Rövid hírek

BMPT Terminator támogató harcjárművek az orosz hadseregben!

Az első példányai a BMPT-72 Terminator 2 páncélozott tűztámogató harcjárműnek (Fire Support Amoured Vehicle) 2018 első negyedévében kerülnek leszállításra az orosz hadseregnek.

BMPT változatokat az Uralvagonzavod (UVZ) kutató-gyártó vállalat – amely a Rostec állami vállalat leányvállalata – fejlesztette és gyártja.

BMPT-1-2

Jól látható különbségek vannak a járműveken

A katonai elemzők rámutattak, hogy a hadsereg összesen több mint 10 BMPT-t (hamarosan bemutatásra kerül az oldalon egy új rovat indításával) fog kapni, ami a T-90A harckocsi (MBT) alvázán alapul, míg a BMPT-72 Terminator-2 harcjárművek a korábbi  T-72 MBT alvázára épülnek. “Az új jármű még nincs hivatalosan elnevezve” – teszik hozzá. A fejlesztett Terminator első élő bemutatója augusztusban került megrendezésre a hadsereg Army-2017 elnevezésű nemzetközi katonai-technikai rendezvényén, amelyre Moszkva melletti Kubinka-ban került sor. Az új járművel kapcsolatban is beszámoltak arról is, hogy Szíriában tesztelték. (hol máshol) Az új platformot gyakran BMPT Terminator-nak vagy Terminator-2-nek hívják. Nem minden ok nélkül.

BMPT_1

BMPT a T-90 harckocsi alvázán alapul

A járművek célja, hogy részt vegyenek a harckocsik küzdelmében és semmisítsék meg a kevésbé feltünő fenyegetéseket, mint például a kézi páncéltörő fegyverrel felszerelt katonákat vagy a könyebben páncélozott tankelhárító rakétával felszerelt harcjárműveket (ATMG) illetve még tűztámogatást is nyújtsanak a gyalogságnak a komoly tűzerejük révén. A platformok harci moduljai ugyanazt a fegyvercsomagot tartalmazzák, amely két 30 mm-es automata gépágyúval, négy irányított páncéltörő rakétával és egy koaxiális 7,62 mm-es géppuskával rendelkezik. A BMPT ezenkívül két darab 30 mm-es automata gránátvetőt (AGL) is szállít. Mindkét jármű védelme hasonló az eredeti járműhöz. Az UVZ hivatalos portfóliója szerint a BMPT 47 tonna súlyú és öt fős a kezelő személyzete (parancsnok, lövész, vezető és két AGL-üzemeltető).

BMPT_2

A modernebb BMPT-72 a T-72 harckocsi alvázára épült

A BMPT-72 Terminator-2 a T-72 alvázon alapul. Súlya (közel 44 t) kisebb, mint a kiindulási járműé. A Terminator-2 nem rendelkezik 30 mm-es gránátvetőkkel és ennek eredményeképpen a legénység három személyre (parancsnokra, lövészre és vezetőre) csökkent. Megerősítették a BMPT-72 harci moduljának védelmét: az automatizált ágyúkat és az irányított rakéták indító berendezéseit kiegészítő védelemmel látták el.

A BMPT páncélozott tűztámogató harcjármű orosz hadsereghez történő szállítását augusztusban az Army-2017 kiállításon írták alá. “Ez az első megrendelése az Ural Design Bureau of Transport gépgyár(UKBTM, az UVZ leányvállalata) által kifejlesztett tűztámogató járműnek” – mondta Borisov a hivatalos aláírási ünnepségen.

 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Szeptember végén az Orosz Védelmi Minisztérium (MoD) azt mondta, hogy a BMPT harcjárművek sikeresen teljesítették a teszteket. “Az összegyűjtött adatok lehetővé tették a tervezők számára, hogy felfedjék a jármű berendezéseinek hátrányait, és javítsák őket” – hangsúlyozta a minisztérium. A MoD szerint az új BMPT Terminator felhasználja a T-90A harckocsi alvázát, páncélzatát és alkatrészeit. A minisztérium rámutatott arra, hogy a jármű fegyvercsomagja egyidejűleg legfeljebb négy célt képes követni és megsemmisíteni, beleértve a helikoptereket és a rögzített szárnyú repülőgépeket. “A Terminator páncélvédelme majdnem megegyezik a T-90A harckocsiéval” – tette hozzá a MoD.

Október közepén Dmitrij Bulgakov védelmi miniszter azt mondta az orosz médiumoknak, hogy a BMPT Terminatort 2017 végéig üzembe helyezik. “Számos külföldi ország, elsősorban Izrael és Szíria jelezte érdeklődését” – mondta Bulgakov a Army Standard magazinban. A tisztviselő hozzátette, hogy a jármű sikeresen teljesítette az összes kísérletet.

A MoD arra is rámutat, hogy a Terminator egy csúcsminőségű hardvercsomaggal van ellátva, amely a célfelderítési rendszert, az automatikus tűzvezérlõ rendszert, az elhárító rendszert fejlett rakétákat egyesíti az automata gépágyúkkal és a géppuskával. A jármű szintén magas ballisztikus és akna (telepített) elleni ​​védelmet nyújt. A Terminator jobb sebességet és manőverezhetőséget kínál a harckocsikhoz képest.


Forrás: armyrecognition.com

1 reply »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s