Rövid hírek

Új könnyű harckocsi a Kínai Tengerészgyalogságnál

 

p1728097_main

ZTQ-15 elnevezésű harckocsi halad át az úton egy nem ismert kínai település közelében / fyjs.cn

A kínai online fórumokon közzétett kép azt sugallja, hogy a Kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLAN) Haditengerészete a Tengerészgyalogság erőit egy helyi fejlesztésű, könnyű harckocsival fogja felszerelni, amelyet ZTQ-15-nek neveztek el.

A július közepén közzétett fyjs.cn weboldalon látható a harckocsi, amelyről úgy vélik, hogy a Tengerészgyalogsághoz tartozik és a tengerészeti hadműveletekre álcázva festettek. A harcjármű egy nyilvános, de nem ismert helyen halad át az úton.

A ZTQ-15-t – amelynek megnevezését a Kínai Nemzetvédelmi Minisztérium nem erősítette meg – a hegyvidéki területekre és nehéz terepre tervezték, a Jane’s 360 szakértői szerint. 105 mm-es ágyúval van felszerelve, páncélzata erősnek tűnik egy könnyű harckocsihoz képest a masszív alváz alapján és úgy vélik, hogy egy erőteljes motorral rendelkezik, amely nagy mobilitást biztosít számára.

A kínai jelentések szerint a harckocsi kb. 35 tonna súlyú (kínai haderőben ez még könnyű harckocsi), és négy fős legénységgel rendelkezik, de  – mivel spekulációról van szó arról – lehetséges, hogy automata töltőberendezés miatt ez csak 3 fő.

A Jane’s 360 szerint a harckocsi ék alakú tornya modern reaktív páncélblokkokat (ERA páncélzat) és lézeres érzékelő rendszert tartalmaz, illetve biztosan el van látva füstgránát vetőkkel.

A harcjármű felfüggesztése valószínűleg hidropneumatikus, így terepadottságoktól függően előre vagy hátra, jobbra és balra dönthető, hogy jobban kiaknázza a terep adottságait és segítse a vasúti és vízi szállítást. A széles lánctalp miatt a harckocsi talajnyomás értéke hasonló lehet a Type-62 könnyű harckocsiéhoz, amely elég alacsony ahhoz, hogy leküzdje a rizsföldeket. A levehető páncélzat tovább csökkentheti súlyát.

Hamarosan több információ is napvilágot láthat az új fejlesztésű kínai harckocsiról.


Forrás: Jane’360, fyjs.cn

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s