Ajánló

[Ajánló] Encyclopedia of German Tanks of World War Two (Revised Edition) — Peter Chamberlain, Hilary Doyle, Thomas L. Jentz

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves olvasó!

Eheti témánk a “Második Világháború Német Harckocsijainak Enciklopédiája” című könyv, melyet Peter Chamberlain, Hilary Doyle szerzett és Thomas L. Jentz szerkesztett.

A mű végighalad a Németország által készített legtöbb harckocsin és páncélautón, illetve még a nagyobb számban elfoglalt, majd német szolgálatba állított páncélost is számításba veszi. (A könyv íróinak megítélése megosztott, én magam megbízható és hiteles szakembereknek tekintem őket. Legnagyobb ellenérzést talán műveikkel talán azokból váltottak ki, akik eddig a német haditechnikát valótlanul erősnek vagy gyengének próbálták beállítani.)
A fő tárgyalási témánkat az 1993-as ‘újradolgozott’ verzió fogja adni, ebben több történelmi és adatbeli hibát is javítottak és rengeteg képpel látták el. Ha valakinek az eredeti vagy későbbi verzió van meg azokkal szemben eltérések tapasztalhatók.

A könyv először végigvezet minket egy nagyon rövid előszón, majd bemutatja a harckocsik sablonját, magyarázatokat.
Ezek után következik egy nagyon részletes kifejezéstár, amiben a könyvben található összes német rövidítésnek a eredeti változatát és angolra fordítását is megtalálhatjuk. 4 oldalon keresztül közel 500 kifejezéssel ismerkedhetünk meg.

Majd jön a fő téma. Lényegében az összes német harckocsin a könyv egyenként végig megy, az elején kapunk egy egységesített táblázatot. (Aki aktív olvasója az oldalunknak az ilyen táblázatokat már megszokhatta) Utána egy rövid kis történelmi áttekintést, egy jellemzést, majd pedig egy kicsi szolgálati naplót találunk, (Igazából nagyon hasonlít az elemzés rovatunkban lévő cikkek egy rövidített változatára. [Egyikünk sem a másiktól lopta :D]) az adott harckocsiról szóló részt pedig egy rövid kis galéria zárja le.
Sajnos ezen tömörség miatt nagyon kevés átadható információ fér bele adott harckocsik esetén és a történelmi részek egy kisebb hányadában hibák is felmerülnek, de a táblázatos rész legtöbbször pontos adatokat tartalmaz a képek pedig nagyon jók, és mindig odaillőek.


Erősségek

 • Tömör, aki nem szeret sokat olvasni is élvezetét lelheti benne.
 • Nagyon jó és releváns képek.
 • Hosszú, tartalmas kifejezéstár.
 • A táblázat nagyon sok fontos információt tartalmaz és egységes
 • Megbízható szerzők (szerintem) 
 • A német haditechnikát elfogulatlanul kívánja bemutatni
 • Szinte minden német páncéloson végigmegy
 • Vannak benne nem német gyártású, de ott szolgálatba állított harckocsik is.
 • Aki meg akar ismerkedni (felületesen) a német páncélosokkal, az egy könyv megvásárlásával is megteheti.
 • A táblázatban szereplő adatok elég megbízhatóak, egy két egyéb megbízható forrással való egyezőség esetén, már valósnak tekinthető.

Gyengeségek

 • Nagyon kevés információ egy-egy harckocsiról
 • Rövid történelmi rész, ami néha (nagyon ritkán) hibás
 • Nincsen magyar változat
 • Viszonylag drága (szállítás nélkül egy megkímélt változat legalább 25-30 dollár)
 • Ezen írók által szerzett könyveket bizonyos körök nem fogadnak el semmilyen forrásnak. (Tehát 20 egyéb forrás mellé sem szabad betenni, mert azonnal hiteltelenítik a művedet)

Kinek ajánlott

Elsősorban, azoknak ajánlanám, akik meg akarnak ismerkedni a második világháborús Németország páncélos állományával és ehhez nem szeretnének több ezer oldalt átolvasni. Persze mellettük még a gyűjtők (és szerintem a témával foglalkozó írók) számára is kötelező vétel. 
Az olvasó számára rövid bepillantást nyújt a háború földi járműveibe, de nem untatja a végtelenségig minden kis részlettel, történettel, befolyásoló tényezővel. Ha valaki nem tudja mennyire érdekli ez a téma, annak is csak ajánlani tudom, mivel ez mind az érdeklődését mind a tudását gyorsan tudja növelni, és az is gyorsan kiderülhet, hogy mennyi affinitása van az egészhez.


Jövő héten a szerzők egy másik művével fogunk megismerkedni, annyit elárulok, hogy az már komolyabban fog foglalkozni az egyes páncélosokkal, azok történelmével, szolgálati múltjával, stb. Addig is tekintsétek meg további ajánlóinkat és

Olvassatok sokat!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s