Rövid hírek

Izrael elsőként alkalmazott F-35-ös harci repülőgépeket éles bevetésen

f353

Izraeli F-35-ösök hazaérkezése / netnews.vn

Az izraeli légierő a világon elsőként alkalmazta éles bevetésen az F-35-ös típusú lopakodó vadászbombázót, amely a világ legkorszerűbb harci repülőgépének számít – közölte május 22-én Twitter-oldalán az izraeli hadsereg.

 

A hadsereg Amikam Norkin vezérezredest, a zsidó állam légierejének parancsnokát idézte, aki egy katonai konferencián beszélt erről. „Mi vagyunk a világon az elsők, akik hadműveleti bevetéseken alkalmazzuk az F-35-ösöket” – mondta Norkin. „Az egész Közel-Kelet felett repkedünk az F-35-ösökkel. Műveleti képességeink részévé vált. Mi vagyunk az elsők, akik F-35-ösökkel hajtottunk végre kétszer is támadást a Közel-Keleten, különböző frontokon – tette hozzá a légierő parancsnoka, aki a konferencián bemutatott egy felvételt a libanoni főváros, Bejrút felett repülő F-35-ösről. Norkin nem árulta el, hogy a felvétel mikor készült.

f35news2__main

Első legyártott izraeli F-35-ös / f35.com

A vezérezredes szerint az F-35-ös rendkívül alacsony radarkeresztmetszete lehetővé teszi, hogy a gép észrevétlenül, mélyen behatoljon az Iránhoz hasonló ellenséges államok légterébe, és kijátssza az olyan korszerű légvédelmi rakétarendszereket is, mint az orosz gyártmányú Sz-300-as, amelynek hadrendbe állítását Teherán márciusban jelentette be. Norkin nem pontosította, hogy az amerikai Lockheed Martin konszern által gyártott lopakodó kialakítású gépeket pontosan hol és mikor vetették be.

664386-f-35-lightning-generic-lockheed-martin-2

Amerikai F-35-ösök / lockheed.com

f352

Nyitott fegyvertér ajtóval / f35.com

A DPA német hírügynökség szerint Norkin a hadsereg keddi közlésével párhuzamosan – szintén a Twitteren – a két héttel korábbi, Szíriában végrehajtott izraeli légicsapásokat kommentálta. Az izraeli légierő akkor saját közlése szerint a szomszédos Szíriából a Golán-fennsíkra mért iráni rakétacsapásra válaszolt. „Az irániak 32 rakétát lőttek ki, négyet sikerült lelőnünk, a többi izraeli területen kívül csapódott be” – írta Norkin. Hozzátette: az izraeli megtorló csapásokat végrehajtó repülőgépekre több mint száz légvédelmi rakétát lőttek ki!

 

israeli_f35b

Izraeli F-35B / israel-aircraft-avions.blogspot.hu

Izraelnek 2016 decemberében szállítottak le első alkalommal F-35-ösöket. Értesülések szerint a zsidó állam légiereje a típusból ötvenet készül hadrendbe állítani 2024-ig. A három változatban, köztük függőleges fel- és leszállást lehetővé tevő kialakításban is gyártott F-35 az Egyesült Államok egyik legdrágább, s éppen költségei miatt sokat bírált fegyverrendszerének számít. Beszerzése darabonként 100 millió dollárba kerül.

21-WYSSandWILNER-image4b-F-35Cockpit(to-zoom-in-to-focus-on-front-display-to-top-of-panel)

A legdrágább gép legdrágább pilótafülkéje / israel-aircraft-avions.blogspot.huForrás: honvedelem.hu, MTI

Kategóriák:Rövid hírek

Tagged as: , , ,

1 reply »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s