Hírek

BMP-2 – a tapasztalt támogató

bmp_2_01_1280h720_18598cc5dd1aa6b4acf6ce5160c3aa60

Kedves játékosok!

A War Thunder 1.81 “The Valkyries” frissítésében bemutatkozik a BMP-2 gyalogsági harcjármű (AIFV) amelyet az elődjének – BMP-1 – erősségeinek és gyengeségeinek figyelembe vételével terveztek.


BMP-2 a játékban (videó bemutató)


Áttekintés

A BMP-2 szinte naponta tűnik fel a mostanában a Szíriában készült felvételeken is, ezért megérdemli, hogy írjunk róla néhány szót. (A teljesség igénye nélkül.)

Páncélozott gyalogsági harcjármű (Armoured Infantry Fighting Vehicle – AIFV). Olyan harcjármű, amelyet elsődlegesen egy raj erejű alegység szállítására terveztek. A harcjármű alkalmas a raj páncélvédett szállítása mellett arra is, hogy belőle az alegység korlátozott ideig tűzharcot folytasson. A harcjárműnek rendelkeznie kell legalább 20 mm-es gépágyúval és esetleg páncéltörő rakétával is. A páncélozott gyalogsági harcjárműveknek számos alváltozata lehet (pl. BMP-1, BMP-2), és alapvetően a szárazföldi csapatok páncélos, harckocsizó vagy gépesített alegységeinek és egységeinek a felszerelésébe tartoznak.

A szovjet hadiipar a BMP járműcsaláddal létrehozott egy világszínvonalú gyalogsági harcjármű típust, ami vitathatatlan előnyei mellett egy sor magyarázható, és néhány indokolatlan hátránnyal rendelkezik, amelyek az alkalmazás során kerültek felszínre. Egy olyan harcjárművet akartak kialakítani, amely terepen képes együtt mozogni a harckocsikkal, különösebb előkészítés nélkül úszóképes, alakja, páncélzata és manőverezőképessége révén jó védelmet biztosít a személyi állománynak, fegyverzete révén alkalmas az ellenség harckocsijainak megsemmisítésére kis és közepes távolságon.  Az oldalsó lőrések használatával a szállított deszant is részt vehet a megjelenő célok leküzdésében és a harcjármű önvédelmében, anélkül hogy el kellene hagyniuk a járművet.

BIG_0014677278

BMP-2 és a BMP-1 egymás mögött. Számos különbség figyelhető meg, de legszembetűnőbb a torony és fő fegyverzet. / pinterest.com

A BMP-1-hez képest a szovjet mérnökök drasztikusan áttervezték a típust, szinte csak a motorhoz, és az erőátviteli rendszerhez nem nyúltak. Az áttervezés során egy nagyobb, kétszemélyes torony került a járműre, ezért a deszanttérben szállítható katonák száma hatra csökkent. A rajparancsnokuknak a BMP-1 parancsnokának helyén, a sofőr mögött jutott hely. A megnagyobbított toronyban foglal helyet a parancsnok és a toronylövész, közöttük helyezkedik el a két síkban stabilizált 30 mm-es gépágyú, melyet az oroszországi KBP tervezőiroda fejlesztett ki és a Tulamaszavod vállalat gyárt. „Kemény” célpontok ellen a Konkurs illetve a Fagot páncéltörő rakéta  típusváltozatai állnak rendelkezésre. A 9M113 Konkursz félautomatikus, vezetékes parancsvezérlésű távirányítású páncéltörő rakétarendszert az egykori Szovjetunióban fejlesztették ki az 1960-as évek derekán, és állították rendszerbe 1974-ben.  A rakétatestet egy hermetikusan lezárt konténerben tárolják. Ez védi a rakétát a fizikai és más környezeti behatásoktól, ezáltal megkönnyíti a megfelelő tárolást, hosszú idejű raktározást, szállítást, harctéri mozgatást. Rakétaindításkor a konténerben elhelyezett indítóhajtómű lőportöltetének gyors égésekor felszabaduló gázok hozzák mozgásba a rakétát. Indítás során a konténer vezetőcsőként is funkcionál. A Fagot rendszer félautomata parancsközlő távirányítást alkalmaz. A rakéta és az irányzóberendezés közti parancsjeleket a rakétában lévő dobról repülés közben legördülő vékony vezeték továbbítja. A kezelő az irányzékot folyamatosan a célon tartja. A vezérlőrendszer érzékeli a befogott cél és a rakéta hátulján lévő infravörös fényszóró helyzetét. Amennyiben a kettő helyzetében eltérés van, a vezérlőberendezés megfelelő kormányjeleket dolgoz ki, és a rakéta korrigálja a pályáját. Ez a félautomata parancsközlő irányítás nagy megbízhatóságot biztosít a rendszernek, és a viszonylag képzetlenebb kezelők is nagy hatékonysággal tudják alkalmazni. Az erre alkalmas BMP-re a torony két oldalára, két-két indítótubust lehet felrögzíteni. Valamivel lassabb, mint a másik típus, és hatótávolsága 2000-2500 méter, sebessége, páncélátütési képessége valamivel kisebb.

BIG_0014677279

BMP-2 páncélozott gyalogsági harcjármű (AIFV) / pinteres.com

Javítottak az optikákon is: a toronyban jobboldalt ülő parancsnok és irányzó is modernebb és nagyobb látószögű optikai eszközöket kapott, valamint a vezető optikái is fejlesztést kaptak. A BMP-2 rendelkezik lézeres távmérővel is. A torony két oldalára 3-3 ködgránátvetőt szereltek fel. A BMP-2 természetesen rendelkezik ABV védelmi rendszerrel.

Kis érdekesség: javítottak a fűtésen, amire szintén panaszok sora érkezett a BMP-1 felhasználóitól. A melegebb éghajlatra szállított példányokba nagyobb teljesítményű légkondicionáló rendszert szereltek, de ez bekapcsolva kb. 40 lóerőt elvesz a motor teljesítményéből, ami már a mozgékonyság rovására megy.bmp_2_05_1280h720_ad3057310fcc14e2ea61c203c741bf15

A War Thunder 1.81-ben bemutatják a BMP-2 alap verzióját a 30 mm-es fegyverrel és a Konkursz irányított páncéltörő rakétákkal. Harc közben ez a jármű kitűnő választást jelent majd: az egység elsődleges fegyvere a nyugati könnyű páncélozott harcjárműveken könnyen átüthet és komoly károkat tud okozni valamint a nagy tűzgyorsaságának köszönhetően a 30 mm-es gépágyú könnyedén le tudja szedni a helikoptereket, míg a Konkursz-ok észrevehetően hatékonyabbak a BMP-1 Maljutkájához képest és lehetővé teszik a játékosoknak, hogy az ellenfél csapatának legdurvább egységeit célozzák meg.

bmp_2_03_1280h720_dcef73f38058b8f7095b9fc5cb28a048bmp_2_04_1280h720_8cd8a7598d6f5b0c9f44c31eb8aca4f5

Ráadásul a jármű nagy gyorsulási dinamikával is rendelkezik, és természetesen kétéltű – amit a kreatív harcjármű parancsnokok ki is használhatnak. Mindent egybevetve, minden bizonnyal a BMP-2-t sikerrel lehet a magas rangú csatákba harcba vezetni- ez a sokoldalú jármű sokféle harci helyzetben hatékony lesz!

bmp_2_02_1280h720_89901d95acdac1af504fffa9737b2655bmp_2_08_1280h720_e1150692b72346459fbcbd2d8275f22fÖsszes 1.81 frissítéssel kapcsolatos cikk!Forrás: War Thunder

2 replies »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s