Modern harcjármuvek

Leopard 2A4 – a lízingelt nagymacska

Osztrák Leopard 2A4 nagy sebességgel a terepen.

Az alábbi cikkünk apropója, hogy hamarosan 12 db Leopard 2A4  harckocsi érkezik a Magyar Honvédség állományába kiképzés céljából. A harckocsikat nem megvásároljuk, hanem egyelőre lízingeljük a kiképzés idejére amíg beérkezik a megrendelt 44 db Leopard 2A7+. Az A4-esek valószínüleg 2019 végén, 2020 elején érkeznek meg. Az A7+-ok pedig 2025-ig kerülnek teljes létszámban a Magyar Honvédség állományába. A Leopard 2A7+ óriási ugrás lesz a jelenlegi technikához képest, ezért jó döntés volt a kevésbé modern, de még mindig nagy harcértékű Leopard 2A4 lízingelése kiképzés céljából.

A Leopard 2A4 egy német gyártású harckocsi (MBT), amelyet a Krauss-Maffei Wegmann cég tervez és gyárt, a Leopard 2 a Leopard 1 harckocsi utódja. A Leopard 2A4 verziója a mai Leopard-család alapját képezi. 1977-ben a német hadsereg Krauss-Maffei-t választotta a Leopard 2 sorozatgyártásának elsődleges vállalkozójává. Kedzetben 1800 harckocsit rendeltek, ebből 990-et Krauss-Maffei és a fennmaradó 810-et Rheinmetall készített. Az első Leopard 2 harckosit 1978-ban adták át a német hadseregnek kiképzésre. Az első sorozatgyártott példányt a  Krauss-Maffei adta át 1979 októberében Münchenben. Hat „Leo 2-t” szállítottak 1979-ben, 100 darabot 1980-ban, 220-at 1981-ben, és 1982-től minden évben 300 db példányt adtak át. A Leopard 2 Ausztria, Kanada, Chile, Dánia, Finnország, Németország, Görögország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Szingapúr, Svájc, Svédország, Spanyolország és Törökország szolgálatában áll, összesen 3200 harcjárművel.

Osztrák Leopard 2A4 segédkezik a lövészek kiképzésében.

Fő változatok

Leopard 2: a jármű első verziója

Leopard 2A1: Számos kisebb módosítások, új irányzó berendezés, új lőszertartók telepítése.

Leopard 2A2: Új hőképes berendezés, további védelem a figyelőprizmáknak és az ABV rendszernek.

Leopard 2A3: A fő változás a SEM80 / 90 digitális rádióállomások hozzáadása volt (ugyanakkor a Leopard 1-hez is), és a lőszerek újratöltő nyílásait módosították.

Leopard 2A4: A Leopard 2 család legelterjedtebb változata, a 2A4 modellek jelentősebb változtatásokat tartalmaztak, beleértve az automatikus tűz- és robbanáscsökkentő rendszert, egy teljesen digitális tűzvédelmi rendszert, amely képes az új lőszertípusok kezelésére, és a torony jobb kialakítása és erősebb védelme (titán / volfrám páncél).

Leopard 2A5: Az A5 az ék alakú, egymástól elkülönített páncélzatot vezette be a torony elülső oldalára és az oldalak elülső területére. Javulás történt a páncélösszetételben. A harckocsi belsejében a lövedékek behatolásakor a repeszek szétszóródásának esélyét csökkentették. Az oldalsó szoknyák elülső “nehéz” harmadát egy új, erősebb típus váltotta fel.

Leopard 2A6: A Rheinmetall 120 mm-es L55 simacsövű ágyú a fő- és számos más kisebb változtatással. A Leopard 2A6M a 2A6 továbbfejlesztése, amely fokozott akna elleni védelemmel rendelkezik az alváz alatt, és számos belső fejlesztést kapott a személyzet túlélésének javítására.

Leopard 2PSO: kifejezetten városi hadviselésre tervezték, amelyet a békefenntartó műveletek során egyre jobban igényeltek a katonák. Ezért a Leopard 2 PSO hatékonyabb körkörös védelmet, másodlagos fegyverállomást, jobb felderítő képességet, buldózerlapot, rövidebb ágyúcsövet, kiegészítő – nem halálos fegyverzetet, közeli felderítő képességet (kamerarendszereken keresztül), fényszórót kapott. További változtatások történtek a páncélvédelem és a mobilitás javítása érdekében.

Leopard 2A6EX: A Leopard 2A6 további fejlesztése, a Leopard 2A6 EX az exportpiacra lett tervezve és számos további fejlesztéssel rendelkezik, beleértve a kiegészítő tápegységet, a légkondicionáló egységet és a jobb páncélvédelmet.

Leopard 2A7: úgy tervezték, hogy alacsony- és nagy intenzitású konfliktusokban is használható legyen. További információ: LEOPARD 2A7+


Finn Leopard 2A4 bemutatón.

Fegyverzet

A Leopard 2A4 egy 120 mm/L44 -es simacsövű ágyúval van felszerelve, amelyet a Rheinmetall fejlesztett ki, és kétféle lőszert kapott: APFSDS-T és  HEAT-MP-T. Az APFSDS-T hatásos lőtávolsága több mint 2000 m, és a HEAT-MP-T nagyfokú hatékonysággal rendelkezik mind a lágy, mind a kemény célpontok ellen. Mindkettő szárnystabilizált lövedék. A Leopard 2A4 összesen 42 lőszerrel rendelkezik, amelyből 27 db van a vezető bal oldalán tárolva, 15 db pedig a torony bal oldalán, elválasztva a küzdő tértől egy elektromos ajtóval. Egy 7,62 mm-es koaxiális géppuska a fő fegyverzet bal oldalára- és egy 7,62 mm-es géppuska a buvó nyíláshoz van szerelve. A torony mindkét oldalára két, 76 mm-es füstgránát vetőt telepítettek. A Leopard 2A4 számítógépes tűzvezető és irányzó rendszerrel rendelkezik, amelynek maximális tartománya 10 000 m, a mérési pontosság ezen a tartományon belül 20 m (!). A kombinált rendszer lehetővé teszi, hogy a Leopard 2A4 mozgó célpontokat akár 5000 méteres tartományban is megsemmisítsen, miközben mozgásban van akár durva terepen.

A lőszerek elhelyezése a Leopard 2A4 tornyában.

Védelem és kialakítás

A Leopard 2A4 teste többrétegű páncélzattal rendelkezik és három részre van felosztva: vezető-, küzdő- és motortér. A Leopard 2A4 egyes változatai kiegészítő páncélzattal vannak ellátva, hogy növeljék a személyzet védelmét az aknákkal és az improvizált robbanóeszközökkel szemben. A vezető a jobb oldalon került elhelyezésre. A torony a test középpontjába van telepítve, a parancsnok és az irányzó a jobb- , a töltőkezelő a bal oldalon hajtja végre feladatait. A parancsnok kör alakú fedélzeti nyílással rendelkezik, amely a hátra nyílik, és figyelő prizmák körben vannak elhelyezve a teljes körű megfigyeléshez. A töltőkezelő a torony bal oldalán helyezkedik el, és egyrészes fedéllel rendelkezik, amely szintén hátra nyílik és figyelőprizmákkal van ellátva.

Leopard 2A4 vezető tér.
Leopard 2A4 irányzójának munkahelye.

Meghajtás

A Leopard 2A4 egy MTU MB 873 dízelmotorral van felszerelve, amely 1103 kW teljesítményt biztosít. Az MTU MB 873 dízelmotor egy négyütemű, 47,6 literes, 12 hengeres, többféle üzemanyaggal működő, turbófeltöltésű, folyadékhűtéses motor. A Leopard 2A4 maximális sebessége 72 km/h, hatótávolsága 550 km. A torziós rudakkal ellátott felfüggesztés mindkét oldalon hét kettős gumiabroncsos futógörgőből, láncfeszítő-, láncmeghajtó- és 4 db láncvezető görgőből áll. A harckocsi 60% -os emelkedővel és 30% -os oldalirányú lejtővel képes megbirkózni. A Leopard 2A4 előkészítéssel 4 méteres mélységű víz alatt képes áthaladni vagy 1,2 méterest leküzdeni előkészítés nélkül. Lépcsőmászó képessége 1,1 m.

Finn Leo2a4 az erdőben.

Elektronikai berendezések

A Leopard 2A4 alapfelszereltsége tartalmaz egy hajtómű előmelegítőt, a személyzeti állóhelyi fűtést, egy tűzoltó rendszert és egy vészkijárati ajtót a test alján. A Leopard 2A4 egy ABV túlnyomásos rendszerrel is rendelkezik, amely akár 4 mbar (0,004 kp / cm2) túlnyomást biztosít a harcjármű belsejében.

Finn Leo2a4-esek megbújva.

Technikai adatok

Fegyverzet
120 mm / L44 simacsövű ágyú, egy 7,82 mm-es géppuska és 7.62 mm koaxiális géppuska.
Páncélzat
Többrétegű páncélzat.
Felhasználó országok
Ausztria, Kanada, Chile, Dánia, Finnország, Németország, Görögország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Szingapúr, Svájc, Svédország, Spanyolország és Törökország
Súly
62,000 kg
Gyártó
Krauss-Maffei Wegmann 
Sebesség
72 km/h
Származás
Németország
Hatótáv
500 km
Személyzet 4 fő Méretek
Hossz 7,70 m;
Szélesség 3,70 m;
Magasság 3,00 m
Lengyel Leopard 2A4 egy bemutatón.
Leopard 2A4 bemutató videó.

Forrás (képek és szöveg): kmweg.com, armyrecognition.com, army-technology.com, deagel.com

Írta és fordította: Récsi ZsoltHirdetés

Légy Te is partner! Indíts saját autókozmetikai vállalkozást!

Hirdetés

2 replies »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s