Rövid hírek

Befejeződtek a Z-19E kínai harci helikopter fegyvertesztjei

1000x562@z-19e

Z-19E teljes terheléssel / honvedelem.hu

A kínai Harbin Z-19E típusú harci helikopter sikeresen teljesítette az előírt fegyverteszteket. A napokban arról számoltak be, hogy a Harbin Aircraft Manufacturing bejelentette: befejezte a „Fekete Tornádó” harci helikopter 40 napos fegyvertesztjét.

Pontosan egy évvel ezelőtt, a Harbin városában található Harbin Aircraft Manufacturing vállalat területén végrehajtotta első repülését a Harbin Z-19E, nem hivatalosan „Fekete Tornádó” nevet kapott forgószárnyas. Napjainkra a helikopter átesett az összes teszten, így készen áll az exportra. A forgószárnyas fegyvertesztjei március 29-én kezdődtek és 40 napig tartottak.

700x466@z-19e-2

“Kicsi a bors, de erős” – tiszteletet parancsoló a fegyverzet / honvedelem.hu

A gép tavaly májusban végezte a szűzrepülését. A szerdai jelentés szerint az új modell a tüzérségi teszten demonstrálta remek manőverezhetőségét és működési képességeit a most befejeződő tüzérségi tesztelésen, ami kulcsfontosságú fázis volt az exportmodell piacra dobása előtt. Ez idő alatt vizsgálták a helikopter tűzvezető rendszerének működését, valamint sor került az összes rendszeresítésre kerülő fegyver tesztelésére, beleértve a levegő-levegő, levegő-föld rakétákat, annak irányított és nem irányított változatait is.

A tesztelés során a helikopter összes fegyverrendszerét kipróbálták:

  • a 12,7 milliméteres, 1,4 kilométer hatótávolságú fedélzeti gépfegyvert;
  • a nem irányított rakétákat;
  • a 4 kilométer hatótávolságú, YT-90 levegő-levegő rakétákat;
  • valamint a 2 kilométer hatótávolságú, Blue Arrow levegő-föld rakétákat.

Az egyrotoros, 3,96 méter hosszú Z-19E tandem elrendezésű pilótafülkét kapott. A keskeny géptestet a legmodernebb repülési és katonai eszközökkel szerelték föl, hogy a jármű többféle feladatot is elláthasson a legváltozatosabb időjárási feltételek mellett. A Z-19E maximális felszálló súlya 4 250 kilogramm, a típus a könnyű harci helikopterek családjába tartozik.


Forrás: honvedelem.hu

Hozzászólás