Modern harcjármuvek

Leopard 2A7+ – az új magyar rendszeresítésű harckocsi

A Leopard 2A7+ harckocsi a moduláris berendezésekkel felszerelve.

Mint arról 2018. 12. 19-én az összes magyar médium beszámolt: a Magyar Honvédség 44 db Leopard 2A7+, 12 db Leopard 2A4 harckocsit és a hozzá tartozó kiszolgáló ezsközöket és 24 db PzH2000 önjáró tüzérségi ágyút vásárol. Több helyen olvashattuk, hogy “brutális csatatankot” kapnak a harckocsizóink…Lássuk mi is a valóság.


Leopard 2A7+ a legmodernebb nagymacska

A Leopard 2 A7 + a sikeres Leopard 2 harckocsi továbbfejlesztése amely először a Eurosatory 2010 kiállításon jelent meg nyilvánosan a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) fejlesztésében. A LEOPARD 2 A7 + név egy moduláris védelmi készletet takar, amely fokozott mobilitást, könnyebb és egyszerűbb üzembentartást, megnövelt védelmi képességeket, továbbfejlesztett felderítő képességet és egy pontosabb tűzvédelmi rendszert tartalmaz. A terrorista csoportok, az IED-ek vagy az egyéb aszimmetrikus fenyegetések ellen is fel van készítve a harckocsi, amelynek tervezése és fejlesztése az afganisztáni harcok tapasztalatai alapján került végrehajtásra. A Leopard 2 A7 + moduláris kialakítása lehetővé teszi a városi terepen végzett hadműveleteket, valamint a nagy intenzitású, terepen zajló harcokat is. Ez az A7+ készlet minden LEOPARD 2 verzióhoz elérhető, és egy átfogó komponenskészletet tartalmaz.


A Leopard 2A7+ a KMW bemutatóján.

Fegyverzet

A Leopard 2A7 + egy sima csövű 120 mm / L55 löveggel van felszerelve, amelyet a Rheinmetall GmbH fejlesztett ki, hogy lecserélhesse a rövidebb 120 mm / L44 sima csövű ágyút a Leopard 2 harckocsikon. A 120 milliméteres L44-es cső 530 cm hosszú és a súlya 1 190 kg. Az egész ágyú súlya 3780 kg. Összehasonlításképpen, a 120 milliméteres L55 típusú cső hossza 660 cm, súlya pedig 1344 kg. Az egész L55 ágyú súlya 4.160 kg. A csőhossz kiterjesztése a 44-es kaliberű hosszúságról az 55 kaliberhosszúságra (130 cm) azt eredményezi, hogy a csőben rendelkezésre álló energia nagy része a lövedék sebességét növeli. Az új, programozható késleltetett gyújtóval ellátott 120 mm-es repesz gránát (HE) lehetővé teszi a kezelő személyzet számára, hogy a fedezék mögött vagy az épületeken belül lévő célokra is hatékonyabban tudjon tüzelni.


A Leopard 2A7+ 120 mm/L55 lövege 130 cm-el hosszabb, mint a régebbi L44 ágyú hossza.

Természetesen egy párhuzamosított 7,62 mm-es géppuska is része a fegyverzetnek. A Leopard 2A7 + a egy KMW FLW 200 távvezérelt fegyverállomással is fel van szerelve, amely alkalmas a harckocsi  önvédelmére és a távolabb lévő célpontok leküzdésére is. A KMW FLW 200 távvezérelt fegyverállomás áll egy 40 mm-es gránátvetőből és egy 12,7 mm-es nehézgéppuskából, valamint a hozzárendelt ködgránátvetőkből az aktív védelem miatt. A KMW FLW 200 a beépített és a nem beépített terepen is meggyőző hatékonysággal használható.


A Leopard 2A7+ KMW FLW 200 távvezérelt fegyverállomása.

A Leopard 2A7+ KMW FLW 200 távvezérelt fegyverállomása a torony tetejének val oldalán.

Védelem

A Leopard 2A7+ moduláris kialakítása biztosítja a improvizált robbanószerkezetet (IED) és az aknák elleni védelmet is. A „Városi Harc” készlet 360 fokos védelmet nyújt a rakétahajtású gránátok (RPG) ellen, védi a legénységet a kinetikus energiájú (Kinetic Energy – KE)  és a kumulatív (Shaped Charge – SC) lövedékektől, különösen frontális tűzcsapás esetén.


A Leopard 2A7+ a “Városi Harc” készlettel felszerelve.

A Leopard 2A7+ “Városi Harc” készletének legfeltünőbb eleme a tolólap.

Meghajtás

A Leopard 2A7 + egy MTU MB 873 dízelmotorral van felszerelve, amely 1500 LE teljesítményt produkál. A harckocsit kiegészítő generátorokkal is lehet felszerelni, amelyek nagyobb támogatást tudnak nyújtani a békefenntartó és terület vagy út ellenőrző (ellenőrző-áteresztő pont – checkpoint) feladatok elvégzéséhez. A harckocsi 72 km / h maximális sebességet érhet el, és a hatótávolsága egy feltöltéssel 450 km. A torziós rudakkal ellátott felfüggesztés mindkét oldalon hét kettős gumiabroncsos futógörgőből, láncfeszítő-, láncmeghajtó- és 4 db láncvezető görgőből áll. Szintén új fejlesztés a fék rendszer és a lánctalp is.


A Leopard 2A7+ sebessége a tömegnövekedés ellenére sem csökkent.

A Leopard 2A7+ hossza több, mint 10 méter.

Elektronikai berendezések

A Leopard 2A7+ egy nagy teljesítményű hűtőegységgel és egy APU-val (kiegészítő generátorral) rendelkezik, amely 24 órán keresztül tudja biztosítani a harctevékenységhez szükséges elektromos energiát. Az újratervezett működési koncepció lehetővé teszi a kezelő személyzet számára az új képességek hatékony kihasználását. A parancsnoknak és az irányzónak a 3. generációs ATTICA ™ figyelő berendezés van beépítve, amely nappal és éjszaka is biztosítja a felderítés és a célzás lehetőségét. Valamint szintén új a kombinált éjjellátó berendezés (hőképes / képjavító) a vezető számára, első és a hátsó nézetet is biztosítva. A kommunikációs berendezések is korszerűsítésre kerültek és egy külső interfész is elhelyezésre került a harckocsin kívüli kapcsolattartásra, akár a gyalogsággal, akár a műszaki személyzettel.


A Leopard 2A7+ ATTICA figyelő berendezésenk külső elemei.

A Leopard 2A7+ vezetőjének kombinált éjjellátó berendezése.

Leopard 2 A7+ fontosabb kiegészítői összefoglalva

 • Passzív, teljes körű védelem a kezelő személyzet számára olyan fenyegetések ellen, mint az IED, az aknák és a páncéltörő fegyverek.
 • Kiegészítő eszközök, mint például a tolólap és az aknataposó henger az aknák vagy a törmelékek tisztítására.
 • Hűtőrendszer mind a toronyhoz, mind az alvázhoz.
 • A megnövelt teljesítményt biztosító kiegészítő áramfejlesztők.
 • Kommunikációs interfész a jármű külső oldalán a gyalogos csapatokkal történő kapcsolattartáshoz.
 • Kombinált éjjellátó berendezés (hőképes / képjavító) a vezető számára első és a hátsó nézetet is biztosítva.
 • Javított optikai berendezések (nappali / éjszakai) a nagy távolságok felderítésére
 • Digitális és multifunkcionális felhasználói koncepció az egész harckocsiban.

A Leopard 2A7+ a KMW bemutatóján.
Fegyverzet
120 mm / L55 simacsövű ágyú, 12.7mm nehézgéppuska, 40 mm gránátvető és 7.62 mm koaxiális géppuska.
Páncélzat
Moduláris és körkörös IED és akna elleni védelem.
Felhasználó országok
Németország, Qatar, Magyarország
Súly
67,500 kg
Gyártó
Krauss-Maffei Wegmann 
Sebesség
72 km/h
Kiegészítő berendezések 360 fokos védelmi rendszer, toló lap és az aknataposó henger, kombinált éjjellátó, megnövelt teljesítményű áramfejlesztők, stb. Hatótáv
450 km
Személyzet 4 fő Méretek
Hossz 10,97 m;
Szélesség 4,00 m;
Magasság 2,64 m

A Leopard 2A7+ eredeti szerepében (nagy intenzitású harc) is a világ egyik legjobbja.

Leopard 2 A7-t és A7+ -t rendszeresítő országok:

Németország (107 db), Qatar (62 db), Magyarország (2020-tól 44 db)Forrás: kmweg.com, armyrecognition.com, army-technology.com, deagel.com

Írta és fordította: Récsi ZsoltHirdetés

Légy Te is partner! Indíts saját autókozmetikai vállalkozást!

Hirdetés

5 replies »

 1. Egy ellenséges támadó hadsereg hogyan tudja ártalmatlanná tenni ezeket a tankokat? Rakétákkal? Légierővel?

  Kedvelés

 2. Ezeket is semlegesíteni lehet, ha az együttműködő fegyvernemek hiányoznak, illetve ha a részükről az együttműködés hiányzik De van egy jó légierőnk, gyenge légvédelmünk (rakétások), – remélhetően- javuló tüzérségünk, kiváló felderítőink. Szóval a rendszer nem egyen szilárdságú, de javul. A leopárdok, önjáró lövegjeink kiváló gépek. ha olyan jók fogják irányítani, mint a Grippeneket akkor van remény.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s