Érdekesség

Magyarország 20 db H145M helikoptert rendelt az Airbus-tól

H145M-avec-Hforce-EXPH-1745-48-1

H145M a Hforce fegyvercsomag részeivel felszerelve / airbus.com

A Honvédelmi Minisztérium 20 db az innovatív HForce fegyverrendszerrel felszerelt H145M katonai helikoptert rendelt  Zrínyi 2026 katonai korszerűsítési program keretében. A helikopterekkel együtt az Airbus kiterjedt oktatási és támogatási csomagot fog nyújtani.

Mivel minden magyar hírportál a magyar közleményt majmolja ezért mi az Airbus közleményét közöljük a magyar WT Info oldalon.

“Megtiszteltetés számunkra, hogy ismét hírbe hozzuk a Magyar Honvédséget és a Honvédelmi Minisztériumot, akit ma új vevőként üdvözölhetünk a H145M helikopterünk vásárlása kapcsán. Ezzel az új megbízással a két A319 katonai helikopter tavalyi megvásárlása után a Magyar Honvédséggel történő kiváló bizalmi kapcsolatunkat támogatjuk. Az Airbus csapat hálás a folyamatos bizalomért, amelyet a magyar kormány a termékeinkbe helyezett “- mondta Tom Enders, az Airbus vezérigazgatója.

H145-EXPH-1745-11

a H145M nem egy sima könnyű helikopter, harci támogató szerepkörben is megállja a helyét / airbus.com

A 3,7 tonna tömegű H145M helikopter számos feladathoz használható, beleértve a csapatszállítást, a légi megfigyelést, légi mentést, fegyveres felderítést és orvosi evakuálást. A magyar légiflotta új helikoptere gyors emelő (kötél) rendszerrel, nagy teljesítményű kamerával, tűzoltó berendezéssel, ballisztikus védelemmel, valamint egy elektronikus védelmi rendszerrel lesz felszerelve, amely támogatja a legigényesebb működési követelményeket. Az Airbus Helicopters által kifejlesztett HForce rendszer lehetővé teszi Magyarország számára, hogy gépeivel nagyobb űrméretű fegyverrendszert vagy irányított levegő-föld és levegő-levegő fegyvereket szállítson és hazsnáljon újra a helikopterein.

A H145M egy tesztelt és kipróbált könnyű kéthajtóműves helikopter, amelyet először 2015-ben szállítottak a német fegyveres erőknek valamint Thaiföld és a Szerb Köztársaság is adott le rendelést a típusra. A program érettsége lehetővé teszi az Airbus Helicopters számára, hogy megrendeléseket teljesítsen a költségeken belül és a tervezett szállítási idő szerint. A már működő H145M-ek hadrafoghatósága meghaladja a 95 százalékot.

H145-EXPH-1765-180

A német haderő már rendszerbe állította a H145M harci támogató helikoptert / airbus.com

Két Safran Arriel 2E motorral működtetve a H145M teljeskörű digitális hajtómű-vezérléssel (FADEC) rendelkezik. Ezenkívül a helikopter a Helionix digitális repülőgép-csomaggal van felszerelve, amely magában foglal egy nagy teljesítményű 4 tengelyes autópilótát, növelve a biztonságot és csökkentve a pilóta munkaterhelését. Különösen alacsony akusztikai kisugárzása miatt a H145M a legcsendesebb helikopter az osztályában.

Folyt. köv…


Bővebb cikk a H145M helikopterről hamarosan a WT Info-n! Kövessetek minket és like-oljátok a facebook oldalunkat, hogy ne maradjatok le a legfontosabb haditechnikai hírekről és tartalmas információkról, másképp, mint mások. 🙂


Forrás: Airbus


Hirdetéscleancarszorólap1Hirdetés


3 replies »

Hozzászólás