Modern harcjármuvek

Tosan könnyű harckocsi

tosan

Az iráni Tosan (vad ló) az angol FV101 Scorpion könnyű harckocsin alapul, de újratervezték és újrafegyverezték a perzsa mérnökök. Az iráni hadsereg az 1970-es évek végén vásárolt 250 darab brit Scorpion-t. Számos még hadrendben is van. 1997-ben Irán befejezte a harckocsi fejlesztését és egyes források szerint a jármű tömegtermelése 2008-ban kezdődött.

A Tosan könnyű harckocsi a gyalogsági egységek támogatására szolgál. A jármű 90 mm-es fegyverrel van felfegyverezve, amely a korábbi Scorpion 76 mm-es ágyúját váltotta fel. Az új ágyú valószínűleg a brazil Engesa EE-9 Cascavel ágyújának másolata. Irán ezeket a járműveket az iraki háború idején kapta. A jármű új célzó és tűzvezető rendszerekkel van felszerelve.

Egyes források azt állítják, hogy a Tosan frontpáncélja védelmet nyújt 12,7 mm-es géppuska lövedékekkel szemben. A harcjármű valószínűleg megvédi a kezelő személyzetet a 7.62 mm-es lövedékekkel és a tüzérségi repeszekkel szemben.

 

IMG_1579.jpg

A Tosan-nak ugyanannyi a futógörgője, mint a Scorpion-nak, de kissé magasabb. Új fejlesztésű dízelmotorral van felszerelve. A jármű olyan könnyű, hogy egyedül haladhat előre a felvonulási területeken, anélkül, hogy szállítani kellene. Érdemes megemlíteni, hogy más harckocsikat általában nagy távolságokra trélerrel szállítanak, a Tosan-t viszont gazdaságosabb önálló menetben küldeni. Iránban ezeket a páncélozott járműveket “Gyors Reagáló Harckocsinak” nevezik reagálási képességének köszönhetően. A jármű nem kétéltű. Létezik páncélelhárító változata is két darab Toophan rakéta indítóval és rövidebb, négy futógörgős alvázzal.

tosan_l2

Tosan páncélvadász verziója. Megfigyelhető a 4 futógörgős alváz. / military-today.com

Főbb adatai:

  • személyzete: 3 fő
  • rendszeresítve: 2008
  • fő fegyverzete: 90 mm-es ágyú
  • súlya: 8 t
  • Hossza, magassága, szélessége: 4,1 m; 2,2 m; 2,1 m.
  • hajtóműve: dízel (további adat nincs róla)


Forrás: military-today.com

Hozzászólás