Bemutatók

41M Turán II — átlépés a második világháborús normákba

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves olvasó!

Magyarország az első világháborúhoz nagyon hasonlóan a másodikba is lehetőség nélkül, világuralomra törekvő birodalmak szorításában sodródott be. (Igaz utóbbinál az oldalválasztásra az elméleti lehetősége megvolt.)

Ezen birodalmak nem csak ember, nyersanyag és hadi eszközök számában magasodtak országunk fölé, de egymással folytatott technológiai egyezményeik és a békediktátumokban megadott korlátozások alól való kibújásuk miatt eszközeik fejlettségében is előnyre kezdtek szert tenni.

Magyarország területének, lakosságának, nyersanyaglelőhelyeinek és ipari létesítményeinek nagy részétől való megfosztása után csak csekély mértékben volt képes technológiai fejlesztésekre, ezért ezeket nagyon bölcsen kellett megválasztania.

A súlyosan korlátozott erőforrások nagy része az ország újjáépítésére irányult, így például a hadiipar más baráti országok segítségére és azok fejlesztéseinek megvásárlására szorult. Ennek következtében Magyarország vadászrepülőgépeinek és harckocsijainak is nagy része külföldi alvázra épült magyar fejlesztés.

Ez így volt a közepes harckocsik esetén is, amik alapját a cseh LT könnyű harckocsi adta, amely a német hadseregben is szép eredményeket ért el Panzerkampfwagen 35 és 38(t) néven, további fejlesztéseikről nem is beszélve.

Magyarország ezen cseh járművön nagyon komoly fejlesztéseket végzett, javítva a teljesítményét minden tekintetben. A megszületett közepes harckocsi a 40M Turán nevet kapta.


Fejlesztés

1941 nyarán Magyarország hadserege valós harctéri próbákon ment át, amelyekből nagyon sok tapasztalatot szereztek. Együtt harcoltak a németekkel, szlovákokkal és románokkal a Déli Hadseregcsoportban és már augusztusra találkoztak a rengeteg T-26 és jópár BT könnyű harckocsi mellett egypár KV-1 nehéz harckocsival is (Az első ~500 szovjet harckocsiból több, mint 300 volt T-26 és nagyjából 10 KV-1).

A Magyar Hadvezetés számára hamar bebizonyosodott, hogy harckocsiik nagymértékben alul vannak fegyverezve, a 4 cm-es ágyúk pusztítóereje alul maradt a német 5 és 7.5 cm-esekével szemben, átütésük pedig még oldalról is csak közvetlen közelről (~100 m) volt elegendő, hogy megbízható arányban átüssék a szovjet nehézharckocsik páncélját.

Még ’41 júliusában elrendelték, egy új (nehéz) Turán változat gyártását, amelyet a svédek segítségével készített 7. 5cm-es 40M L/31 löveggel kell felszerelni. Ez a 41M Turán nevet kapta, a könnyebb megkülönböztethetőség és egyszerűség kedvéért sok helyen csak Turán II néven hivatkoznak rá.

Az új változat gyártására való könnyebb átállás érdekében megszabták, hogy a harckocsin semmilyen más változtatást ne hajtsanak végre, annak csakis fő fegyverzete változzon.


Tulajdonságok

Ennek következtében a harckocsi méretei, kinézete, páncélzata és meghajtása is változatlan maradt.

Mind testen, mind tornyon elölről 50 mm, oldalról és hátulról 25 mm szegecselt páncélzat védte, ezek kis mértékben döntve voltak (18-30 fok), de nem meghatározóan, hogy a hatékony páncélvédettséget komolyabban javítsák. Felülről 13, érzékenyebb pontokon 25 mm páncél védte. Meghajtásáért a 260 lóerős V-8H Weiss Manfréd benzinmotor felelt.

Az új löveg miatt a tömege 18-ról 19 tonnára nőtt, ami a változatlan meghajtás miatt több mozgékonyságbeli értékét is rontotta. Mászóképessége 45-ről 40 fokra romlott, végsebessége pedig 47-ről 45-re csökkent. Emellett fajlagos talajnyomása is nőtt 61-ről 65 Kilopascal / négyzetcentiméterre, így a mocsaras talajon való megsüllyedésre is hajlamosabbá vált. Irányváltási és helyben való megfordulási sebessége nem változott.

A 75 mm-es löveg egy régi magyar tábori ágyú továbbfejletszése volt, amelyet a svéd Bofors készített magyar megbízásra. Újratöltése 5 másodpercet vett igénybe, függőleges kitéríthetősége -10°, +30° volt, a harckocsiban 52 db lőszer fért el.

Kiegészítő fegyverzete 2 db 8 mm-es Gebauer géppuska volt, egyenként 3,000 lőszerrel. Egyik a testben foglalt helyet amit a rádiós kezelt, a másik párhuzamosított volt a löveg (harckocsihoz képest) jobb oldalán.


Szolgálat

A harckocsi bármilyen lövegen kívüli változtatására vonatkozó tiltást a gyártás megkönnyítése érdekében vetették ki, azonban ez csak hátrányosan érintette a fejlesztőket, akiknek további feladatává vált a nagyobb löveg és závárzat ugyanazon toronyba való beszerelése. Később a kupola védelmének erősítése és az ágyú mozgathatóságának érdekében egy kisebb változtatást kényszerűek voltak eszközölni a torony tetején. A hátráltató körülmények miatt a gyártás csak 1942 elején tudott beindulni.

A Turán tömegének megnövekedése ellenére is kiváló mobilitásbeli tulajdonságokkal rendelkezett, egyetlen érezhető változás a gyorsulásában volt, ami azonban csak a korábbi Turán változathoz képest volt elmaradónak mondható. Kis tömege miatt így is könnyedén felül kerekedett a vetélytárs közepes harckocsikon. (Turán II: 19 t, Pz IV: 25 t, T-34: 28 t)

Az új löveg pusztítóerőben és hatótávolságban is komoly haladást jelentett, azonban átütése még csökkent is a 4 cm-es ágyúhoz viszonyítva (62 → 51 mm*), hagyományos APHEBC 36M páncélgránátjával képtelen lett volna nehézharckocsik megsemmisítésére, ezért ellátták 42M HEAT lövedékekkel is, amelyek 90 mm* páncél átütésére voltak képesek bármilyen távolságon. Ezzel felszerelve a Turán képessé vált bármilyen ellenséges harckocsi megsemmisítésére.

Az 1941-ben megrendelt 309 Turán közül 87 volt a régebbi 40M és 222 az újabb 41M Turán változat, azonban a megkezdődő bombázások miatt megnehezedett gazdasági és ipari helyzet miatt utóbbiból csak 180 db készült el. Kubinkában egy 41M Turán a mai napig megtekinthető.


Játékban

A hatodik Battle Pass évad részeként a 41M Turán is érkezik a War Thunder-be, mint második magyar jármű a Toldi után.

Tier II-be kerül, 2.0 BR-rel az olaszokhoz. Megkapja az 1942-es HEAT lőszerét és az 1943-as oldalszoknyákat is, amelyeket a németekhez hasonlóan a páncéltörő puskák és ágyúk ellen szereltek fel, azonban a Turán esetén ezek kialakítása és vastagsága is eltér a némettől, nagyobb hangsúlyt fektetve a nagyobb kaliberü lövedékek lendületének megtörésére és útjának kitérítésére, hogy az a merőlegestől minél inkább eltérő szögben találja el az elég vékonynak mondható 25 mm-es oldalpáncélzatot.

A Turán egy elég jónak mondható és nagyon kis tömeggel rendelkező közepes harckocsi, amely kategóriájában komoly kihívója lehet például a Pz. III harckocsinak. Mobilitása, elfogadható ‘frontpáncélja’ és a keményebb célpontok ellen rendelkezésre álló HEAT lövedéke következtében pedig a háború közepére általánossá váló Pz IV, T-34, KV-1 és M4 Sherman harckocsikkal szemben is képes a helytállásra.

A Turánnal már a második magyar jármű kerül a játékba ezzel pedig a Tier I mellett már Tier II-ben is képviselteti magát Magyarország. Remélhetőleg a gaijin követi ezen utat és hamarosan üdvözölhetünk Tier III-as magyar harckocsit (vagy repülőgépet) is, mint például a 43M Turán III vagy a 44M Tas amivel majd a mindenféle események és a Battle Pass/Warbond feladatait és képesek leszünk elvégezni.


*Minden átütés (ahol nincs másként feltüntetve) a NATO szabvány 500 m, 30 °, 80 % értékekkel értendő.

2 replies »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s