Hírek

GAEA üzlet véleménycikk — nézzük a napos oldalát

A GAEA-val való egybeolvadásra a játékosközösségből sokan reagáltak. Szerkesztői vélemény:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves olvasó!

Akik követik facebook oldalunkat már olvashatták, hogy a gaijin beleolvad a kínai GAEA cégbe. Sokan aggályaikat és negatív érzéseiket fejtették ki, ezzel kapcsolatban szeretném megosztani véleményemet, egyfajta (talán kicsit szokatlan) bizakodó optimista álláspontomat. [Franktamas]


Mit tudunk?

A gaijin még nem nyilatkozott az ügyben így egyetlen információnk az ö részükről Anton Yudintsevtől van, aki a gaijin új lehetőségeit ecsetelte, az Ázsiába való piacáttéréssel és a mobileszközökre való fejlesztéssel kapcsolatban.

A GAEA közleménye már jóval bővebb, a hagyományos másik cég (gaijin) magasztalása után rátértek arra, hogy ez miért jó nekik, és hogy mennyivel bővültek a lehetőségeik az üzletnek köszönhetően.


Kína

A GAEA egy kínai cég, főleg mobil eszközökre készítenek programokat, az Ázsián kívüli ismertségük minimális.

A cég kínai mivolta miatt sokakban felmerültek aggályok főleg adatvédelemmel, kiegyensúlyozatlan játékmenettel(chinese bias), rövidtávú profitorientáltsággal és kommunista propagandával kapcsolatban. Azonban a lehetőségek is bővültek a gaijin játékok számára. A GAEA csak a crossout és a war thunder játékokkal foglalkozott, hogy a többi gaijin által fejlesztett játékkal mi lesz nem tudni.


A War Thunder jövője

A War Thunder jelenleg rengeteg sebből vérzik. Az egész játék, egy tíz éve leselejtezett ingyenesen vásárolható motor egy gaijin által foltozott verzióján fut, amely nagymértékben korlátozza a játék lehetőségeit. Tele van bugokkal, amelyek a játék élményét rontják, a hibás mechanikákról, az egyensúly hiányáról és egyéb gyengeségekről nem is beszélve.

Ezen hibák főleg abból akadtak, hogy a gaijin folyamatosan csak rövid-távú stratégiával rendelkezett, céljuk a minél nagyobb ‘cash-grab’ volt (az újabb és újabb contentekkel és a hibák javításának mellőzésével), a játékosbázis megtartása háttérbe szorult, viszont mivel az ilyen típusú játékokra az állomány véges, ezért hosszú távon ez egy öngyilkos terv. A “felnőttkor” (vállgazd.) a piac ázsiára való áttérésével persze tovább húzható, de itt belépett egy új faktor is, mégpedig az új tulajdonos.

Ha a játék fejlesztését nem rövid-, hanem hosszú-távú tervek alapján folytatják, akkor akár eljöhet az az új War Thunder (nevezzük azt akár “War Thunder 2.0”-nak vagy “Quality of Life update”-nek) amit annyian várnak.
A kínai cég marketing/management felépítését nem ismerem, de egy optimista állásponttal akár jó dolgokat is lehet a jövőbe látni.
Képzeljük csak el, milyen jó lenne a War Thunder a régi 1.49-es balance-olt, (arányaiban)bugnélküli állapotában, egy új pl. Unreal engine alatt. Hatalmas lehetőségeket nyitna meg a játék előtt (yeah i know, “we are not in Kansas anymore”), A kérdés, hogy melyik irányba fog elindulni/tovább haladni a játék fejlesztése. Hogy mennyi időre tervezik, mennyi energiát és pénzt ölnek bele, illetve, hogy milyen csoportokat céloznak meg.

Még ha a semleges (jósolt) jövő is vár ránk. A játék jelenleg sem kiegyensúlyozott, most is tele van bugokkal, az adataink biztonsága sokat nem fog változni, illetve a bias-t és a gyors “cash-grab”-eket is megszokhattuk már. (Kommunista propaganda is volt, csak eddig a Marx-Lenin-féle és nem a szuper-kapitalista kommunista ága.) Persze ‘sosem tudhatjuk, hogy van rosszabb, amíg meg nem tapasztaljuk’, de csak arra próbálok utalni, hogyha nem csak a rossz alternatívákra összpontosítunk, hanem megpróbáljuk meglátni, hogy egy új vezetés akár pozitív változásokat is eszközölhet, az talán a reményeinket és kedvünket is felvetheti (és hogy lehetőség is van rá, hogy a játék újra egy jó irányba fog elindulni).

Persze megint csak a valóságba visszarángatva magunkat, az alábbi nyilatkozat külön kiemelése a mindenfajta várható változás elleni jóslatot erősíti.

“A (gaijin) stúdiót továbbra is a régi vezetők fogják irányítani. “

A piaci űrt akkor is be fogja valami tölteni.


Kategóriák:Hírek

Tagged as: , , ,

2 replies »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s