Elemzések

Spitfire F Mk. 24

Kedves játékosok!

Folytatódik az [Elemzés] sorozat a IV. rangú angol Spitfire F Mk. 24 vadászbombázó repülőgéppel.

Áttekintés

A Supermarine Spitfire brit együléses vadászrepülőgép, melyet a Brit Királyi Légierő megrendelésére fejlesztettek ki. A típust a II. világháborúban nagy számban alkalmazták, majd azt követően főként a brit Nemzetközösség tagjainál állt szolgálatban, egészen az 1950-es évek végéig. A Spitfire a legnagyobb darabszámban gyártott szövetséges vadászrepülőgép-típus volt, az egyetlen szövetséges vadászrepülőgép-típus, ami a háború kitörésekor már gyártás alatt állt és azon két gép közül az egyik, amelyet még a második világégést követően is gyártottak (a másik a Vought F4U Corsair volt, francia megrendelésre).

Supermarine-Spitfire_NASM-600x412

Spitfire F Mk. 24

A Spitfire F Mk. 24-t 1946 márciusától kezdték el gyártani és mindösze 54 darab készült el belőle.

A Spitfire gépből hamarosan bővebb cikk jelenik meg az oldalon, ezért most a játékbeli Elemzésen lesz inkább a hangsúly.


Fegyverzet

Rendelkezik 4 db 20 mm-es Hispano Mk. V gépágyúval csövenként 150 db (belső gépágyúk) és 175 db (külső gépágyúk) = 650 db lőszerrel. Ezt a felszerelést a valóságban ritkán alkalmazták. Ez a lőszermennyiség mind AB-ben, mind RB-ben bőven elég. A négy darab gépágyú nagyon erős, nagyon hatékony! A fegyverösszetartást nagyon be kell állítani és be kell tartani a tüzelési távolságot, mert mind a négy 20 mm-es a szárnyban van elhelyezve és ezért a maximális pusztítás csak a beállított távolságon érhető el. Persze minél közelebb annál jobb elve itt is érvényesül. Én 300 m-re állítottam, de ez persze változó lehet mindenkinél, a lényeg a távolság betartása. Ezen felül a gépre fel lehet rakni maximum 3 db 500 font-os bombát illetve a 250- és az 500 font-os bombák különböző variációit. Azonban a legjobb fegyver ami függesztményként felszerelhető rá az a 8 db RP-3-s rakéta, amely nagyon pontos, nagyon erős. Bármely földi célpontot lehet vele hatástalanítani. A rakéta jól alkalmazható tankok ellen, mivel viszonylag egyenesen repül, így célozni is könnyű vele.

shot 2017.03.27 23.49.40

Motor, mozgékonyság

Egy, egyébként az Spitfire F MK. 21-en alkalmazott erősebb Griffon motor és az immár 3,35 méter (11 láb) átmérőjű ötlapátos légcsavart gondoskodik arról, hogy menjen a gép. Nem is akárhogy. Végsebessége (alap) 715 km/h és a fordulási sebessége 19.6 s. Emelkedési sebessége 17,3 m/s. Felszállni nagyon gyorsan lehet vele, 150-200 km/h között már fel lehet emelni a gépet, amit nagyon gyorsan el tud érni. Tehát sebessége nagyon jó, emelkedőképessége optimális, fordulása kiváló. Nem csoda, hogy a Század csaták kedvenc légi harceszköze RB-ben. Könnyű vele repülni, talán kicsit túl könnyű is. Sokan mondják rá, hogy OP…talán nem jogtalanul, de nem csodafegyver attól még.

shot 2017.03.28 10.21.22

Előnyök és hátrányok

előnyök

– jó manőverezhetőség, nagy sebesség, könnyű kezelhetőség
– komoly hordozható fegyvermennyiség ( 250-500 font-os bombák kombója és a 8 db RP-3 rakéta)
– erős fegyverzet (4db 20 mm-es gépágyú) és elegendő lőszermennyiség
– modulok jó elhelyezkedése
– hibákat könnyen bocsájtja
– jó emelkedőképesség

hátrányok

– komolyabb fegyverzet hordozásával már elveszti előnyeit és lassabb, kevésbé fordul jól (persze így is komoly)
– szárnyakon van a fegyver, így fontos a fegyverösszetartás a stealth heveder csak tapasztalt játékosnál eredményes

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Alkalmazás

Két lehetőség van. (vagyis több, de két alap lehetőség)

  1. Ha bombákkal, rakétákkal terheltük szét magunkat akkor Booming and Zooming (BnZ) a földi célpontokra. Emelkedünk, majd lecsapunk és a támadás után már emelkedünk is azonnal. A fegyverzet elég arra, hogy 1 vagy 2 sorozat elpusztítson bármely könnyen páncélozott földi célpontot, a külső fegyverzet meg elég, hogy bármely nehéz földi célpont elpusztuljon. A nagy motor erő és a mozgási energia pedig elég arra, hogy újra támadási magasságba emelkedjünk vele. Ez a támadási forma az önző verzió és főleg a SL (ezüst oroszlán) és RP (fejlesztési pont) gyűjtésére alkalmas a földi célpontok önhatalmú pusztítása miatt. Arra tökéletesen alkalmas. De leszögezem: a feladatunk (ha a csapatmunkát nézzük) az ellenséges repülőgépek pusztítása és a második körben szabadna külső fegyverzetet vinni.
  2. Ha nem vittünk másodlagos fegyverzetet csak a komoly gépágyúinkat, akkor emelkedjünk minél magasabbra és próbáljunk meg minél több ellenséget kiiktatni, akár a földi célpontok védelmében.

Csatában simán feldob a sugárhajtású gépekhez, de van esélyünk ellenük, persze üldözni hiábavaló, ha nincs elég mozgási energiád. Jó kezekben realban (RB) hozhatja a 3-4 killt, árkádban pedig a határ szó szerint a csillagos ég. Szemberepülést nem muszáj kerülni, mivel a 12,7 mm páncél és a 42,8 mm-es páncélozott szélvédő a kisebb kaliberű fegyverek ellen simán véd. Természetesen meg kell válogatni kivel akarunk puszilkodni az égen. De ez igaz minden gépre.

Összeségében tehát a szintjén (4-es rang, 6.0 (AB), 6.7 (RB), 6.3 (SB).) az egyik legjobb vadászbombázó repülőgép. Hibázni lehet vele, könnyen megbocsájtja. (az ellenfél persze nem!)1 reply »

  1. Hogy lehet a maximalis sebesseget elerni sik repulessel?
    Lehet nalam bugos, de keptelenseg. 670 kornyeke is egy het es szenvedes. RB.
    Kifejlesztett a gep premium nelkul. van par repult oram vele.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s