Elemzések

Sherman Firefly közepes harckocsi – elemzés

Kedves játékos társak!

Szeretném bemutatni az Tier III.-as brit közepes harckocsit a Sherman Firefly-t. Amely egy kifejleszthető jármű az brit közepes harckocsi ágon.

firefly.jpg

Áttekintés

1944-re a britek rájöttek, hogy a Lend-Lease szerződés keretein belül, az amerikaiaktól kapott Sherman-ek tűzereje nem sokat ér a német páncélosok ellen, ezért az a döntés született, hogy nem gyártanak le így a háború vége felé még egy sor C kezdőbetűs harckocsit, hanem az amerikaiak általi szabványosítás és sorozatgyártás következtében a szinte végtelen számban termelt M4-est fejlesztik fel egy kicsit.

A Firefly volt az egyetlen olyan Sherman változat, amely eséllyel vehette fel a harcot a jól ismert Panzer V Párduc, valamint a Panzer VI Tigris harckocsik ellen. Csak a brit páncélos erők használták ezt a változatot. A harckocsit a 75 mm-es ágyú helyett a híres, 17 fontos, L/55 űrmérethosszú, (76,2 mm-es) löveggel látták el. Ennek a fegyvernek azonban túl nagy volt a hátrasiklása ahhoz, hogy a Sherman lövegtornyába, hagyományos módon be lehessen építeni. Ezért áttervezték a löveg hátrasikló mechanizmusát, magát a fegyvert pedig 90 fokkal elforgatva szerelték be a lövegtoronyba, hogy a töltő hozzá tudjon férni a lövegzárhoz. A rádiót a torony hátsó részére szerelt acéldobozba helyezték át, hogy elég hely legyen a fegyver és a muníció számára, a testbe épített géppuskát pedig eltávolították. A változtatások csak két tonnával növelték meg a harckocsi tömegét, így a jármű mozgékonysága alig romlott. A brit páncéltörő lövegnek köszönhetően a Sherman Firefly félelmetes tűzerőt képviselt. Mk. IV-es páncéltörő lőszerrel 1000 m-es távolságból képes volt átütni a 119 mm-es páncélzatot, 30 fokos becsapódási szög esetén.

Firefly+IV.png

Fegyverzet

1x 76.2 mm QF 17-pounder ágyú

1x 12.7 mm Browning M2HB géppuska

1x 7.62 mm Browning M1919A4 géppuska

Fő fegyverzet

 • Lőszer kapacitás: 77 lőszer
 • Ágyú süllyedés: -5°
 • Ágyú emelkedés: 25°
 • Torony forgási sebesség: 24.0°/s (fejlesztve)

A Sherman Firefly ágyúja egy QF 17-pounder harckocsielhárító ágyú volt, ami az egyik legerősebb harckocsielhárító ágyúja volt a Brit egységeknek a háború alatt. Szövetségeseknél ez volt az egyetlen olyan ágyú, ami képes volt átütni a Tigrist és a Párducot nagyon nagy távolságokból. Mivel nagyon kevés épült belőle, ezért a britek vigyáztak rá, mint a szemük fényére. Méltán volt híres ez az ágyú, mert a nagy átütésének köszönhetően rettegtek tőle a német harckocsizók. Innen kapta a “Tigris gyilkos” becenevet.

Név Típus Tömeg Kezdősebesség 100 m 500 m 1000 m 1500 m 2000 m
Shot Mk.6 páncéltörő gránát 7,7 kg 883 m/s 157 mm 133 mm 112 mm 96 mm 86 mm
Shot Mk.4 páncéltörő gránát 7,7 kg 883 m/s 160 mm 138 mm 108 mm 94 mm 81 mm
Shot Mk.8 páncéltörő gránát 7,7 kg 883 m/s 168 mm 156 mm 143 mm 130 mm 120 mm
Shell Mk.1 repeszgránát 7 kg 883 m/s 7 mm 7 mm 7 mm 7 mm 7 mm
Smoke füstgránát 8,4 kg 754 m/s

Páncél

Páncél típus:

 • Hengerelt páncél.
 • Hengerelt homogén páncél.
ELÜLSŐ RÉSZ OLDAL HÁTSÓ
Test 50.8 mm (55°) Front LEMEZ
50.8 mm (1-53°) Alsó lemez
38.1 mm 38.1 mm
Torony 76.2 mm (8-44°) Torony eleje
50.8 + 88.9 mm (1-54°) Ágyú pajzs
50.8 mm 50.8 mm

Mozgékonyság

A 31.5 tonnás Shermant egy 425 lóerős Wright Continental R-975C4 motor hajtja. Ez lényegében kettő autómotor egymásba építve. Britek… Sokat nem értettek hozzá, úgy ahogy az amcsik sem, de nem erről van szó. Mobilitása alapból elfogadható, képes tartani a lépést a többi harcjárművel. Ha teljesen fejlett lett motorikusan a harckocsink, akkor kezdődik az igazi móka. A mobilitásunk egyenesen tökéletes lesz, igazi közepes harckocsihoz méltó. Mindenkivel képesek vagyunk felvenni a tempót és sokszor még rajta is tudunk csapni a gyanútlan ellenségeken. A 41 km/h-s végsebességünket simán elérjük. Tolatási sebesség… Hááát… Hmm… Olyan nagyon nincs, mivel Sherman váltó, ezért be kell érnünk a 4 km/h-val… :/

Fejlesztés/Legénység

Legénység fejlesztésénél a töltőnél az újratöltést tudom javasolni, parancsnoknál a vezetőképességet. Egy jó legénység minden harckocsinál sokat számít. Ami még nagyon fontos minden legénységi tagnál az a Javítás képesség. Nem mindegy ugyanis mennyivel hamarabb tudunk újra használhatatlan ócskavasból visszalőni vagy arrébb állni vele.

Moduloknál a fejlesztési folyamat: 1. javítókészlet 2. Poroltó és utána pedig a lőszer fejlesztések. 🙂

Előnyök, hátrányok

Előnyök

 • A jól ismert Sherman testet használja, így aki profi azokkal a járművekkel könnyen eltudja majd sajátítani.
 • Nagyon gyors toronyforgási sebesség.
 • A QF 17-pounder ágyúnk bármit képes beütni amivel találkozhatunk a csatatéren ezzel a harckocsival.
 • Nagyon gyors töltési sebesség.
 • Nagy lőszerkészlet.
 • Gyors és nagyon mobilis.
 • Elérést kap plusz páncélzat felszerelésére ami nagyban megnöveli a lepattanó esélyét.
 • Repülők és egyéb gyengén páncélozott járművek ellen van egy .50 caliberes tetőgéppuskánk.

Hátrányok

 • Nagy profilja van.
 • A 4 legénységi tagból 3 a toronyban ül, így könnyedén egy lövésezhetnek minket.
 • Nagyon gyatra tolatási sebesség.
 • Sajnos a többi Shermannal ellentétben, ennek nincs ágyú stabilizátora.
 • A harckocsi teste nem nagyon akar fordulni mikor arra utasítjuk.

Alkalmazás

A Sherman Firefly-ra nagyon könnyen rálehet érezni. Nagyon könnyű kezelni, és nagyon kezes harckocsi. Lehet, hogy nem a leggyorsabb, de egy Shermannál nem az a lényeg, főleg a Firefly esetében. Mivel gyenge a páncélunk ezért csak támogató szerepben vagyunk jók, de abban nagyon. Mint mondtam már egy hihetetlen erős ágyúnk van amivel mindent beviszünk amivel összerakhat a játék. Az alaplőszerek lehet, hogy gyengék, de megéri kihúzni a jó löszért, kárpótolni fog minket. Ne ijedjünk meg attól, hogy nincs robbanóanyag a lőszerünkben, nincs rá szükség. A legjobb lőszerünk ugyanis az esetek 70%-ban képes egy lövésezni mindent. A Firefly pontos és halálos.

Akkor nézzük is a pálya taktikákat. Lényegében a Firefly minden pályán megállja a helyét. Nem ijed meg a várostól, de ha mesterlövészkedésre kerül a sor, akkor sem fog minket cserben hagyni. Mint az feljebb is írtam, nagyon pontos az ágyúnk és bevisz mindent, ezért nem kell megijedni, ha egy Tigirssel kerülünk szembe. Mivel ász legénységgel 5.9 sec az újratöltési sebességünk, így bátran lehet nyilazni az ellenséget.

1 reply »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s