Történelem

79 évvel ezelőtt tört ki a II. világháború!

1939fb_ww2_1

Röviden emlékezzünk meg, hogy mi történt 79 évvel ezelőtt a nagyvilágban!

1939-ben e napon, szeptember 1.-jén kezdődött el a németek által ’Fall Weiss’-nak nevezett hadművelet, azaz Lengyelország lerohanása. A történelem ezt az inváziót tartja a második világháború európai kezdetének.

A Molotov-Ribbentrop paktum megkötése után 1 héttel kezdődött a hadművelet, s bő egy hónap múlva, október 6.-án fejeződött be. A korszerűbb és tapasztalt német haderő letarolta a kevésbé korszerű lengyel csapatokat. A lengyelek utolsó törekvései a német offenzíva lelassítása érdekében kártyavárként dőltek össze, mikor kelet felől betört a Vörös Hadsereg. Németország és a Szovjetunió felosztották maguk közt Lengyelországot.

Polen, Stukas

Ju-87B Stukák támadásban / Bundesarchiv

A hadjárat körül több tévhit is kering, mint például az, hogy a lengyel haderő a lovassággal szállt szembe a német tankok ellen. Ezt a tévhitet főleg a német propagandának köszönhetjük. Emellett azt is lehet hallani, hogy a németek könnyedén, szinte ellenállás nélkül rohanták le a lengyeleket. Tény, hihetetlenül rövid idő alatt fejezték be a hadjáratot, mindemellett azonban a német haderő járműveinek 40%-a megsemmisült. Ne felejtsük el, hogy a Spanyolországban gyűjtött tapasztalatot sok pilótájuk, és lengyel PZL P.11-ek és PZL.23-asok ellen kellett repülniük, mégis, járművek tekintetében hatalmas veszteségeket szenvedtek. A híres Messerschmittek E típusa harcolt a lengyel hadjáratban, amit viszont veszteségek nélkül fejeztek be. Arányaiban ez viszont nagy veszteség és viszonylag hosszú idő, mivel például Franciaország lerohanásához alig kellett 1-1,5 héttel több (május 10. – június 25.), azonban ott nagyjából kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok, hiszen az angolok már a franciák segítségére siettek, nem úgy a lengyeleknél…

al1

Német harckocsik szétbontakozva haladnak keresztül el mezőn / internet

Fontos megjegyezni a magyar vonatkozást is, hiszen erre kiváltképpen büszkék lehetünk. Akkori miniszterelnökünk, gr. Teleki Pál több tízezer lengyel menekültet fogadott be, majd segített nekik továbbjutni semleges országokba. Tette mindezt annak ellenére, hogy a németek visszajuttatták a Felvidéket és Kárpátalját magyar fennhatóság alá. Lengyelország szövetségesei (Anglia, Franciaország, Románia) nem tartották be ígéreteiket, ehelyett Magyarország sietett régi „barátja” segítségére, pusztán becsületbeli okok miatt.

1.500.000 német és 800.000 szovjet katona vett részt a támadásban, lengyel oldalon 950.000 emberről számolnak be a történelemkönyvek. A lengyel katonák döntő többsége hadifogságba esett, kis részüknek sikerült elmenekülnie, így folytathatták a harcot más országok hadseregeiben.

A második világháború ezután még 6 évig folyt a Föld legkülönbözőbb tájain, s 1945. szeptember 2.-án fejeződött be Japán kapitulációjával.


OldFoxx

Hozzászólás