Elemzések

Ersatz M10

Kedves játékos társak!

Szeretném bemutatni a Tier III.-as Német közepes tankot az Ersatz M10-et. Amely egy event jármű a mostani “Festive Quest” eventen.

shot 2018.01.15 14.32.302

Története:

Az ötlet az ardenneki offenzíva idején merült fel. A cél pedig egy olyan harckocsi építése volt, amely minőségben felülmúlja az amerikaiakét (elfoglalt harckocsi ezért nem jöhetett számításba), de összetéveszthető egy amerikai járművel, így azzal elég közel lehet merészkedni az amerikai állásokhoz, lehallgatások és hamis információk terjesztését lehetővé téve. A választás későbbi parancsnokuk segítségével egy G-s Párduc-ra esett, kupoláját levágva, és oldalára és frontjára lapokat szerelve a közepes harckocsi kísértetiesen hasonló lett az egyik legeredményesebb amerikai páncélvadászhoz, az M10 Wolverine-hoz, amit (és angol változatát (Achilles)) a háború végéig nagy számban használtak a szövetségesek, így az álca nem okozott feltűnést.

A harckocsikat az ellenséges vonalak mögötti hadműveletekben tapasztalt, osztrák  SS-Obersturmbannführer(alezredes) Otto Skorzeny kapta. Renoméja elég változatos és hosszú. Már a háború előtt nagy szolgálatot tett a Birodalomnak, megmentve a németbarát Osztrák miniszterelnököt. Pilóta szeretett volna lenni a Luftwaffe-nál, de magassága(1.92) és kora miatt visszautasították. Különleges tehetsége diverzáns akciókban a Keleti-Fronton mutatkozott meg, mikor Moszkvában az ellenséges vonalak mögött is képes volt tartani kulcsfontosságú épületeket.

A német vezérkar felismerte a benne rejlő potenciált, ezért több merész, hősies (és egy számunkra nem kedves) feladat végrehajtásával is öt bízták meg:

 • Az afrikai kölcsönbérleti útvonalak (amiken az amerikaiak szállítottak végtelen mennyiségű hadianyagot és járművet az oroszoknak, hogy azok nem roppanjanak össze a németekkel szemben) felderítése és lehetőség szerint megsemmisítése.
 • Mussolini fogolytáborból való megmentése, az amerikai kínzó és vallatóosztagok megérkezése előtt. (az olasz renegát kormány fogta el, észrevétlenül sikerült megszöktetni)
 • A Teheráni egyezményen a három vezető elfogása. (a német titkosírás megfejtése és alteregók használata miatt nem sikerült)
 • Tito elfogása
 • Ifjabb Horthy Miklós elfogása
 • Az Ardenneki offenzíva előkészítése felderítéssel; információk lehallgatásával, és hamisak terjesztésével.

Utóbbihoz kapott 4 darab álcázott Párducot. A diverzáns egység (150. SS Panzer Brigade) csak pár száz, angolul jól beszélő, német katonát foglalt magába. Ezen emberek nagy kockázatot vállaltak, ugyanis tudták, hogy az amerikai szabvány a diverzáns egységekkel szemben a vallatás, majd vallás utáni azonnali kivégzés volt.
A hadművelet majdnem kudarcba fulladt, ugyanis az első napokban elfogtak pár katonát, akik a kínzások ellenére is el tudták hitetni az amerikaiakkal, hogy Skorzeny feladata Eisenhover elfogása volt. Hősi halált haltak. Nekik is köszönhetően, az osztag sikeresen elfoglalt két hidat, melyek épsége kulcsfontosságú szerepet játszott a német előre nyomulásban. Feladatuk további részét viszont az amerikai tüzérség által szétbombázott utak miatt nem tudták időre teljesíteni.

shot 2018.01.15 14.34.5345

Hogy a német hadsereg megérkezésekor ne tekintsék őket is ellenségnek, több jelet is rendszeresítettek találkozás esetén. Ilyen volt a tank hátulján a sárga háromszög (oldalról és hátulról fel lehetett ismerni a párduc formáját, mivel a motorteret nem alakították át), a tank tornya 9 órára fordítása,  rózsaszín vagy kék sál, illetve a sisak levétele és éjszaka a kék vagy vörös fényjelző.

Fegyverzet

1x 75 mm KwK 42 L/70 ágyú

1 x 7.92 mm MG 34 géppuska

Fő fegyverzet

 • Lőszer kapacitás: 82 lőszer
 • Ágyú süllyedés: -8°
 • Ágyú emelkedés: 20°
 • Torony forgási sebesség: 16.0°/s (alap), 18.8°/s (fejlesztve)

A tank ugyan azt az ágyút használja mint a Panther széria valamennyi tagja. Aki ismeri a Panthereket tudja mire képes ez a szépség,de aki nem annak elmondhatom az egyik legjobb löveg a játékban 😉 . Nagyon pontos és nagyon halálos, újratöltése egész jó viszont ha lehet ne maradjunk kinn túl sokáig lövés után. Mivel az egyik legjobb lőszer fajtánk van alapból ezért nem kell vesződnünk jobb lőszer kifejlesztésénél.

Van 1 db MG 34-es géppuskánk ami tankok meggéppuskázására jó csak, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy él vagy nem.

 PÁNCÉLÁTÜTÉS MM @ 90°-ON
2000M
TIPUSA
SEBESSÉGE M/S
TÖMEGE KG
LŐSZER
10M
100M
500M
1000M
1500M
PzGr 39/42
187
185
168
149
132
116
APCBC
935
6.8
Sprgr. 42
10
10
10
10
10
10
HE
700
5.7
PzGr 40/42
226
225
198
169
144
123
APCR
1120
4.8

Páncél

Páncél típus:

 • Hengerelt homogén páncél (test oldala, hátulja)
 • Öntött homogén páncél
ELÜLSŐ RÉSZ
OLDAL
HÁTUL 
 TEST
 80 mm+3,5 ELEJE
50 mm+7 mm  ALJA
50 mm+3,5 mm  FELÜL
41,5 mm ALUL
40 mm+3,5 mm
 TORONY
100 mm+ 3,5 mm
 45 mm+ 3,5 mm
45 mm

shot 2018.01.15 14.44.43Az effektív vastagság látható a képen

Mozgékonyság

A 44.8 tonnás tankot egy Maybach HL230 P2 V12 dízeles motor hajtotta ami 690 LE teljesítmény leadására volt képes. Real csatában alapból a mozgása elfogadható, de mivel ez egy prémium tank ezért alapból egy maxos tankkal kezdünk, így a mozgékonyságunk is alapból a legjobb. Irányítása egyszerű, tolatási sebessége viszont mint a Pantherek nagy részénél, neki sincs.

Fejlesztés/Legénység

Legénység fejlesztésénél a töltőnél az újratöltést tudom javasolni, parancsnoknál a vezetőképességet. Egy jó legénység minden tanknál sokat számít. Ami még nagyon fontos minden legénységi tagnál az a javítás képesség. Nem mindegy ugyanis mennyivel hamarabb tudunk újra használhatatlan ócskavasból visszalőni vagy arrébb állni vele.

Moduloknál a szokásos: 1. javítókészlet 2. torony forgás 3. Poroltó és utána pedig a motor fejlesztések. 🙂

Előnyök, hátrányok

Előnyök

 • Erőteljes 75mm-es ágyú ami mindent átüt, ami vele szembe jön.
 • Remek ágyú süllyedés.
 • Jól kialakított test, ezért képes pattintani dolgokat.
 • Jó csúcssebesség és gyorsulás.
 • Tökéletes mesterlövészetre, mert egy kiváló ágyúja van.
 • Az alap lőszere a legjobb, ezért nem kell jobb lőszer kifejlesztésével bajlódni.
 • Mivel prémium tank, ezért a teljesen kifejlesztett járművet használjuk.
 • Prémium jármű miatt több az RP és az SL hozam.
 • SB-ben könnyen megtudja téveszteni az ellenséget.

Hátrányok

 • A tornyát könnyen beviszik.
 • Hihetetlen lassú tolatási sebesség.
 • APDS lőszert nem szereti.

Alkalmazás

Az Ersatz M10 lényegében egy sima Panther csak + páncéllal. Az agyú ugyan az, így támogató tanknak tökéletes. Legjobban a tank a mobilitására és az agyújára támaszkodik, ezért érdemes ezt kihasználni. A sebességét kihasználva simán lehet flankelni és rajtaütés szerűen támadni, illetve mivel ez egy Német tank ezért tökéletes a mesterlövészetre. Saját szinten kilövünk bármit szemből minden gond nélkül.

Lőszerből az alap lőszert használjuk csak, mivel az APCR a döntött dolgokat nem szereti és teljesen felesleges azt használni, mivel az alap lőszerrel (mint mondtam) mindent kilövünk nagy eséllyel 1 lövéssel. Ha szintednek nem megfelelő BR besorolást kapsz, akkor próbáld a mobilitást kihasználni és az ellenséget oldalból/hátulról betámadni.

Kategóriák:Elemzések

Tagged as: , , ,

1 reply »

 1. Otto Skorzeny szerintem nem harcolt Moszkvában a front mögött. Ha sikeres lett volna a támadás akkor kellett volna fontos épületeket elfoglalnia, de törölték az akciót.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s