Hírek

Tervezett BR változtatások — 2021. Január

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves játékosok!

Lassan szokássá válik a két havi BR változtatás. A jelenlegi főleg a sugárhajtású repülőket és a világháború végi BR kategóriát érinti.


A BR változtatások mellett a Tech-Tree-ben is történnek változtatások: [ezen változtatások még nem léptek életbe]

  • A Sturer Emil egy mappába kerül a Dicker Max-al. (ezen változtatást törölték)
  • A Type 75 tüzérségi jármű Tier V-böl Tier IV-be helyezve, a Na-To és a Ho-Ri közé.
  • A Panther F és a Panther G megcserélve: A Panther F 5.7 lesz és a Panther A-val lesz egy mappában, míg a Panther G kell majd a Leopard 1 megszerzéséhez.
  • Az A.30 Challenger (nem az MBT) és az A.34 Comet helyet cserél, ezentúl a Challenger-t lehet majd elöbb kifejleszteni. (Ami történelmi szempontból logikus is.)
  • A Sabot lőszer eltávolítva a második T-54-röl, a harckocsit kiszedték a mappából és levitték 7.3-ba (már semmi jó nem maradt ami régi… 😦 )
    • Egyelőre mégsem veszik el a sabot lőszert a T-54-től.

A mostani változtatásban van néhány pozitívum, mint a Super Corsair BR csökkentése, de az érthetetlenség mennyisége azt nagyon durván felülmúlja:

  • A B-57/Canberra 8.0-ban is szenved az ellenséges levegő-levegő rakétáktól. Most ez a 8.3-ba való felhelyezés miatt sorsuk még kellemetlenebb lesz.
  • A Vautour bombázókat is ‘megszívatja’ a gaijin. Eddig is kellemetlen volt, mikor feldobta őket Mach 2-es vadászok ellen, azonban a 9.7-es BR-rel, most már biztosított, hogy folyamatosan top-tier-ben kell velük játszani.
  • Az összes MiG-19 lekerült 9.7-be, ahogy a kínai MiG-21 és a szovjet rejtett MiG-21 PFM is. Mindegyik megkérdőjelezhető, mivel azért az említett vadászok iszonyat hatékonyak voltak 10.0-s BR-en is.
  • Az amerikai fán található F-4C Phantom lekerült 10.3-ba, szintén érdekes döntés, bár talán kevésbé megdöbbentő, mint a többi sugárhajtásúé.
  • A Panther F jobb toronnyal és löveggel rendelkezik, emellett későbbi(fiatalabb) is, mint a Panther G így a kettejük helycseréje és az F BR-jének csökkentésére nem található értelmes magyarázat.
  • Harckocsiknál a német M48 és a T-44-100 6.7-be helyezése az egyik legzavaróbb, bár a Object 120 7.3-ba levitele is majdnem annyira fura döntés. [A T-44-100 a 7.0 egyik legjobb járműve volt, a német M48 testvérei mind 7.3-ak (de még az M47-ek is).]
    • A közösség nyomására az M48A2 C és a T-44-100 sem kerül lejjebb.
    • Az M48-at a gaijin saját bevallása szerint azért akarta még lejjebb tenni, mert az összes M48 közül az rendelkezik a legrosszabb statisztikai mutatókkal.
  • Viszont a legmegdöbbentőbb a T-80B levitele 9.7-be, az a harckocsi a legtöbb 10.7-es top-tier-nél jobb, páncélzatban talán a Chally 2F, míg ágyúban az A6 van egyértelműen felette, viszont a T-80 emellett kiváló mobilitással és egyéb túlélési értékekkel is bír. [Én a T-80U-t sokáig ki sem fejlesztettem, mert a B is bőven jobb volt, mint bármelyik másik nemzetnél meglevő top-tier járművem.]
    • A felháborodás miatt ebből is visszakoztak [ehelyett sokkal nagyobb hülyeséget találtak ki, a szovjet top-tier buffolására]
  • A vízi egységeknél nagyobb felháborító változtatás nem történt, legérdekesebb, hogy a Fairmile csónakok anno 3.7-ben kezdték, mostanra pedig már 2.3-as Fairmile csónak is van.
  • Habár a ZSU-57 talán a legjobb légvédelem (no meg páncélvadász) 8.0-s légvédelmek közül, de radar hiányában a hatékony használata kissé több tapasztalatot igényel, így a BR emelése valószínűleg annak köszönhető, hogy a radar hiánya miatt csak a profibb légvédelmesek használták, ami pedig a statisztikáit is szépen emelte. (Csak a kínai ZSU-57 BR-jét emelik, a szovjetét csökkentik, mert balance [meg egy lövedék, ami harckocsi ellen szinte semmit nem ér, repülő ellen pedig nagyobb távon hatékonyabb, mint a sima HE] 😛 )
  • A SU-122 és SU-57B lassan Pz.II meg Pz.35 ellen fog menni, de hát szovjet harckocsik, kell nekik a buff.
  • Az A.30 Challenger is lassan Pz.IV-eket lövöldöz (1944-45-ös) sabot-val.
  • Az Ikv 103 szó szerint érthetetlen számomra. alacsony profil, magasan elhelyezkedik ágyú brutális gundepression-nel, ami miatt szinte magunkat egyáltalán nem mutatva tudunk domb mögül lőni, és egy 346 mm átütésű derp ágyú. Ezt miért kell levinni?
  • A Centurion Mk.3 6.7-ben kezdte, átütése, kora és töltésideje miatt oda talán erős volt, de gyenge mobilitása és páncélja miatt 7.3-ga tenni hatalmas badarság.
  • “All heil the Soviet Union” IS-3-t és az Object 268-at le kell tenni 7.0-ba, a T-54, Object 120 és a ZSU-57 ‘kombójával’ pedig a szovjet 7.3-as setup/preset-et kell erősíteni, hogy azok már az M26 Pershinget terrorizálják.
    [De most komolyan a 76-os Jumbo, a Panther A, az IS-2, az M26 Pershing, az M36 Jackson, az AMX 50 90, de akár még a Centurion Mk.1 vagy 3 is hol lövi be az IS-3-at vagy a (szolgálatot vagy gyártást még fotóról sem látott) Obj268-at? (Én tudom: három páncéllemez találkozása =háromszög) vagy előbbinél toronygyűrű, de gaijin! Ezen harckocsik nem supernehéz harckocsik (Maus-ok vagy T28/T95-ök), hogy átütésüket lehetetlenné kéne tenni.]
  • Bárki áll a BR változtatások mögött nagyon elengedte magát és nem bírta türtőztetni a szovjetunió iráni szeretetét.
    A teljes szovjet top-tier lekerül 10.3-ba (és persze a másik kommunista/baráti ország Kína top-tier-je is a ZTZ-99, de az megérthetőbb) a 2016-os T-72B3 ezek szerint kisebb BR-t érdemel, mint pl a Leopard A5, az Abrams M1, a Leclerc vagy az Ariete [mivel utóbbi nincs meg ezért azt nem kommentálom komolyabban], viszont az, hogy a játék (szerintem) legjobb harckocsija a T-80U kisebb BR-rel rendelkezzen, mint vetélytársai teljesen felháborító.
    • A szovjet top-tier mobilitásáról elég annyi, hogy pl Ash River, vagy Kárpátok pályán nem lehet a spawn-ról kijutni (én csak az AMX-40-nel tudok), mire a szovjetek már spawncampelnek. (Kárpátokon, szó szerint szovjetek ellen keleti oldalról (AMX-40-en kívül) a spawnról az esetek 20-40%-ban tudok csak kijutni, anélkül, hogy a középső hegyről már kilőnének.) Emellett pedig a T-80U már tolatni is tud.
    • Ágyúban talán vannak jobbak (lásd Leopard A6), de az APFSDS-sel nincs olyan harckocsi amelyet a T-80 szemből ne tudna 3-4 helyen (komoly sérülést okozva) belőni. [Mindegyiket testen és tornyon is, így a gyenge pontok eldugása sem lehetséges ellene.] Emellett autoloaderes 6.5 másodperces töltéssel, így a töltőkezelő képzetlensége vagy elvesztése sem fenyeget. Legnagyobb hátránya szovjethez méltóan a gundep. hiánya viszont a legtöbb pálya nagyon sík, így egy kicsi odafigyeléssel elkerülhető bármilyen olyan helyzet amikor ez akadályozna minket.
    • Páncélzata testen hasát dugva szinte áthatolhatatlan a legtöbb harckocsi számára (az A6 keresztül ….-za), forgatva pedig a hasát sem lehet belőni. Tornya sajnos már nem ilyen jó. Az ágyú mellett könnyedén belőhető, viszont a toronyoldal szinte minden lepattint így képesek vagyunk úgy beállni, hogy szinte semmi ne legyen képes minket átütni. Ha pedig még át is ütnek a legtöbb találat csak egy embert öl meg, ami pedig a játék szempontjából semmi mechanikai hátránnyal nem jár. A harckocsi 2 emberrel is ugyan úgy üzemel, mint 3-mal.
    • Látható, hogy habár vannak jobb harckocsik kategóriánként, (mobilitásban az AMX-40, a TAM vagy a Centauro; ágyúban a Leopard A6 egyértelműen és páncélzatban talán a svéd Leopard A5), de a T-80 rendelkezik mindennel, bőven átlag feletti szinten ezzel pedig összességében (szerintem) a játék legtöbb helyzetben legalkalmasabb harckocsija.

A (gaijin által megosztott) táblázatban több hiba is megtalálható, ezeket itt külön feltüntetjük:

  • A gaijin táblázatában A-7D-nél AB: 9.3 → 9.7 van, ami teljesen hibás, mivel a A-7D AB-ben eddig is 9.7 volt.
    • Valójában feltették 10.0-ba.
  • A kínai F-104A eddig 9.7 volt, nem 10.0
  • A KV-85 eddig is 5.0 volt.

Újra kicsit átkombinálta a táblázatot a gaijin, (elvileg ez az utolsó verzió):

  • A kivett változtatásokat a táblázatban áthúztuk, míg az újakat kék (betű)színnel jelöltük.
  • A két régi nagy top-tier a F-86 (Sabre)-t és a MiG-15bis-t is lejjebb tették 8.3-ba (érdekes döntés, bár így talán többször fognak majd újra egymás ellen csatázni, mint a régi szép időben, mikor a játék még élvezhető volt). [valamennyire]
  • Az RB-ben megváltoztatott értékű harckocsik, csónakok és hajók BR-jét SB-ben is az új RB értékre állították, ennek jelenleg a játékra nincs hatása, mivel a harckocsi simulator csaták nem BR, hanem lista alapúak, vízi sim pedig nincs is (emiatt érdekes, hogy SB értékkel is foglalkoznak), de a jövőben a BR alapú egyensúlyozást megnehezítheti.

Táblázat

Táblázat megnyitása új lapon


4 replies »

  1. Nagyon érdekesek a változtatások. Elvesztek a statisztikában, remélem ha a villanyszámlára sem futja majd a bevételből rájönnek, hogy a ezt a fajta statisztikát is nem árt néha megnézni.

    Kedvelik 1 személy

Hozzászólás