Cikkek

Hogyan válasszunk Századot?

Kedves játékosok!

A legnagyobb bizonyítani akarást a csapat hozza ki az emberből. Ezen bizonyítási vágy aztán olyan magaslatokra vagy éppen szakadékokba viheti az embert, ami miatt ésszel kell megválasztani a csapatot, és ésszel kell a tagjának is lenni.
A személyes tényezők mellé lopódzik be apránként a századok közötti viszony is. Ez behálózza: elősegíti, vagy néha elmérgesíti a helyzetet akár évekre.
Éppen ezért nem könnyű egy klán (a Század szleng változata a WT-ben – a szerk.) tagja lenni, ha komolyan is venné az ember. Megint nem könnyű a legelső lépés sem, amivel elindulhatsz a rögös úton: a századválasztás…

Mi az a Század – Klán a WT-ben?

A század a legtágabb értelemben egy csapatot jelent, akik keresik és élvezik egymás társaságát itt, a War Thunderben. Sokféle céllal alakulhat meg, ezt mindjárt le is írom. Kétféle választás állhat előtted: alapítasz egyet, vagy belépsz egybe.

 Miért jó században lenni?

Elérkeztünk az egyik megosztó kérdéshez. Sokan a fejlődést helyezik az első helyre, amiben teljesen igazuk van. Sok társad lesz, és tanácsokat tudnak neked adni. Golden wagereket könnyebben meg lehet csinálni, aminek a lényege, ha valaki nem tudná, hogy bizonyos számú meccset ha megnyersz, arany sast kapsz utána. Itt ha sok jó játékost össze tudsz gyűjteni egy squadba akkor könnyebben lehet győzni. (Viszont akkor ellened is lesz szakasz, akik BR függően ugyan úgy Wager-eznek. – a szerk.)

Azonban ez csak akkor igaz, ha jó és aktív századba lépsz be. Ha inaktív tagok közé csöppensz, akkor nem lesz sok játszótársad, és elmegy a kedved a századtól. Ebben próbál ez az írás segíteni, hogy mit kéne és hogyan csinálni, hogy a lehető legjobb csapatba kerülj.

A kérdés pedig azért megosztó, mert sokan mondják azt, hogy nem érdemes csak ezért században lenni. Ezt a barátnak bejelölt játékosokkal ugyanúgy meg lehet szervezni és ugyanúgy ki lehet kérni a tanácsaikat, annyi különbséggel, hogy nem lesz ugyanaz a századlogó a nevetek előtt. Versenyekre és eseményekre szintén nem kell egy században lenni.

Hol találom a játékon belül?

A mostani játékban bal felül találhatod meg a fogaskerekes ikont lenyitva a Századok/ Squadrons menüpontnál tudod megnyitni a századablakot. Itt aztán kedvedre válogathatsz, rákereshetsz századokra, vagy éppen alapíthatsz. Mutatom mi köztük a különbség:

sqsor

Alapítás

Ha alapítanál egy századot, akkor először mindenképp határozd el, hogy miért csinálnád azt a századot. A célok minden embernél mások, de főbb csoportokba, és ezen csoportok keverékeibe lehet besorolni a századokat (lentebb).

Tudakozódj alaposan, hogy van-e már ilyen beállítottságú század, magyar vagy akár külföldi. Ha beszélsz egy idegen nyelvet, és egy külföldi századra vagy kíváncsi, akkor meg lehet kérdezni a működéséről annak kommunikatív tagjait is, nyelvgyakorlásként pedig be lehet lépni ezekbe. Nem rossz lehetőség, ha engem kérdeztek. Ha nincs ilyen század, akkor két lehetőség van: valóban alapítasz egy századot, vagy egy meglévőt választasz és ott próbálod egy kis játékoscsoporttal véghez vinni az ötletedet (senki se gondoljon itt semmi negatív/ bomlasztó ötletre, hanem pl. szimulátor elkezdésébe belekezdeni az addigi árkádos tagokkal).

Ha végképp nincsen más mód, akkor 2500 sasért csinálhatsz egy 128 férőhelyes századot, vagy pedig 1.000.000 oroszlánért egy ennél jóval kisebb, 10 férőhelyes kis csapatot. Ezt azután sasokért tudod felbővíteni a neked megfelelő férőhelyre.

sqgold

sqsl

Jól gondold meg, mert aztán lehet vakarni a … füled tövét, mikor egy már eleve halálra ítélt századot hozol létre, amibe nem nagyon szállingóznak a tagok. Akkor már inkább lépj be egy századba, amit, ha nem jött be, ott is hagyhatod.

Belépés egy századba

Ha ezt az utat választod, akkor is érdemes mérlegelni és gondolkozni: utána kell kérdezni, ha vannak régebbi játékos ismerőseid, hogy melyik századokat ajánlja, avagy melyik század mire specializálódott, főleg játékmódokban, de egyeseknél döntő lehet már az is, hogy ts-t vagy discordot használ az adott század.
Ha nincs ilyen ismerősöd, akkor a század tagjait is megkérdezheted, avagy a hangár bal felső sarkában rákereshetsz magára a squadronra, és elolvashatod a bemutatkozó szövegüket. A belépési feltételeiket mindenképpen olvasd el, mert ha nem felelsz meg, akkor a legtöbb esetben nem vesznek fel. Ha kell, járj utána és írj rá közvetlenül a vezetőkre és beszélj vele a felvételidről, lehet úgy a legkönnyebb. [A WTinfo-n is megtaláljátok sok magyar század bemutatkozóját – a szerk. ]

A századok lényege

A létrejött századok egy része nem éri meg az egy éves kort. Hogy miért? Mert elhamarkodottan hozták létre. Nem lépett be senki, nem úgy ment ahogy gondolták a vezetők, vagy éppen összerúgták a port a közösséggel.

Ahogy egy század tagja leszel, akár közlegény vagy, akár vezető, ha komolyan részt akarsz venni a fejlődésben, akkor oda kell figyelni rá, hogy mit teszel a századlogóval a neved előtt. Leírhatnám most az összes szabályt, de nem teszem, mert általában mindenki tudja az alapvető dolgokat, csak sokszor nem veszik figyelembe. Ennek ellenére néhányat megemlítek, hátha nem talál süket fülekre a mondanivalóm.

Egy fontos dolognak tartom a viselkedést. Nem csak a századon belül, hanem legfőképpen a külvilág felé. Ha egy század tagja vagy, akkor érdemes kétszer is meggondolni, hogy milyen szidalmakat írsz be a chatbe. Lehet az külföldi, vagy éppen magyar, ha elkezded a szájkaratét, akkor nincs visszaút. Csak ilyenkor sokan nem gondolnak bele, hogy a századlogót könnyebb megjegyezni, mint a felhasználónevet, így nem az embert fogják megjegyezni és lenézni, hanem a századot. Ez éppúgy igaz magára a játékra, mint ahogy a közösségi oldalakra.
Sokan nem veszik észre magukat, és a századukra fittyet hányva okoskodnak és alacsonyítják le a többi társukat közvetetten vagy közvetlenül a többi ember előtt.

Másik dolog a magyar századok közötti viszony ápolása. Ez nem csak a vezetőkön múlik, hanem a tagokon is.

A századok csoportosítása

A század arra is jó, hogy egy zászló alá gyűjtsd azokat a barátaidat, akikkel együtt játszotok, és így egy közös név alatt tudjátok ezt folytatni, ami aztán minden játékban látszódik a felhasználónevetek előtt. Sok magyar század ilyen céllal alakult meg, ahol az a lényeg, hogy a haverok vigyék a nevet, mint egy egyenruhát. Idővel ezen a baráti csapatok a játék minőségének romlásával inaktivizálódnak, és lassan leépülnek, a baráti közösség, új jobb játékot talál, ahol folytatják a közös játékot.  Legtöbbször más századok játékosaival is szívesen együtt játszanak és ennek hála (nagyon nehezen) ki lehet robbantani őket a mocsárból (baráti társaságuk közül), és újra a magyar War Thunder játékosbázis szerves részévé „tenni őket”.

A másik oka a századalapításnak a sokakban tomboló főnöki vénának köszönhető. Itt kiélhetik minden ilyen vágyukat. Bebújnak a vezér ruhájába, és egyesek nem törődve azzal, hogy arra mennyire rátermettek, vagy kiket vesznek fel a századukba, a lényeg az, hogy sokan legyenek, a század “aktív” legyen. Tipikus fekete öves szájkaratésok, saját statra mellveregetők, vagy a senkinek nem ártó magányos farkasok is állnak bekerülnek századokba viszont ezek nem segítik, inkább rontják a század légkörét. Miután az ilyen (leromlott légkörű) század kellőképpen beégette magát a magyar facebook/ egyéb csoportokban, a századvezető sunnyogva/szégyenkezve lelép, ahogy a tagok is. Nem egyszer jellemző rájuk, hogy nevet-, no meg persze alap, hogy játékbeli profilképet változtatnak, annyira sok van már egyesek számláján. Így talán el tudnak tűnni egy időre, hogy aztán megint belevessék magukat egy a főnök helyébe, de jobb esetben szocializálódnak elfogadják ebbéli gyengeségüket.

Néhány századnál a közös játék a lényeg, csak játszotok, elvagytok, dumáltok, nevetgéltek, de semmi egyéb. Az aktív és az inaktív tagok száma ezekben a századokban változó. Játék és semmi más. Legtöbben tényleg ezért alapítanak századot. Az ilyen játékosokat összefogják, elegyengetik az útjukat, és fel tudják mutatni a tagokat. Esetleg golden wagerre könnyebben össze lehet szedni a tagokat, és könnyebben megy 4 emberrel a dolog.

Szerintem a legmagasztosabb dolga a századoknak a versenyek. Egy vezér és a tisztjei fejben is ott vannak, motiválják is a társaságot, (ha tudják), nem mellesleg jobban tisztában vannak a folyton játszatott játékosaik képességeivel. A  squadron battle-k (századcsaták) is ehhez hasonlóak. (Versenyekre felkészülésnek és gyakorlatozásnak is megfelelő – a szerk.) Ehhez a típushoz kell a legtöbb türelem és a “legaktívabb” tagok (ne vegye senki se a szívére ha nem ilyen századnál van). Egy név alatt el lehet szórakozni, a csordaszellem összetartja a csapatot, talán a lojalitás is, de a tagok megmérettetéséhez semmi sem fogható, egy szadista szavait használva. A megmérettetésből saját gondolataimat továbbfűzve viszont rögtön következik egy eredmény letétele arra a bizonyos asztalra.

Magyar századok

Mint égen a csillag, annyi van. Tényleg érdemes vigyázni, hogy mennyire aktív századba lépsz be, mert ha rossz az élmény, akkor akár a játéktól is elmehet a kedved (egy időre). Századcsoportosítást konkrét példákkal ide nem fogom kirakni, mert abból csak sértődés lesz, azt pedig nem akarom.

Az előbb leírtakhoz csatolva sok a baráti század. Ha ilyenbe óhajtasz belépni, akkor laza és könnyed játékokra és nagyon jó légkörre számíthatsz. A legvégső esetben, ha arra adják a fejüket a tagok, akkor néha egy-egy versenyt is megejtetek.

Az egyik legnagyobb buktatót hordozó szájkaratés századokba nem ajánlom a belépést. A legrosszabb esetben te is olyanná válsz mint ott egyesek, a legjobb esetben (nem lépsz be ilyenbe) pedig kilépsz és egy jobb század után nézel. Nagyon nehéz az első pillanatokban elkülöníteni az ilyen századokat, mert ha jelentkeztél, és megfelelsz a követelményeknek, akkor sokan a csillagokat is lehoznák neked, ami a belépés után egyre távolabb kerül tőled. Utána meg csak szívás.

A versenyszázadok (nincs sok a magyarok között, de pontos számot nem írnék) ígérik a legtöbb eredményt, de a legtöbb befektetést kérik. Nem kell rögtön rosszra gondolni, mivel sokszor félreértelmezik a jelentkezők az aktivitást. Tény, hogy itt szeretik a legkevésbé az inaktív tagokat, mert itt kell a legtöbb aktív. De a jelentkezésnél mindenképp szögezd le az első mondataid között, hogy mennyit tudnál lenni. A heti 5-7 óra elég szokott lenni átlagosan, ez leszámolva naponta 0,5-1 órát jelent maximum, talán ez az alsó határ.

Hogyan válassz és hogyan jelentkezz?

Türelemmel. Először is te magad kell eldöntsed, hogy mik a terveid a jövőre nézve. Mennyire engedi majd a magánéleted, hogy játssz, magyarán mennyire leszel aktív.
Másik dolog, hogy melyik játékmódot játszanád? Képes vagy mások kedvéért átmenni egy másik játékmódba? Tudsz-e váltani a reál és a szimulátor között például, mert ha nem, akkor ne olyan századba menj, ahol leginkább általad kevésbé kedvelt csatákat játszanak. Ilyenkor érdemes az általad kedvelt csatákat mainelő (előtérbe helyező – a szerk.), vagy nagyon szerteágazó érdeklődési körrel rendelkező századot választani.
Kedveled a versenyeket vagy a századcsatákat? Ha igen, akkor ezeket a századokat részesítsd előnyben. Ha a versenyek kedvelője vagy, akkor érdemes körbekérdezni jelentkezésnél, hogy ők milyen gyakorisággal ilyenekre. Itt sem mindegy, hogy milyen versenyeket szeretsz: árkád, reál vagy éppen szimulátor; harckocsi, repülő, hajó, vagy kevert. Ezek szerint válassz.

Nem futnak sehová, játssz velük néhányat. Nézd meg hogyan beszélnek egymással, hogyan játszanak együtt és te mennyire tudod felvenni a tagok (játék)stílusát. Barátkozz össze velük, keresd őket, legyél már az elejétől fogva egy értékes tag, hogy mikor eljön az idő, és végleg elhatároztad magadat, akkor ne habozzon a vezér sem.

Érdemes megnézni az előbb leírt aktivitást is. Egy nagy században már néha kialakulhat a klikkesedés. Különböző csoportokba tömörülnek az emberek, mert nem szeretik ezt vagy azt a nemzetet, nem repülőznek/ tankoznak. Figyeld meg, mennyire érintkeznek egymással ezek a csoportok. Ha ezt rossznak látod, akkor veheted úgy is, hogy te is be leszel skatulyázva az egyik csoportba, és onnan neked se lesz átjárás pl. a reál repülősökhöz. Nem azért mert megtiltják, hanem azért, mert ha a barátaid nem nagyon járogatnak át, akkor idővel te sem veszed majd a fáradtságot, és nem fogod keresni a másik csoportok társaságát. Márpedig egy ilyen megosztott század nem annyira összetartó. A megosztott század rossz század.

Ugyanígy ide tartozik annak a megfigyelése, hogy vannak-e megosztó személyiségek a században. Vannak-e egyáltalán, és ha vannak akkor hányan. Nem mellesleg keresd meg az okot, hogy az ilyen ember(ek) miért vannak még a században.

A tagság és az összetartás után megnézheted a tiszteket is. A század legnagyobb részét a tagok teszik ki, de a tagok pedig a vezetés tükörképei.
Milyen gyakran lépnek ki tagok, milyen tagok lépnek ki, és miért lépnek ki. Milyen a vezetőség viszonya a tagokhoz és fordítva. Milyen maga a vezetés? Jól játszanak, csak ezért vannak a század élén mert ők a legnagyobb hangúak, normálisan vezetnek egy közösséget?

Miután megnézted a saját indítékaidat és megfigyelted a századodat, a századok ablakánál a kívánt századnál add be a jelentkezést (az ablak alján lehet rákattintani erre a gombra). A század tisztjei kapják meg az értesítést a jelentkezésedről, de ha még nem döntöttek a sorsodról, ami nem biztos, hogy rögtön megtörtént, akkor egy keveset várakozni kell (órák vagy napok).


Forrás: OldFoxx [hua]

Kategóriák:Cikkek

Tagged as: , , , ,

1 reply »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s