Rövid hírek

Újabb remény az A-10-es flottának?

A Fairchild Republic A-10-es flotta szárnyainak felújítására kiírt szerződés meghosszabbítását tervezi az Egyesült Államok légiereje – a nyugdíjba szánt csatarepülőgépekből legalább pár századnyit szeretnének így megmenteni.

A kormányzati programok felügyeletéért felelős hivatal, a „Project on Government Oversight” felületen arra hívta fel a figyelmet, hogy a Boeing céggel kötött szerződés hamarosan lejár, és a közvetlen tűztámogatásra és harckocsik/páncélozott járművek ellen kiválóan alkalmazható A-10-es flottából legalább 100 darab még nem kapta meg a további üzemeltetéshez elengedhetetlen szárnyfelújítást.

a102

A Boeing nem erőlteti a szerződéshosszabbítást, mivel a cég részére nem kifizetődő az üzlet. A Boeing tavaly már be is zárta a Maconben (Georgia állam) található üzemét, ahol dél-koreai beszállító közreműködésével állították elő az A-10-esek új szárnyelemeit. Az USAF kénytelen volt más partner után nézni, aki képes befejezni a már elkezdett felújítási munkákat.

a103

A legendás gépágyú…

USAFBRRRRRT_BS120816-1

…és használata!

Az USAF az ezévi költségvetésből szeretne még tartalékolni az A-10-esek szárnyaira és a 2019-es költségvetésből is áldoznának a legendás Varacskos Disznókra. A döntést nehezíti, hogy még mindig nem tisztázott, pontosan hány darabot szeretnének a meglévő 109 db A-10-esből megtartani 2030-ig – félő, hogy a szárny-modernizálásból kimaradt gépek nagy része nyugdíjba kényszerül.

A Boeing által eddig legyártott szárnyak a meglévő 9 db A-10-es ezredből hatnak biztosítják a további működésüket. Nagy valószínűséggel több század A-10-es is ki lesz vonva a hadrendből, amint a leváltásukra megérkeznek az F-35A-k – azonban a Lockheed Martin gépei előbb az F-16-osokkal felszerelt alakulatokhoz érkeznek meg, a jó öreg Warthogok addig még hadrendben maradnak.Forrás: honvedelem.hu

Kategóriák:Rövid hírek

Tagged as: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s