Hírek

SU-85A – a prémium páncélvadász

Kedves játékosok!

A 2018-as Téli Esemény kapcsán több jármű közül az egyik amit megszerezhettek, az a SU-85A prémium II. rangú páncélvadász.

Fő jellemzője a gyenge páncélzat, nyitott kabin kialakítás és a lényeg: a 85 mm-es ágyú és a hozzá tartozó APHE lőszer, ami jó képességeket tud biztosítani a kisméretű harcjárműnek a II. rangban.

Áttekintés

A Su-85A a Su-76 egyik továbbfejlesztése. A Su-76 a német közepes és nehéz harckocsik ellen készült, mivel nem volt olyan normális páncélelhárító fegyverük amivel a Pz IV és főleg a Tigris harckocsikat be tudták volna ütni szemből. Erre akkoriban a ZiS-3 ágyú volt az egyik megoldás, ami papíron képes volt 100 mm páncélzat átütésére közvetlen közelről, 0 fokon. Ezt a lehető legmegbízhatóbb T-70 testre rá is szerelték, azonban a harcok közben rájöttek, hogy a Su-76-tal nem lehetséges elég közel menni a németekhez ezért átcsoportosították lovassági harckocsinak, mivel a T-70 alváza elég jó mobilitást adott neki a lovascsapatokkal való haladáshoz, és megbízhatósága miatt több száz kilométert is meg tudott tenni mechanikai hibák nélkül, a ZiS-3 ágyú pedig jó szolgálatot tett a német könnyű páncélos és felderítő csapatok ellen.
A német páncélosok ellen viszont még mindig csak az oldalukba kerülés volt az egyetlen használható taktika, ekkor jött el 1944 (az ágyút magát 1943-ban fejlesztették ki, csak ’44-ben terjedt el) és a 85 mm-es D5T harckocsiágyú éve (ez van a T-34-85 (1944)-eken és a KV-85/IS-85-ön is). Ennek átütése már szemből is elégséges volt a német páncélosok megsemmisítésére akár 500m-es távolságból is. Az ágyút be is építették a Su-76 alvázába, viszont ez tömeg a kis motornak és a egyszerű felfüggesztésnek túl nehéz volt ezért az ágyút inkább közepes és nehéz harckocsik alvázára építették rá. A hibákat megpróbálták javítani, de ez csak 1945-re sikerült, a javított változatot Su-85b-nek nevezték.

Az Su-85A a 2. helyen áll a megszerezhető járművek közül. Ez egy klasszikus könnyű páncélvadász, ami azt jelenti, hogy ez egy erős fegyver egy rosszul védett alvázon. Tény, hogy a védelmi mutatók tekintetében a jármű nagyon közel van az Su-76-hoz – a géppuskáknak ellenállhat, de a 20 mm-nél nagyobb lövedékek szinte garantáltan behatolnak a jármű belsejébe és pusztíthatnak a védtelen legénység között. Azonban az ágyú több, mint amit egy ilyen páncélvadász kívánhat. Erős, nagyjából pontos és több harcjármű is használja a War Thunderben (Su-85, Su-85M, T-34-85 (1944), KV-85, IS-85 ).
A harckocsi mobilitása ugyan úgy a Su-76-on megszokott, bár a súlytöbblet, azért meg fog érződni, de a lassabb közepes harckocsikkal még így is tartja a lépést. A BR-365A lövedék játékbeli földöntúli teljesítményeiről pedig szerintem nem kell külön tájékoztatást tartani: szinte mindent bevisz és bármilyen harckocsi megsemmisítéséhez elég egy jól célzott lövés, a többiről az elképzelhetetlenül magas sebzésérték úgy is gondoskodik.
A Su-85A kezelése nagyon egyszerű – csak kerüld el a sérülést, óvatosan válaszd ki a pozíciód, és kezd el lőni, mint állat. 🙂

Forrás: War Thunder

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s