Bemutatók

Lorraine 40t

Lorraine 40t – a fürge nehéztank

Örömmel mutatjuk be a francia nemzet elsö nagytierü nehéz-/közepestankját a Lorraine 40t-t. (konyhanyelven “Lorany”) A játékban közepestankágon kifejleszthetö jármü lesz. Mely tömegéhez képest megfelelö mobilitással rendelkezik és 7 löszeres sorozatával simán kitárazhatunk ellenséges csoportokat is, rövid idö alatt.

lorraine_40t_06_1280h720_4a55834a2218eb4a80f4930ba3367a2d-min

A világháború után Franciaország vissza akarta állítani a harckocsigyártást, a háború alatt megépült/felújított modern gyárakat felhasználva. Ezen kezdeményezés rengeteg tervet és prototípus tankot szült, egyik ismert az ARL gyár nehéztankja, ami nem vette fel a versenyt az akkor Francia Hadseregben rendszeresített ‘nehéztank’-kal a PanzerKampfwagen V Panther-ral (aminek a leváltása miatt indítottak pályázatot). Persze a feladatot az ARL-en kívül az AMX és a Lorraine gyár is megkapta, most utóbbival fogunk foglalkozni.

Franica Párduc

Francia Párduc

A Lorraine gyár már a huszadik század elejétöl mechanikus jármüvekkel foglalkozott, föleg repülö és autómotor gyártással. A elsö világháború alatt páncélautókat gyártottak, és rögtön a második világháború után belekezdtek a tapasztalatok alapján a tankfejlesztésbe. Elsö termékük a Canon D’Assaut Lorraine (továbbiakban CDL) lett. Mely kinézetében a JagdPanzer IV-re hasonlított, 100mm-es ágyúval, a jármü 25 tonnáját a Maybach motor akár 60 km/h-ra is fel tudta gyorsítani. A jármü felkeltette a Hadvezetés érdeklödését, így meg is bízták a céget egy legfeljebb 40 tonnás, az elöbb említett TD ágyújával és mobilitásával rendelkezö ‘nehéztank’ gyártásával.

81414005-min

Canon D’Assaut Lorraine

A tank testének fejlesztéséhez a CDL megoldásait vették alapul. Tornyának a FAMH által épített AMX-50-be is szánt oszcilláló torony került, mely kitünö forgási sebességgel, és -8/+15-ös vertikális kitéríthetöséggel rendelkezett.
Mint ahogy a pályázatnál említettem ágyúja a 100mm-es SA47 lett, mely tárába 7 löszer fért, átütése pedig elérte a 230mm-t.

Lorraine_40t-640x436-min

A tank tömegmegkötése sajnos lekorlátozta a páncélozhatóságot, így a cél a gépfegyverek és sorozatvetök elleni védelem kialakítása volt, vastagsága nem haladja meg a 40mm-t.
Viszont kis tömege elönyt is jelent számára (üresen kerek 40tonna), ugyanis a CDL-böl átvett futómü és váltórendszere (német minta), a Veil Picard futógörgök (súlycsökkentés miatt döntöttek emellett) és a Maybach motor 850 lova sikeresen fel tudta gyorsítani 60km/h-ra (tízzel több, mint az AMX-50-nél), így a pályázat másik feltételét is teljesíteni tudta.

294px-Lorraine_40t_Side_Gun_Elevated-min

Az ország NATO-ba való belépése derékba törte az ország harckocsiiparát. Az amerikaiak megkövetelték az egyenkomponensek használatát, amiket sem 40t-be sem az AMX-50-be nem lehetett beépíteni, így átálltak az olcsó és könnyen gyártható M46 és M47 Patton-ök rendszeresítésére. A Lorraine gyárnak a fejlesztés költsége miatt el kellett állnia a harckocsiipartól.

 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A Lorraine 40t egy kiváló mobilitással rendelkezö, mozgékony, sunnyogó tank. Erös motorja, alacsony profilja, és kiváló értékekkel rendelkezö táras ágyúja pedig tökéletessé teszi ellenséges tankok, vagy akár tankcsoportok oldalbatámadására. Páncélja miatt kerülni kell a frontharcot vele, viszont 1v1-ben, ha az ellenfél ellötte magát könnyedén ráfuthatunk, vagy akár még fedezékböl ellöhetjük magunkat, elhitetve az ellenséggel, hogy biztonságosan elöjöhet, míg tölt az ágyúnk. Sebessége persze nem csak a támadásnál elöny, lehetövé teszi azt is, hogy míg a tár újratölt fedezékbe tudjunk futni, biztonságban kivárva a perceket (:P) míg tankunk újra harcképes lesz.

 Lorraine 40t:
Méretek (H-SZ-M)  10.8  x 3.30 x 2.85 m (35.5 x 10.10 x 9.4 in)
Tömeg 39.8 tonna
Legénység 4 (soför, parancsnok, lövész, töltökezelö/rádiós)
Motor Maybach HL 295, V-12, dízel: 850 hp
Felfüggesztés torziós rugó
Végsebesség 60 km/h (37 mph)
Fegyverzet 100 mm SA47
7.5 mm párhuzamosított
7.5mm tetö
Páncélzat (elöl/oldalt/hátul) Test: 40/30/25 mm
Torony: 45/30/20 mm
Legyártott 2 db

További francia tankokkal is találkozhatunk az 1.75-ös frissítésben!

5 replies »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s