Hírek

HSTV-L: Kitekintés a holnap világára

A HSTV-L (High Survivability Test Vehicle – Lightweight, magas túlélőképességű tesztjármű – könnyűsúlyú) egy amerikai kísérleti jármű az 1970-es évek végéről. A jövőt idéző kinézetével valószínűleg ki fog tűnni a csatatéren ez az 1.99 “Starfighters” frissítésben érkező könnyű harckocsi!


image

Röviden: Amerikai kísérleti könnyű harckocsi a ’70-es évekből, gázturbinás meghajtással, vékony páncélzattal, valamint nagy tűzerejű és gyors újratöltésű huzagolatlan ágyúval.


Előnyök

  • Kicsi, de erős: 75 mm-es huzagolatlan ágyú
  • Autotöltő
  • Kiváló mobilitás

Hátrányok

  • Kevés lőszer
  • Vékony páncélzat


Története

Az 1970-es évek közepén az amerikai hadsereg olyan harckocsitanulmányt indított, amelyben új elgondolások mentén ötvözték a tűzerőt a túlélőképességgel. Utóbbit kis mérettel, és nem vastag páncélzattal kellett elérni.

Akkoriban mind a hadsereg, mind a haditengerészet le akarta váltani az M551 Sheridan illetve M50 Ontos harckocsijaikat. E célból egy közös programot indítottak ARMVAL (Advanced Antiarmor Vehicle Evaluation) néven. Az itt kifejlesztett járműveket új ötletek tesztelésekre és tapasztalatszerzésre használták, amit később felhasználhattak más járművekhez.


HSTV-L 003 | Charlie Webb | Flickr
A fennmaradt HSTV-L prototípus napjainkban, Fort Benning-ben.

A program egyik szülötte volt a HSTV-L, egy kompakt, könnyű, nagy mozgékonyságú dizájn egy autotöltős 75 mm-es huzagolatlan ágyúval, ami mögött az elképzelés az volt, hogy gyors egymásutánban lőve meggyengíti és leküzdi a kompozit páncélzatot. A HSTV-L 1979-ben épült, és 1981-ig tesztelés alatt állt.

A 1980-ra a 75 mm-es ágyút elégtelennek találták a legújabb szovjet MBT-kkel szemben, illetve a tengerészgyalogság megkérdőjelezte a HSTV-L hasznosságát partraszállási műveletekben, ezért a programot 1981-ben leállították. Az itt szerzett tapasztalatokat felhasználták az RDF/LT programban.


image

A játékban

A játékban a HSTV-L az amerikaiak új Tier VI-os könnyű harckocsija lesz, mely sikeresen ötvözi a mozgékonyságot, az alacsony felépítést és a tűzerőt. Utóbbi egy magas csőtorkolati sebességű 75 mm-es ARES ágyút jelent egyetlen elérhető lőszer típussal: XM885 APFSDS. Az autotöltőnek köszönhetően a tűzgyorsasága eléri a 11 RPM-et (5.45 sec újratöltés). Ugyanakkor alig 26 lőszert tud magával vinni, így nem mindig használható ki a tűzgyorsasága.


Háttérkép letöltés: 1920×1080 2560×1440 3840×2160 

Ami a védelmet illeti, a legjobb esetben is csak 51 mm aluminium állja útját az ellenséges lövedékeknek, viszont mivel meredek szögben döntött lemezről beszélünk (ami a frontot illeti), gyakran fog pattintani.

A könnyű páncélzatért cserébe kiváló mobilitást kapunk, amiért egy 650 lóerős gázturbinás hajtómű (helikopterhajtómű) a felelős. Köszönhetően az alig 20.4 tonnás súlyának, 31.8 hp/t lóerő-tonna aránnyal rendelkezik, ami kiváló gyorsulást, illetve 83.6 km/h-s végsebességet jelent.


Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.


A HSTV-L heteken belül érkezik az 1.99 “Starfighters” frissítés keretein belül.


Forrás: War Thunder

Folytatom az 1.97-es frissítés devblogjai alatt elkezdett szekciómat: Lista azokról amik 1.99-ben biztosan jönnek, amik nagy eséllyel jönnek, és amik biztosan nem jönnek. A lista frissítésekor mindig legfelülre fogom hozzáírni az újakat, így könnyebb lesz tájékozódni, ha hosszúra nyúlna.

3 replies »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s