WT Wiki

WT WiKi – Damage Model

Kedves Játékosok!

Üdvözlök mindenkit. Folytatódik WT WiKi rovatunk, a játék sebződési mechanizmusát fogjuk áttanulmányozni.

A War Thunder járművei moduláris HP-val rendelkeznek, mind földön, mind levegőben. Ez azt jelenti, hogy egy adott repülőnek, vagy harckocsinak, minden egyes moduljának (szárnyvég, motor, szárnytő, farok, lánctalp, ágyú, stb) és legénységének (pilóta, lövész, irányzó, stb) van egy HP értéke, ha ez az érték 0 alá csökken, a modul megsemmisül. (Harckocsiknál a javítás nem full HP-ra teszi vissza.) Illetve van egy bizonyos ellenálló képessége is. Ez azt jelenti, hogy a modul minden lövésből felvesz X sebzést, mi előtt az a HP-ját csökkentené. (Ez azért szükséges, mert így megakadályozza, hogy például 7 mm-es géppuskával le tudják lőni a lánctalpat.) Tehát, ha egy lövedék sebzése kisebb, mint a modul ellenállása, akkor a modul HP-ját egyáltalán nem, vagy csak csökkenti. Fontos, hogy az ellenállás értéke nem függ a modul sem aktuális, sem maximális HP-jától, hanem egy külön érték, amit a Gaijin minden modul esetében, úgy próbál szabályozni, hogy a játékot egyensúlyban(?) tartsa.

A további részletek már eltérnek a jelenleg elérhető két járműtípus között, így ketté szedjük, és kezdjük aki előbb a játékban volt.

Repülő

Fw-189A-1-cut-away-0A-min

Egy repülő elpusztításának sok módja van, mivel életben maradásához szinte minden moduljára szüksége van.

Sebzési prioritása:

  • Normál sebzés – Sima találat, modul megsemmisítése nélkül, ha nem volt más aki sebzett volna a repülőbe, akkor lezuhanásakor kill, más általi lelövése esetén assist jár, a sebzés bevitele utáni  15  másodpercig.
  • Komoly sebzés – Az adott modul maximális HP-jának legalább felével való modulsebzés, ha nem volt más aki legalább komoly sebzést okozott volna a repülőbe, akkor 15 másodpercig lezuhanásakor kill jár érte, 15 mp-n belül más általi lelövése esetén vagy ha a 15 másodperc után, de 30/60/80 másodpercen belül zuhanás le, akkor assist jár érte.
  • Kritikus sebzés – Egy modul teljes megsemmisítése (HP-ja 0-ra esik), (jelzik a logban, és külön XP és SL jár érte), minden játékmódban 90 másodpercig marad a célponton (assist vagy kill) utána normál sebzésként működik. (Ha a 90 mp még tart nem indul újra még egy ‘crit’ bevitelekor.)
  • Halálos sebzés – Fontos modul megsemmisítése: szárnytő, teljes farokrész, pilóta (ha nincs több). Ilyenkor a játék azonnal megadja a sebző játékosnak a kill-t, illetve a következő legnagyobb aktív sebzőnek az assist-ot. RB és SB-ben a modulok több, mint fele megsemmisülése esetén is (vagy ha a modulok össz. eredő HP-ja a felére esik) halálos sebzést jegyez a játék. (A kill-t ilyenkor az utolsó modul megsemmisítője, vagy a HP szabály esetén az utolsó sebző kapja)

A sebzésrendszer 2019.06.25.-i frissítéssel specifikálódott további információkat az alábbi cikkben olvashattok.

airplane-min

A repülőkön található modulok listája:

  • Szárnyak – Két vagy nagyobb gépeknél három darabból áll, a legszélső minősül szárnyvégnek, a többi szárnytő. Itt található még a:
    • Szárnyvég – Ellenálló képessége közepes, életereje viszonylag alacsony. Megsemmisítése ‘komoly sebzés’-nek minősül, a repülő irányíthatóságát csökkenti, és szinte lehetetlenné teszi az irányába kanyarodását. Sebződése érezhető hatással nincs. (Továbbiakban, ahol nincs kiírva, sebződési módusulás, ott nem tapasztalható)
    • Szárnytő – Ellenálló képessége és életereje közepes. Megsemmisítése halálos sebzésnek minősül, sebződése esetén (<50% HP) az adott oldali felhajtóerő csökken. (A gép az irányába húz, dől; emelkedési képesség csökken) Darabját meghatározhatjuk a merevítő tagoltságából. (X-Ray nézetben a merevítő tagoltsága megegyezik a szárnyéval)
    • Fékszány és légfék(zuhanó fék) – Ellenálló képessége és életereje alacsony.(Továbbiakban ahol nincs kiírva ez az érték jellemző) Megsemmisülése esetén tovább nem használható, kritikus sebzésnek minősül.
    • Csűrőlap (aileron) – Megsemmisülésekor a gép irányíthatósága erősen csökken, kritikus sebzésnek minősül.
      • Stabilizátor – Nagyon alacsony életerő, csak a legfejlettebb gépeken található. Megsemmisülése minimális stabilitásvesztést okoz, normál sebzés.
    • Krüger-lap, belépőél – Csak fejlett gépeken található (feladata az alacsony sebességen való fordulás stabilizálása, és fordulóképesség javítása), megsemmisülésekor elveszti hatását, komoly sebzés.
    • Függőleges Stabilizátor – Nagyon alacsony életerő, csak a legfejlettebb gépeken található. Megsemmisülése minimális stabilitásvesztést okoz, normál sebzés.
  • Farokrész – Itt találhatóak a vezérsíkok és a kormánylapok. Típusa lehet: klasszikus, “T” alakú, osztott, vagy pillangó. A teljes farokrész is megsemmisíthető, de magas ellenálló képessége miatt, ez csak 30 mm vagy nagyobb fegyverrel lehetséges, halálos sebesülés. (Csupaszárny gépeknél (Ho229) ilyen nem található, az alábbi modulok ugyan úgy a szárnyon foglalnak helyet)
    • Függőleges vezérsík – Ellenálló képessége hihetetlenül magas, kritikus sebzés. Nem minden gép rendelkezik vele.
      • Oldalkormány (Rudder) – Megsemmisülése a gép instabilitását, vízszintes irányíthatatlanságát és sodródását okozza, kritikus sebzés.
      • Stabilizátor – Nagyon alacsony életerő, csak a legfejlettebb gépeken található. Megsemmisülése minimális stabilitásvesztést okoz, normál sebzés.
    • Vízszintes vezérsík – Ellenálló képessége hihetetlenül magas, kritikus sebzés.
      • Magassági kormány (Elevator) – Megsemmisülése a gép instabilitását, és függőleges irányíthatatlanságát okozza, ilyenkor a gépet csak a flaps-ekkel lehet eredményesen adott magasságon tartani (vagy emelkedni, süllyedni), kritikus sebzés.
      • Stabilizátor – Nagyon alacsony életerő, csak a legfejlettebb gépeken található. Megsemmisülése minimális stabilitásvesztést okoz, normál sebzés.
  • Törzs – Szinte végtelen ellenállás és életerő, megsemmisíteni csak 37 mm feletti fegyverekkel lehetséges, halálos sebződés. Megsemmisülésekor gépünk felrobbanhat. (csak úgy eltűnik a levegőben)
  • Motor – Ellenálló képessége alacsony, életereje viszont elég magas. Sebződése (HP-jának csökkenése) szakaszosan teljesítményleadás csökkenéssel jár. Mi magunk is tudjuk a sajátunkat sebezni, ha nincs megfelelő hűtése. Kritikus sebzés.
  • Hűtőrendszer (Olaj, víz, stb) – Ellenálló képessége nagyon alacsony, életereje megegyezik a maradék benne lévő hűtőfolyadékkal. Két állapota van: ép és lyukas. Lyukas állapotában életereje folyamatosan csökken. Sebződése folyamatosan csökkenti az általa nyújtott hűtőképességet. Komoly sebzés.
  • Üzemanyagtartály – Két állapota van: zárt és lyukas. A legutóbbi frissítés óta, vissza tud záródni. Nem gyújtó lőszerek ‘lyukassá’ teszik, A sima gyújtó lőszerek(IT, AI, I), csak lyukas állapotában tudják kigyújtani. Kritikus sebzés. Nagyobb robbanó lőszerrel való találat fel is robbanthatja.
  • Fegyverzet – Jelenleg csak az alap géppuskák, gépágyúk rendelkeznek sebzésmodellel. Megsemmisülésükkor további tüzelés nem lehetséges, Komoly sebzés. Mi is képesek vagyunk sajátunk megsemmisítésére. (túl hosszú sorozat miatti beragadás)
  • Legénység – Kritikus sebzés. Életereje a legénységnél fejleszthető. Az utolsó pilóta halála halálos sebzésnek minősül.
  • Futomű – Ellenálló képessége és életereje nagyon alacsony, megsemmisülése kritikus sebzésnek minősül.

big1-min

Az adott modul életereje és ellenálló képessége gépenként változhat.
Adott repülőgépeken egyes modulok páncéllal vannak védve, így azok sebzésére, csak a páncéllemeznél nagyobb átütéssel rendelkező lövedékek képesek. (pl IL-2 moroját, HE és FI lőszerekkel ne próbáljuk kilőni) Minden lövedék röppályáját a server számolja. A kliensoldali találat nem jelent valódi találatot. Server oldali visszajelzés a találatról, a találat hang, a legénység felkiáltása, és a hitmarker. (a célzókereszted szélein megjelenő vonalak, sűrűsége meghatározza a sebzés mértékét (normál, komoly, stb))

Egy nagyobb frissítéssel megváltoztatták a légi sérülések server oldali megjegyzését, és hogy azért meddig kinek jár kill és assist.
A változásokról pontosan itt olvashattok.

Harckocsi

Egy harckocsi elpusztításának módja lehet a legénység megölése, a tank kigyújtása, vagy a lőszerkészletének felrobbantása(végtelen legénységi tag és instant javítással rendelkező játékosok ellen utóbbi ajánlott).

leopard_2k_02_1280h720_6439c7387c8c0f58c72930666009d91c

A tankunkat jobb esetben mindenhonnan páncél védi, így moduljaink sebzéséhez az ellenségnek át kell ütnie páncélzatunkat. Tudjátok: effective (hatékony) páncélzat = valós páncélzat és a beesési szög cosinus-ának hányadosa. (a beesési szög a beesési pontban húzott merőleges és a lövedék irányvektorának eltérése) Minden lövedék különbözően viselkedik, azok sebzése csökkenthet a páncélzat átütésekor, így a minél nagyobb páncélzat csökkenti a lövedék sebzését (damage output-ját). Illetve vannak a nagy erejű robbanó lőszerek amiknek nem kell átütniük a páncélt, robbanáskor radius(terület) sebzésük van, viszont a nagyobb páncél itt is hatékony, mivel csökkenti a robbanás adott irányú radius-át és sebzését. Egyes lövedékek fuse-zal rendelkeznek, ezeknek át kell ütniük bizonyos mennyiségű páncélt, hogy sebzést adjanak le, erre figyelnünk kell, mert ha a lövedék fuse 50 mm, akkor egy 13 mm páncélzatú tankon ha úgy átmegy, hogy csak a két oldalpáncélzattal találkozik, de semmi mással a tank belsejében nem, akkor nem okoz sebzést.

A harckocsi moduljai:

  • Legénység Életereje fejleszthető. Ha legalább fele meghal, kritikus sebzésnek minősül.
  • Motor – Komoly sebződése (50%[piros]), teljesítményleadás csökkenéssel jár. Megsemmisülése esetén mozgás nem lehetséges, kritikus sebzés.
  • Lánctalp – Nagyon nagy ellenállással és sok HP-val rendelkezik (lánctalp modul kifejlesztése sokat dob rajta), megsemmisülésekor az adott oldali lánc nem mozgatható, komoly sebzés. Robbanó és cumulative lövedékekre érzékeny.
  • Üzemanyagtartály – Találat esetén kigyulladhat, nagy sebzésű lőszer be is robbanthatja(azonnali halál). Kritikus sebzés.
  • Váltó – A sebességváltást kezeli, megsemmisülésekor ritka esetekben alacsony sebességben tudunk csak mozgoni, komoly sebzés.
  • Kardántengely – Csak olyan tankokon van ahol a hajtott kerék nem egy oldalon van a motorral. Sebzési modellel kevés tankon rendelkezik. Sebződése megegyezik a váltóéval.
  • Vízszintes ágyúmozgatás, toronyforgás – Megsemmisülése esetén mozgatása nem lehetséges, komoly sebzés.
  • Függőleges ágyúmozgatás – Megsemmisülése esetén mozgatása nem lehetséges, komoly sebzés.
  • Ágyú závárzat – Megsemmisülése esetén a lövés nem lehetséges. Sebződése csökkenti a lövedék átütését, és minél kevesebb a HP-ja annál nagyobb esély van lövés esetén a berobbanásra. (a modul megsemmisülésével, és a közeli legénységi tagok sebzésével jár) Komoly sebzés.
  • Ágyú – Sebződése csökkenti az ágyú pontosságát, és átütését, esélyt(HP-val fordítottan arányos) ad a modul megsemmisülésére lövéskor. Megsemmisülésekor, a lövés nem lehetséges, vagy felesleges. Komoly sebzés.
  • Lőszerkészlet (ammorack) – Megsemmisülése azonnali halál (cheat-tel sem lehet kivédeni)
  • Hűtőrendszer nincs hatása

AB-ban a megsemmisült modulok pár másodperc után súlyosan sérültként működnek. (motor váltó nélkül lassan menni, toronyforgás nélkül a torony lassan forog stb)

main_com-min

A játékba nemrég bejött a hull-break (testtörés) mechanizmus, ami lehetővé teszi a páncélozatlan tankok egy lövéssel való elpusztítását.

Hull-break érzékeny tankok listája: (a cikk elkészülésekor)

USA Germany USSR UK Japan France
75 mm GMC M3
M18 Hellcat
M56 Scorpion
M13
M16
M15
M19
M42
M163 Vulcan
90 mm GMC M18
M18 Black Cat
Panzerjäger I
Nashorn
Marder III
Marder III H
8.8 cm FlaK 37
Flakpanzer I
Flakpanzer 38(t)
Sd.Kfz. 6/2
Flakpanzer I Gepard
PT-76B
Object 906
ZIS-30
ASU-57
4M GAZ-AAA
DShK GAZ AAA
72-K GAZ MM
BTR-152A
94-KM ZIS-12
ZIS-43
ZSU-37
ZSU-57-2
ZSU-23-4
ZUT-37
T17E2
AEC AA Mk.II
Crusader AA Mk.II
Crusader AA Mk.I
Falcon
Type 94
Ta-Se
So-Ki
M42
Type 87
P4T AA
CCKW 353 AA

58 replies »

Hozzászólás