Bemutatók

Semovente M41 da 75/32

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves játékosok!

A 75 mm-es Semovente sorozat második típusával a Semovente 75/32-vel fogunk foglalkozni, amely a 75/18 alacsony számban gyártott, fejlesztett változata.


Története

A StuG III ihlette Semovente 75/18 rohamlöveg a háború elején viszonylag sikeres volt, azonban hátrányai hamar megmutatkoztak. A legtöbb kritika a 18 űrmérethosszúságú tábori ágyúból fejlesztett löveget érte. Mivel ez nagyon tüzérségi célokra, főleg épületek és védelmi állasok ellen készült, ezért átütése és pontossága nem volt megfelelő az 1941-es harckocsik ellen. Ballisztikai íve is túl magas volt, függőleges páncélzatú tankok ellen a lövedék könnyedén lecsúszott, és ezen ív a lőtávolságot is hátrányosan érintette.

Mivel a harckocsi (75/18) alap hibákkal nem rendelkezett ezért a testet megtartották, annak csak a felépítményének belső elrendezését, és páncélzatát fejlesztették tovább, illetve finomítottak a futóművön a jobb menetstabilitás és terepjáró képesség érdekében.

A 18-ast egy 75/32 Model 37 ugyancsak tábori ágyúból fejlesztett harckocsi lövegre cserélték. Ennek pontossága lehetővé tette az ellenséges harckocsikra már kilométeres távolságból tüzet nyissanak.


Harckocsi

Az új ágyú már elég magas 76 mm-es átütéssel rendelkezett 100 m-es távon (az olaszok erre a távolságra mérték az átütést, ugyan úgy 30 fokos döntöttség mellett), ez már elegendőnek bizonyult az akkori harckocsikkal szemben, hatékony hatótávolsága elérte a 2 km-t (igaz ilyen távon már 25 mm páncélzatot volt képes átütni) szórása pedig megfeleződött.

A változtatások miatt a harckocsi tömege is minimálisan növekedett, így egy fejlesztett 145 lóerős Fiat SPA 15T M41 V8 dízelmotorral látták el. Ez a kereken 14 tonnát 36 km-es óránkénti sebességre tudta felgyorsítani.

Páncélzata szinte megegyezik az elődével, ez szemből kezdetben egy 50 mm-es lemezt jelent, ezt a harctéren további 25 mm-rel látták el, így a legénységet összesen 75 mm páncéllemez védte, ez csupán a váltónál vékonyodik ott 30 mm. Oldalról a legkeményebb része 30 mm, de vannak részek amiket csak 25 mm páncél véd, így onnan a kis 37 mm-es ágyúktól sem vagyunk biztonságban. Hátulja szintúgy 30 mm, felülről pedig 15 mm-es páncéllemez védi a legénységet.

A Semoventéhez illően a harckocsit 3 legénységi tag irányítja, a megszokott módon. Ez ugyan ahhoz vezetett, hogy egy embernek több feladatot is be kellett töltenie, de így a tudták a méretet minimálisra venni, ami egy újabb kis profilú, alacsony és nehezen észlelhető olasz harckocsit eredményezett.


Szolgálat

A fejlesztések kedvezőek voltak, de jobb pontossága és kicsivel magasabb 90 mm-es átütési értéke (APHE) miatt inkább az egy kicsivel hosszabb L/34-es harckocsiágyút építettek bele. (Ez van a P40-ben is.) ’41-ben még nemigen kaptak HEAT lőszert a németektől, így az a 14 átütés is számított.

A harckocsiból így nagyon keveset gyártottak, mivel csak próbajárművek készültek, illetve régebbi 18-asokat építettek át, de azokba is inkább az L/34-es ágyút szerelték.

A pontos számot nem lehet megmondani, körülbelül pár tízet gyárthattak köszönhetően annak, hogy az L/34-es sorozatgyártása csak 1942-re indult meg, így 41-ben a Semoventéket csak az L/32 ágyúval tudták gyártani, ám később ezeket a kötelező nagyszervízkor szintúgy 34-esre cserélték.


Táblázat


Játékban

A War Thunderben tierII-ben foglal helyet 3.0-s Battle Ratinggel. Ez egy jól páncélozott, kicsit lomha, alacsony, harckocsit jelent a játékosoknak. A hulldown taktikát eredményesen hasznosíthatjuk, mert azzal el tudjuk rejteni a gyengébb 50 mm-es páncéllemezünket, a 12 fokos negatív ágyúkitéríthetőség pedig bőven elegendő, hogy még a nagyobb dombok biztonságos oldalán állva is tudjunk célozni ellenfeleinkre.

Legnagyobb érthetetlen hibája, hogy az 1.85-ös frissítés próbakliensében átütése a valós 70 körüli érték helyett, kevesebb, mint a fele 20-30 mm. Ez a fejlesztett HEAT lőszer kifejlesztése nélkül nagyon komplikáltá teheti a harckocsival való játékot, reméljük a kész frissítésre ezen hibát javítják.
(A nagyobb átütéssel bíró L/34-es is csak 70 mm átütési értéket kapott a valós 90 helyett, még a már egy éve játékban lévő P40-en is, ezt fórumon már akkor jelezték, de nagyon sok háborús olasz harckocsinak nevetségesen alacsony átütési értéket adtak,  a valóságoshoz képest.)

Ha ezen hibát javítják, akkor a Semovente 75/32 egy kiváló rohamlöveg lesz, amely betölti majd az űrt az olaszoknál, ami a németek esetében a StuG III A és az F között tátong. Ha pedig nem javítják, akkor sajnos el kell szenvednünk magunkat a HEAT lőszerig, amely ugyancsak nem rendelkezik valóságos 120 mm-es átütésével (merőleges páncélra), de bőven elegendő bármely szembe jövő harckocsi elpusztítására.



Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.


Összes magyar cikk az 1.85-ös frissítésről!


Forrás: War Thunder

3 replies »

Hozzászólás