WT Wiki

WT WiKi – Páncélzat

A páncélzat az alapvető védelem a külső behatások ellen. A páncélzat valamilyen mértékben megtalálható a légi és földi járműveknél is és nagyon fontos része a túlélésnek a War Thunder csataterein.

Páncélzat típusok a játékban

 • Hengerelt homogén páncél (x1.00 páncél érték)
 • Öntött homogén páncél (x0.94 páncél érték)
 • Nagy keménységű hengerelt páncél (x1.25 páncél érték)
 • Alumíniumötvözet 7039 (x0.47 páncél érték)
 • Alumínium ötvözet AA7017 (x0.80 páncél érték)
 • ABT-101 ötvözet  (x0.53 páncél érték)
 • Alumínium (x0.20 páncél érték)
 • Lánctalp (x0.75 páncél érték)
 • Tartály (x1.10 páncél érték, x2.50 HE ellen)
 • Kívül felszerelt futógörgők (x0.60 páncél érték)
 • Hengerelt homogén páncél “modern” (x1.01 páncél érték) * MBT-70, KPz-70, T-64A (1971).
 • Öntött homogén páncél “modern” (x0.98 páncél érték) * MBT-70, KPz-70, T-64A (1971), Chieftain Mk.10.
 • Textolite (x0.16 kinetikus elven működő lövedék ellen, x0.55 a HEAT ellen) * a T-64A-hoz (1971).
 • Távolsági páncélos levegő (x0.05 kinetikus elven működő lövedék ellen, x0.10 a HEAT ellen) * MBT-70, KPz-70.
 • US ERA (x0,10 kinetikus elven működő lövedék ellen, x3,50 a fésülés ellen)
 • Gumi (x0.05 páncél érték)
 • NBC (ABV – atom, biológiai és vegyi – elleni védelem) bélés (x0.05 páncél minőség)
 • Autókerekek (x0.30 páncél érték)
 • Szerkezeti acél (x0.45 páncél érték)
 • Nagy szilárdságú páncél (x1.05 páncél érték)
 • Ágyúoptika (x0.4 páncél érték)
 • Beton (x0.35 páncél érték)
 • “Páncél” üveg (x0.28 páncél érték)
 • Hajó palló (x0.08 páncél érték)

   

Alapfogalmak

Döntött páncélzat

Eleinte a védettség fokozása megoldható volt a páncéllemezek vastagságának növelésével, illetve nagyobb szakítószilárdságú, jobb minőségű anyagok alkalmazásával. Ezzel párhuzamosan felismerték, hogy a harckocsi profiljának csökkentésével és a páncéllemezek megdöntésével tovább fokozható a kezelők védelme. Ezt a fajta védelmet nevezzük ballisztikai védelemnek.

A nagy szögben megdöntött páncéllemezek esetében a becsapódó gránátok kedvező esetben lecsúsznak a páncélról,az átütéshez pedig a gránátnak lényegesen hosszabb utat kell megtennie benne, mint egy függőlegesen elhelyezett páncéllemez esetében. Ezzel a megoldással páncéltörő gránátok hatásosságát 10-30%-al sikerült csökkenteni. Ugyanakkor csökkent a páncélosok mérete is, megváltozott az alakjuk, kialakult a klasszikus 4 fős kezelőszemélyzetű, toronyba szerelt löveggel és géppuskával felszerelt harckocsi.

.

A döntött páncél effektív vastagságának kiszámítása

Egy egyszerű képlet a harckocsi tényleges vastagságának kiszámítására vízszintes síkban (Line Of Sight, vagy LOS) a döntött páncél miatt:

LOS effektív vastagság = páncélzat vastagsága / szögérték (páncélzat szöge)

Például a Panthernak van egy 80 mm-es első páncéllemez-vastagsága, amely függőleges irányban 55 ° -os lejtéssel van döntve.
LOS effektív vastagság = 80 mm / szögérték (55 °) = 80 mm / 0.574 = ~ 140 mm

Így megkapjuk azt az értéket, hogy milyen vastag a Panther lejtős frontpáncélja egy látószögben.

MEGJEGYZÉS: ez a képlet nem veszi figyelembe egy páncél összetett szögeltérítéseit.

Páncél szögeltérítése (játékban “szögelés”)

A döntött páncélzaton kívül egy másik módja annak, hogy javítsuk a a játékban harckocsik effektív páncélvastagságát, hogy egyszerűen a járművet nem pont szemben állítjuk az ellenfél felé. Ez azt jelenti, hogy a páncélt nem függőleges síkban, hanem szögben ferdén kell fordítani azaz “szögelni”.

TigerArmourAngling

Erre jó példa a képen látható Tiger I harckocsi, amelynek szemből 100 mm a páncél vastagsága. Mivel 45 fokban a játékos oldalra fordította így a front páncélzat effektív vastagsága eléri a 130 mm-t, illetve az oldal páncélzat effektív vastagsága is növekszik, valamint van esély az ellenség lövedékének “lepattintására” is.

Van olyan harckocsi viszont ahol vétek ezt a módszert alkalmazni. Ilyen például az IS-3 szovjet nehézpáncélos ahol a front páncélzat nemcsak függőlegesen hanem vízszintesen is döntve van, így ebben az esetben az oldalra fordítást kerülni kell.

4390

IS-3 nehézharckocsi

Előtét páncélzat

A fejlesztőmérnökök a meglévő, bevált típusok korszerűsítése végett a korábban rendszeresített típusoknál előtétpáncélzat elhelyezésével javították a harckocsik védelmét. A frontpáncéllemez külső felületére kiegészítőpáncélt helyeztek el, a torony és a test oldalsó részére pedig előtét páncélt szereltek. Ezen megoldásokat már a II. világháborúban is alkalmazták az egyes típusok páncélvédettségének fokozására.

413px-PzIV_AddonArmor

Pz IV ausf. H-n a kiegészítő és az előtét páncélzat is megtalálható

Az előtét páncél csökkenti a páncéltörő lövedékek (páncéltörő puskák ellen fejlesztették ki) hatékonyságát. Ezek a fémlemezek megakadályozták a szovjet 14,5 mm-es páncéltörő-puskák kinetikus energiáját, amely behatolhatott a harckocsi páncéljába. Annak ellenére, hogy az előtét lemezek megakadályozzák a HEAT lövedékek helyes működését, a lemezeket nem szándékosan tervezték erre a feladatra.

Robbanó reaktív páncél (ERA-Explosive Reactiv Armour)

A reaktív páncélok fejlesztése az 1960-as években kezdődött, amikor a költséges üveg és kerámia páncélok a páncéltörő lövedékek ellen már nem bizonyultak kellően hatásosnak. A fejlesztés alapötlete egy irányított energia létrehozása volt, amelynek segítségével a kumulatív sugarat valahogy el lehet téríteni,ezáltal csökkenteni a páncélra kifejtett koncentrált energiáját. A kezdeti elképzelés a kumulatív sugár hatására aktiválódó, a páncél oldalára elhelyezett robbanótöltet volt. A páncéltörő rakéta robbanáskor keletkezett hő hatására ez felrobban, és a kumulatív sugár elé helyez egy fémlemezt. A kutatók ezt később elvetették, mivel nagyon nagy mennyiségű robbanóanyagra volt szükség a megvalósításához. 1969-ben a norvég Dr. Manfred Held fejlesztette ki a robbanó páncélt, amelyből később a robbanó reaktív páncél kialakult. Ez két egymással párhuzamos fémlemezből állt (dinamikus elemek), közte robbanóanyaggal. A fémlemezek a várható beesési sugárra kb. 60 fokos szögben helyezkednek el. Amikor a kumulatív sugár belép a robbanóanyagba, iniciálja azt, a robbanás pedig a lemezeket nagy sebességgel szétnyomja. A lemezek elhelyezkedéséből adódóan a robbanás az első lemezt az x-y síkban felfelé és kissé előre nyomja, míg a hátsó lemezt ellentétesen hátrafelé.

dA5rS9p

M60A1 Patton ERA-val szerelve

Az ERA páncélzat hatékony védelmet nyújt a játékban a HEAT lövedékek ellen, azonban a nagy sebességű és kinetikus energiájú lövedékek (APDS, APFSDS) ellen kevésbé hatékony, de persze valamilyen szintű védelmet azért jelent. Az ERA páncélzat viszonlag ritka a War Thunderben, a későbbi fejlesztésű hidegháborús (V-VI. rang) harckocsikon található meg.

Rétegelt páncélzat

A harckocsik védelemének további fokozására a mérnökök a páncéllemezek rétegelésében találták meg a megoldást. Az eljárás lényege, hogy különböző tulajdonságú anyagokból úgynevezett „szendvicspáncélt” hoznak létre. A különböző rugalmasságú anyagok eltérő perforációs átmérőt eredményeznek így a kumulatív sugár átmérője a lágyabb anyagban megnő, vagyis nagyobb felületen találkozik a következő kemény páncélréteggel. Ezért a páncélba légréseket, éghetetlen műanyag és kerámiabetétet helyeznek el, így növelve a páncél ellenálló képességét. Az ilyen páncélokat nevezzük Chobham páncélnak, az angliai Chobham Commonban található

páncélos harcjármű fejlesztő kutatóintézet neve után,ahol az 1960-as években kifejlesztették. Az 1970-es évek végén az űrméret alatti gránátok új generációja jelent meg, az ún. nyíllövedékek. Ezek alkalmazása során kiderült, hogy a fejlesztők elhanyagolták a kinetikai energiájú lövedékek elleni védelmet, tehát azok ellen nem nyújt nagyobb védelmet, mint a közönséges páncélzat.

 

Kigészítő páncélzat

A kiegészítő páncélzat egy olyan improvizációs forma, amelyet a legénység vagy egy karbantartó egység általában front vonalon készít. A második világháborúban a harckocsi technológiájának rohanó fejlődése miatt a páncélzat egyszer megfelelőnek tűnt a harckocsin, majd gyorsan elavulttá válhat egy új ágyú, lőszer bevezetésével vagy egy új fegyver megjelenésével, mint például a 8,8 cm-es KwK 36 a Tigris I-en és a Panzerfaust páncélelhárító rakéta, mindkettő kis ellenállással vághatja át Sherman és T-34 páncélzatát. A fegyverek hatékonyságának csökkenése az ilyen fegyverekkel szemben arra késztette a tankok legénységét, hogy kísérletezzen egy célzatos módszerrel a tankok páncélzatának minőségi javítására. Rögzítették rönköket, homokzsákokat, síneket, betont és fémlemezeket a harckocsijukra, hogy hatékonyabb legyen a védelme. A vélemények ellentmondásosak. Egyes harckocsizók esküsznek rá és azt állítják, hogy rögtönzött páncéljaik mentették őket, míg az elemzők azt állítják, hogy a kiegészítõ páncélnak nincs hatása a bejövõ lövedékek befolyásolására. Ami általánosan elfogadott, az az volt, hogy ezek a kiegészítõ páncélzatok segítettek javítani a harckocsi legénységének morálját az ellenség elleni harcban és nagyobb bizalommal voltak a “javított” tartalék páncéljukkal felszerelt járműveik felé. A kiegészítő páncélzat azonban növeli a harckocsi súlyát ezáltal megterhelheti az erőátvitelt és a harkocsi felfüggesztését. Ez néhány parancsnokot arra ösztönzött, hogy megtiltsa a rögtönzött páncél használatát (mint például George S. Patton tábornok) a harcjárművek megbízhatóságának növelése érdekében. A leghasznosabb páncélzat a további fémlemezek hegesztése volt a harckocsira, mint a páncélozott M4 Sherman “Jumbo” -n látható is.

2lo3ja8.jpg

Az 1.57-ös számú frissítésnél egy kiegészítõ páncélzat néven ismert módosítást adtak hozzá egyes járművekhez. Ha hozzáadásra kerülnek, átlagosan 17-20 mm-es további páncélzatot biztosítanak, azon a helyen ahova felszerelték őket.


-vissza WT WiKi-


Forrás: War Thunder Wiki, internet

Kategóriák:WT Wiki

Tagged as: ,

8 replies »

 1. LOS effektív vastagság = páncélzat vastagsága / a beesési szög cosinusa
  a beesési szög: a beesési pontból húzott merölegestöl való eltérés

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s