Rövid hírek

Puma megmondta: Marder nincs nyugdíj!

The-German-Puma-IFV-SPz

Puma lövészpáncélos (IFV) / fighting-Vehicles.com

A katonai programokat vizsgáló német számvevőszéki szakemberek jelentése szerint a Bundeswehr-nek arra kell készülnie, hogy a Marder lövészpáncélosokat 2024 után is hadrendben kell tartani. Az ok: a váltótípusnak szánt, védettebb és nagyobb tűzerejű Puma-val sok gond van még és a hadra foghatóságuk emiatt elégtelen.

marder

Marder lövészpáncélos (IFV) / military-Today.com

A Bundesrechnungshof adatai szerint 2016-ban a vadonatúj, lánctalpas lövészpáncélosokból 48, míg 2017-ben már csak 43 százalék volt hadra fogható. A Rheinmetall és a Krauss-Maffei Wegmann közös terméke így várhatóan csak 2029-re veheti át teljesen a 40 éves Marderek helyét – amennyiben lesz elegendő tartalék alkatrész raktáron.

A már leszállított 200 jármű ráadásul nagyon sokszor meghibásodik a hadgyakorlatokon és a kiképzések során. Az alkatrészhiány miatt sokszor csak „részlegesen alkalmazható” járművekkel dolgoznak a Bundeswehr katonái, azaz például egy vezetési gyakorlatra kiadott Puma fegyverrendszerei nem működnek.

1000x563@2bundeswehr

Puma-k gyakorlaton / honvedelem.hu

Késik a MELLS irányított rakétarendszer integrációja is: az eredeti 2019 márciusi dátum helyett leghamarabb 2020 második negyedévében kaphatják majd meg a Pumák a modern és egyre fontosabbá váló fegyverrendszert.


Forrás: honvedelem.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s