Elemzések

Fw 189 Uhu

Kedves játékosok!

Folytatódik [Elemzés] rovatunk a tier I.-es rejtett(premium) német felderítő és harcászati bombázó feladatokat ellátó Fw 189 Uhu-val.

Áttekintés

Felismerve a légi felderítés előnyeit a Német Légügyi Minisztérium ’36-ra pályázatot írt ki egy legalább összességében 900 lóerős felderítő repülő megtervezésére (csak azért ilyen későn, mert ekkor merték nyíltan megszegni a Versailles-i diktátumban szereplő fejlesztési és kutatási tilalmat) , ami képes lehagyni kora bármelyik vadászát, és szükség esetén harcászati bombázónak is bevethető.
A pályázatra két cég, a Focke-Wulf és az Arado jelentkezett, a két gép tulajdonságaiban nagyon megegyezett, viszont kialakítása miatt az Fw sokkal jobb látószöget biztosított a személyzetnek a föld felé, ezzel javítva felderítési képességeit. Később a Blohm und Voss is beszállt a nem konzervatív formáival (lásd. Bv: 111, 141170, 188, 192, stb)

ar198-min

A rivális Arado 198

Két év alatt sikerült is teljesíteni a pályázat minden feltételét, és elkezdték gyártani a gépet Brémában, majd később Párizsban és Prágában is.
A játékban szereplő A-1-es változatot később fejlesztették, hogy fel tudja venni a harcot az új vadászgépek ellen is. A védelmi fegyvereket (MG 15) duplacsövű MG 81Z-re cserélték. (mindkettő 7.92 mm-es) Kései változatokat a Párizsi gyárban 690 lóerős Gnome-Rhone 14M, míg a németben 600 lóerős Argus As 411 motorral, fejlesztett géptörzzsel és futóművel látták el. Viszont a szerkezetéből adódó sebességkorlát miatt a háború végére könnyű célpont lett a sokkal gyorsabb LaGG-3, La-5, Yak-3 és Yak-9 vadászok számára, akik ellen csakis fordulóharcban tudta felvenni a versenyt.
Összesen 864 készült el belőle a háború végéig. A német kapituláció után gyártását teljesen leállították. A Luftwaffe mellett szolgáltak a bolgár, tóth és magyar légierőnél is, sőt a háború után a megmaradtakat Norvégia és Jugoszlávia is hadrendbe állította.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Mozgékonyság

A játékban szerelő A-1 változatot két egyenként 465 lóerős V-12-es Argus As 410 motor hajtja, ami nem a legerősebb, viszont csupán 300 kiló, ami nagy szolgálatot tesz a gép súlyának minimálisan tartásában. (felderítőgépnél elvárás, hogy könnyű legyen) Ez a repülő számára megfelelő emelkedést és bőven elég sebességet biztosít, hogy bármilyen támadót faképnél tudjunk hagyni tier-ünkben. Ha gyors menekülésre van szükségünk nagy magasságból, nem kell félnünk a zuhanástól sem, ugyanis profi szárnykialakítása még az 500 km/h-t is bírja. A flaps-szel és leszálláskor a futóművel viszont már óvatosabban kell bánnunk, a csataállás (combat) 250 felett törik, míg a leszállást 200 km/h felett nem szabad megkezdeni.
Most jön pedig a csatában legnagyobb előnye: a fordulás. Könnyű szerkezete, tömegéhez képest nagy teljesítménye, jó szárnykialakítása, és nagy felületű faroklapátja(vízszintes vezérsík) miatt a legtöbb egyfedelű vadászt sikeresen le tudjuk fordulni vele. Arra azonban figyelni kell, hogy a hosszú szárny nagy sebességnél kanyarodáskor könnyen törik. A motor pedig elég primitív karburátoros megoldást kapott, így az gyakran nem kap üzemanyagot nagyobb G-erőnél.

Focke_Wulf_Fw189-min

Fegyverzet

Mivel ez a repülő elsősorban felderítő célokat szolgált nem vagyunk bőven ellátva puskákkal. (Nyilván ez is a feladata miatti tömegcsökkentést szolgálta)
Támadó fegyverzetünk két darab szárnytőben elhelyezett 7.92 mm-es MG17 géppuska egyenként 500 lőszerrel. Ez elég kevésnek tűnik ismerve a játékban az .50-es kaliber alatti fegyverek dmg-ét, de jól célozva akár 2-3 gépet is le lehet szedni, mielőtt vissza kéne fordulnunk a reptérre tölteni. Javasolt lőszerkiosztás: Stealth, de ha nem zavar, hogy az ellenség látja mikor lősz rá: Tracer (nagyobb dmg).
Védelmi fegyverzete két darab MG15-ös. Egy a test közepén lévő toronyban fixen hátra nézve, a másik egy érdekes forgatható üvegkúpban a gép hátulján, előbbi 450, utóbbi 750 lőszerrel rendelkezik táranként. Javasolt lőszere: AP-T
Bombaterhe 4 db 50 kg tömegű bomba, egyenként 25 kg robbanási erővel. Csak páncélozatlan könnyen páncélozott célpontok ellen hatásos, 1-1.5 méteren belülről.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Elönyök

 • Nagyon könnyű (a legtöbb előnye ebből adódik)
 • Tier-jében elég gyors
 • Nagyon jól fordul
 • Jól emelkedik
 • Tökéletesen kilátunk belőle, nagy periféria (tudjuk követni a célt)
 • Jól bírja a lövéseket
 • A motor nehezen sérül, tűz könnyedén kioltható
 • Jól bírja a WEP-et
 • Széleskörű motorkezelés (dőlésszög, hűtő)
 • Teljes trimmelhetőség* (csűrő-, magassági-, oldalkormány)
  [*: ha valaki tud rá magyar szót legyen szíves írja le]
 • Egy motorral is haza tudunk repülni, jó vitorlázóképesség

Hátrányok

 • Csak a pilóta van páncéllal védve (lövészek könnyen halnak)
 • Kevés lőszer a toronyban (azt használjuk többször)
 • A hátsó géppuska nagyon pontatlan (talán mivel mozgó kúpban van?)
 • Nagyon kicsi a sebzése
 • A nagyobb BR-ü vadászok huszasai könnyen szakítják a szárnyat
 • A bombákkal jól kell célozni, hogy sebezzenek
 • Tankcsatába bevinni nem sok értelme van
 • Páncélozott célpontok ellen eredménytelen
 • Tier I, nem lehet vele fejleszteni
 • Aki nem tud célozni hamar ellövi az összes lőszerét

fockewulf_fw189_radar-min

Elején megfigyelhető a FuG 212 radar antennája

Alkalmazás

Mivel az előnyei leginkább repülési tulajdonságaiban rejlenek (hátrányai pedig fegyverzetében) a minél valósághoz közelebbi játékmode-okat ajánlom vele. (RB, de leginkább Sim) Célozni meg kell vele tanulni, így először a tracer (nyomjelző) befűzést javaslom a támadó fegyverbe. Bombát lehet vinni, de az a plusz 200 kg, nagyobb hátrány, mint előny, főleg hogy amiket az a bomba sebez, azokat a 7.92 is kiviszi.
Ha valami ránk tapad, érdemes beazonosítani a támadót, mert egy Ki-27-et az életben nem forog le, viszont dogfightolni próbáló energiaharcosok ellen én már 1v3-ban is hoztam le csatát (áldozataim egy P-47, egy P-38 és egy P-400 voltak (Sim)), úgy hogy nekem csak egy motorom sérült. Nálunk jobban forduló támadó esetén érdemes WEP-pel zuhanva menekülni, miközben a két turrettel az ellenség motorját lőjük. Hasznos tanács: ami minket lefordul azoknál gyorsabbak vagyunk, ami nálunk gyorsabb azokat leforduljuk. (Kivéve a yak-okat, mert azokat Stalin bölcs keze vezérli)

Persze van amikor egy Yak-9, La-5 párost is meg lehet verni vele. (Jah igen, ennyit arról, hogy csak 1.0 BR-t dobhat fel.)

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Fejleszteni nem kell, mivel azonnal fullosan kapjuk. Legénységnek mindenképpen Vitality (életerő), főleg a lövészeknek, illetve weapon maintenance, hogy pontosabbak legyenek géppuskáink.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Kedves játékos társak, ha van további tapasztalatok a gépről (mivel ez csak az én véleményem) akkor kommentben írjátok le és szívesen beledolgozom a cikkbe, hogy jobban tudjunk a tapasztalatlanabb játékosoknak segíteni.

fw-189-01-min


6 replies »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s