejtve hordani (persze van hozzá rejtett hordozásra alkalmas tok is). Ez azt jelenti, hogy megfelelő  pisztolytáska és egy minőségi öv szükséges azért a kényelmes hordozáshoz és gyors használathoz. Picatinny típusú síneket lehet ennél a fegyvernél is felhasználni a lámpa vagy a lézerirányzó felszereléséhez.

Kiegészítők:

  • Trícium irányzék, optikai szálképek
  • Textil és műanyag tokok, amelyek alkalmasak a nyílt és a rejtett hordozásra
  • A MIL-STD 1913-hoz kompatibilis taktikai lámpák és lézersugárzó modulok
  • A CQT és FX lőszerek szimulációs adapterei
  • Hangtompító

Technikai adatai

Súlya 0,86 Kg
Űrméret .40 S&W, 9×19, 9×21
Anyaga Fém és műanyag
Elsütőszerkezet SA/DA
Tár kapacitás 9×19 – 19 db,  9×21 – 19 db, .40 S&W – 15 db
Magasság, szélesség, hossz 148×37,5×208 mm
Cső hossz 115 mm

CZ P-07 és P-09 teszt videó:


CZ P-07 bemutató cikk magyarul!


Forrás: www.czub.czwww.gunsandammo.com, képek forrása: czub.cz




HIRDETÉS

Légy Te is partner! Indíts saját autókozmetikai vállalkozást!

tábla08

Egyenlőre Tata és 15 km-es vonzáskörzetében

HIRDETÉS



5 replies »

  1. Ez lenni cikk forditás google, avagy hozzá nem ért-ő i-di-óta mell-é mogyoróz-ás-a. Ha te lenni magyar keresni szakember, ha te lenni szakember, keresni tolmács. Képek lenni ok. Egyébként én szeretni CZ!

    Kedvelés

Hozzászólás