Bemutatók

Carro Veloce L3/33 (CV-33) CC — az utolsó kisharckocsi

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves játékosok!

Végre kipróbálhatjuk az 1.85 érkeztével az egyik legnagyobb közkedveltséggel rendelkező gyalogságtámogátó (kis)harckocsi a Carro Veloce egy átalakított változatát.


Története

A harckocsi alapjának történetéről több helyen is fogunk hosszasabban értekezni, mind az eredeti olasz, mind majd  magyarok által vett változatokról (hupsz) ezért most itt ezt rövidre fognám.

A Carro Veloce egy 1933-ban tervezett gyors, kisméretű, lánctalpas, gyalogság ellen tervezett harckocsi. A feladata, hogy gyorsan az ellenség mögé tudjon kerülni, tudja támogatni a motorizált és gépesített hadosztályokat, és a lovas egységekbe is integrálható legyen. Compact mérete, alacsony profilja, és könnyed kezelése közkedvelté tette az emberek körében, illetve a későbbi irodalom is pozitívan számol be róla.

A CV kis mérete

Harckocsi

Feladatai miatt gyalogsági fegyvereknek ellenálló páncéllal, és előember elleni fegyverzettel kellett csak ellátni így a tömegét nagyon alacsonyan, 3 tonna körül, lehetett tartani. Alacsony profilja miatt nehezen volt észlelhető és jó tömegeloszlása révén még nehezebb talajon is nagy sebességgel lehetett vele közlekedni, csúcssebessége pedig az 50 km/h-t is elérte.

A harckocsit két ember kezelte, az egyik a járművet irányította, míg a másik a fegyverek kezeléséért, a kommunikációért, és a parancsnoki vezetésért volt felelős. Vicces tény, hogy a jó súlypont és alacsony tömeg miatt, a robbanások miatt oldalára borított harckocsit ezen két személyzet is vissza tudta borítani a lánctalpaira, ami így tovább volt vezethető.

A játékba kerülő CC változaton az eredeti 8 mm-es iker Breda 38 géppuska helyett egy 20 mm-es Solothurn páncéltörő puska került (A fegyvert az Egyesült Államokban a háború után is használták, az ottani adatok egybevágnak a magyar és sváci próbákkal, mind 40-50 mm átütést tüntet fel). Ennek a játékban 20 mm közeli átütése kicsit kevésnek tűnhet, így ajánlott az ellenséges harckocsik oldalról való megtámadása. Ezen csere a harckocsi tömegét is kismértékben növelte, ami negatívan hatott a mobilitására, ezt a fejlesztett hathengeres FIAT motor 60 lóereje is csak korlátozott mértékben tudott segíteni.


Szolgálat

Mivel a sivatagos terepet nem szerette, homokban nagyon lelassult (20-30-ra) ezért inkább csak a Balkánon, illetve később Olaszország védelménél, Szicíliában és Dél-Olaszországon használták. Az olasz kapituláció után az egységeket megvédte a szövetséges lefoglalástól a független köztársaságot kívánó olasz nemzeti gárda, akik a német hadsereghez csatlakozva próbálták védeni az északolasz településeket a szövetséges megszállástól.

CV-k a Balkánon

Persze a Carro Veloce különböző típusait több ország, köztük Magyarország is alkalmazta, még a németek is próbálkoztak ejtőernyős harckocsivá való átalakításáról, az ötletet végül elvetették.

A harckocsi elég nagy számban maradt meg az utókor számára, sok helyen kiállítva ma is megtekinthető.

CV-35 kiállítva Nándorfehérváron

Táblázat


Játékban

A L3/33 CC egy nagyon gyors, és alacsony harckocsi, agyúja átütése alacsony így az ellenfelek oldalába kerülés ajánlott. Sebzése igen magas, így egy-két lövés bőven elég bármi megsemmisítésére. 

Nagyon sokan várták az olasz fa bekerülésével az ilyen ikonikus, és közkedvelt járműveket, mint a Carro Veloce és a Semovente. Ezek más néven de valamilyen mértékben a magyar hadseregre is hatással voltak. Előbbit Ansaldo néven mi is használtuk. 🙂

A kis BR-ek flankereinek ura lesz. Még a tapasztaltabb harckocsizók számára is nehéz lesz majd észlelni a is méretű gyorsan mozgó járművet, ami az ellenfél közelébe kerülve hatalmas veszélyeket fog jelenteni. Oldalról pedig még a nagyobb harckocsik páncélja sem lesz akadály. 

Nagyobb tierekben is esetleg láthatjuk majd, mivel a gyors töltése a háború végi és utáni tankok zaklatására is tökéletessé teszi, átütése és sebzés pedig megfelelő a fontosabb modulok elpusztítására (ágyúcső, lánctalp). A kevésbé páncélozott harckocsikat vagy a modern MBT-k hátsó részeinek még átütésére is adódik lehetőség, akik majd nem tudnak rálőni a hozzájuk simuló lapos harckocsinkra.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.


Összes magyar cikk az 1.85-ös frissítésről!


Forrás: War Thunder

2 replies »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s