Elemzések

Kiyoshimo (Yūgumo c. DD) elemzés

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves játékosok!

A Kiyoshimo egy Yūgumo osztályú romboló, amely az 1.89-ben érkezett tier III-ként 4.3-as BR-rel a War Thunderbe, ára 50 euró, lássuk mit is kapunk ezért az elég szép összegért.

A hajóról bemutatót (történelmi elemzést) ide kattintva találhattok.


Fegyverzet

A hajó fö fegyverzete 6 db 127 mm-es tengerészeti ágyúból áll. (Nem rossz mi?) Ezek 3 toronyban kettesével foglalnak helyet, az első torony a hajó elején, míg a másik kettő a hajó hátulsó részében található.

Ez azt jelent, hogy a velünk szembe lévő ellenségre a hatból csak két ágyúval tudunk tüzelni, ahhoz hogy teljes sortüzet tudjunk leadni, legalább 45 fokban el kell fordítanunk a hajó testét a célponttól.
Itt jön viszont a két egymáshoz kapcsolódó hatalmas hátrány:
A valósággal ellentétben a hajó két hátsó tornya nem tud körbefordulni, és még ezen korlátozott szöget is nagyon lassan járja be. A torony forgásának sebessége iszonyatosan lassú, az 1 km-en belül lévő célpontokat már követni sem képes, a gyors reagálást pedig lehetetlenné teszi.

Az ágyúkhoz két lövedéket kaptunk, egy robbanót (HE) és egy közelségi gyújtóst (HE-DF), az elsőről elég egy jellemzést mondani: ~0 dmg.
Így csak a második lövedéket érdemes használni, az viszont, a gyújtója miatt van hogy nem robban, de a gyakoribb, hogy 2 km megtett út után önmegsemmisít. (Gondolom ezzel a hibás beállítást szimulálják?)
Hiába van fullra húzva a legénység, minden lövés egy dobás dobókockával, ha 4-es talál, ha kisebb elötte robban, ha nagyobb akkor nem robban és 0 dmg. (és még így is érdemesebb használni, mitn a sima HE-t) A lövedék hatótávja egyébként elég szép 6-7 km-ig hatásos, 4-5 km-en belül pedig a célpontot is elég szép százalékban eltalálja, ha az ember már hozzászokott a célzáshoz.

Kiegészítő fegyverzetre ezen az egyen nem lehet panasz. A hajó a teljes világháborús pompájában díszeleg.
24 db 25 mm-es légvédelmi gépágyú gondoskodik minden 2-3 km-es közelünkbe érkező repülő vagy csónak obliterálásáról. A Type96 megfelel valóságbeli énjének, a legpáncélozottabb szovjet csónakokon pár másodperc alatt végigrágja magát, a repülőkre pedig egy rövid sorozat elég.
A lövészetet nem érdemes az NPC-re bízni, mert az néha bealszik, csak azután lő a célpontra, miután az már kőhajításnyi távolságba ér. (Az meg régen késő).

Ezen kiváló kiegészítő fegyverzet halálossá teszi a Kiyoshimo-t csónakok és korai japán rombolók ellen. (mivel azoknak kevés a HP-juk)
[A regularról ez hiányzik, nem is tudom ér-e egyáltalán valamit az a hajó, így hogy a legnagyobb erősséget eltávolították.]
Főfegyverzetünk HE-DF lövedékkel elmegy, de sebzése a többi nemzetéhez képest átlagos, és a “vagy elmegy addig a lövedék vagy nem” lutri miatt, elég gyengének számít.

Ennek a hajónak a betételekor, már végre rájöttek a gaijinnál, hogy a torpedóvetőket újra lehetett tölteni, 8 páncélozott torpedóvetőnkhöz plusz 8 torpedó jár. Sajnos ezen fegyverzetet csak tökéletesen oldalvást állva tudunk használni, így a felhasználási lehetősége elég korlátozott.


Mozgékonyság

A játékban a hajó jó 600 tonnával nehezebb a valóságos 1,900 tonnájánál, ez pedig a mozgásán is komoly nyomot hagy. Mondhatni a hajó egy úszni nem akaró tégla, de a legrosszabb a végsebessége. A leglassabbak vagyunk a tömegben, ez pedig azonnal elsődleges célponttá tesz minket, mivel a leglassabban mozgó célpontot a legkönnyebb eltalálni. Azon pályákon, ahol azonnali rálátás van a két spawn között be sem érdemes éledni, mivel úgy is mi kapjuk a focus fire-t, aminek következtében 2 percet sem fogunk tölteni a csatában. [Én 20 csatából, amit ilyen pályán játszottam 3-szor tudtam elérni az első fedezéket, de akkor is a valós csatát 10-20% HP-tal kezdhettem.]

A gyatra mozgékonyság miatt a nálunk sokkal erősebb hajók, illetve bármi torpedója elöl sincs semmi menekvés, max ha kiugrunk másnak adva a kill-t, ha úgy érezzük ö jobban megérdemli.


Védelem

Nem tudom a játékban a gaijin mit adott azzal a plusz 600 tonnával, egy azonban biztos. Nem páncélzatot!

Egy szovjet Frunze a első világháború előtti ütegeivel is pár sorozatból kiÜt minket, HP-nk annyira nincs, hogy egy csónak gépágyújának pár pillanat kiszedni a compartmentjeinket, ha meg feldob Köln, Kirov, meg Brooklyn ellen, akkor meg vethetjük is a keresztet, mert egy salvo találat és már a tenger fenekén is vagyunk.

Pozitív aspektus, hogy a bombákat viszont jól bírja, akár 2-3 db 500 fontos bombát is képes túlélni.

A legérzékenyebb pontok, a motorok, a kormánylapát és a tornyok, pont az a három, ami tökéletesen elég egy hajó ártalmatlanná tételére. A híd, a légvédelmi fegyverzet és a torpedóvetők jól bírják, bár utóbbit azért egy fedélzetre kapott sortűz elvisz, de a kis géppuskák nem jelentetnek rá veszélyt.


Fejlesztés/Legénység

Mindenképpen célzás, tűzoltás és javítás, majd lehet motorfejlesztés fegyverújratöltés és max HP növelés. Szerintem ezeket nem kell jobban magyarázni. Fejleszteni mivel premium nem kell, ha valaki a regular Yūgumo-t használja, ott szokásos javítókészlet és tűzoltó után a jobb lőszerre, majd a fegyvermozgatásra, utána pedig a motorfejlesztésekre mennék, mindenképpen szüksége van a hajónak rá.


Előnyök

 • premium
 • Kiváló kiegészítő fegyverzet
 • 24 db 25 mm-es Type96 gépágyú
 • Kiváló légvédelem
 • Kiváló másodlagos fegyverzet csónakok ellen
 • Újratölthető torpedóvetők.
 • Ha mi kezeljük a gépágyúkat 2-3 km-en belül, minden repülő és csónak pillanatokon belül elpusztítható.

Hátrányok

 • Túl nehéz (+ 600 tonna, 1,900 -> 2560 t)
  • lassún
  • rossz mobilitás
  • rossz agilitás
 • 0 sebzéssel rendelkező alap lőszer
 • A második HE-DF lőszernek átlagon aluli sebzés, az esetek nagy részében a célpint előtt robban néha pedig sosem (ilyenkor nem sebez)
 • Iszonyat lassú toronyforgás
 • A tornyok nem fordulnak körbe
 • 0 HP, sérülékeny modulok (torony, motor, kormánylapát)
 • Cirkálót nem tud sebezni, mivel nincs AP lőszere.
 • Nagyobb hajó 1 sorozatból kivégzi
 • Nagy súlya miatt lassan reagál, a torpedók vagy lövések elöl kitérni szinte lehetetlen.
 • Az NPC gunner néha bealszik, így rá hagyni a gépágyúk kezelését életveszélyes, ha van repülő, vagy közelünkben ellenséges csónak.
 • A csónakok gépágyúval is ki tudnak végezni minket pillanatok alatt.

Játékstílus

El kell fogadnunk pár tényt ezen hajóval való játék esetén. Nincs mobilitásunk, nincs sebzésünk és nincs HP-nk. Ezek miatt a nyílt vízen hajók ellen a csata értelmetlen. Érdemes bemenni fedezékekkel sűrűbben telerakott helyre, ahol az ellenséges csónakokat pillanatok alatt szétkaphatjuk, a rombolók ellen pedig használhatjuk viszonylag bőséges torpedó arzenálunkat, csak figyeljünk oda, hogy teljesen oldalvást kell ehhez állnunk.(Erre érdemes előre felkészülni)

Zárt helyeken én azonnal átváltok a másodlagos fegyverzetre, ezzel elkerülve az NPC bealvása miatt bekövetkező veszélyes szituációkat. Ilyenkor ha a gépágyúk látószögébe merészkedik egy csónak annak azonnal vége.

Persze a gépágyúink repülő ellen is hatásosak, még ha nem is a játékos kezeli öket, akkor is simán leszedhetnek 5-6 repülőt is csatánként.

Tanácsom röviden: kerüljük a nyílt vizeket, azonnal menjünk zártabb helyekre, fő ellenfeleink a csónakok, kerüljük a konfliktust távolabbi rombolók és főleg cirkálókkal szemben, rázósabb helyzetben és csónakok ellen inkább a másodlagos fegyvert használjuk. Persze olyan fantasztikus köröket így is nehéz menni, de talán így lehet kihozni a hajóból a maximumot.

Sajnálatos látni, hogy szinte az egyetlen a második világháború kitörése után szolgálatba állított játékban lévő japán hajó, az egyetlen ami háborús fegyverzettel és felszereltséggel került a játékba ennyire alul teljesít a gyenge sebzés, a 0 HP és a érthetetlen okokból rárakott súlyfelesleg miatt.

A hajó tier III-ban foglal helyet 4.3-as BR-ben, ha a hibáit közül párat javítanak egy félelmetes rombolója lehet a japánoknak, ami csónakok és repülők ellen még így is halálos.

1 reply »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s