Rövid hírek

Irán bemutatott egy teljesen hazai gyártású vadászrepülőgépet – Kovszar

9dab5d4e5f1dabc6aebefd2ad441e3c8bdcf5323

A Kovszar bemutatója / IRIAF

Az iráni hadsereg augusztus 21-én bemutatott egy teljes egészében hazai gyártású, többféle fegyverrel felszerelhető vadászrepülőgépet, amelynek a Kovszar nevet adta – közölte az állami média. Persze játszhatnánk a szavakkal és magyarul valószínűleg a valós képességeket is jelentené, de nem teszem, az olvasó fantáziájára bízom.

iranian

iranigep1882104

A Kovszar vonalvezetése és formája meglepően modern… / IRIAF

A vadászgép teheráni bemutatóján Haszan Rohani iráni elnök is jelen volt. A Kovszart rövid távú küldetéseken vetik majd be – tette hozzá a Tasnim iráni hírügynökség. Katonai szakértők viszont kételyeiket fogalmazták meg Irán bejelentésével kapcsolatban. A gép ugyanis, amiben Rohani ült, egyáltalán nem tűnt modernnek. Mi több, pont úgy nézett ki, mint az 1962-ben szolgálatba állított, a 70-es évek elején modernizált F-5-ös amerikai vadászgép, amiből Irán még az iszlám forradalom előtt bevásárolt, és amiből becslések szerint még mindig lehet 48 darabjuk.

648

…nem is hasonlít a Jordán Légierő Northrop F-5 vadászgépére / JAF

Az egyezés kétségbevonhatatlan. Munkatársa, a CNBC-nek nyilatkozó Douglas Barrie is arra jutott, hogy a kedden bemutatott “új”, “saját fejlesztésű”, “negyedik generációs” vadászgép valójában egy elég régimódi F-5-ös lehet. Udvarias megfogalmazása szerint “nem venne mérget” az irániak állítására, hogy a gép saját fejlesztésük, bár az akár még igaz is lehet, hogy néhány alkatrészt Iránban gyártottak – már csak azért is, mert a szankciók miatt ezeket nem tudják az eredeti gyártótól beszerezni. Az sem kizárt, hogy az iráni mérnökök fejlesztették a gép elektronikáját és irányítórendszerét, de ez azért  2018-ban minden probléma nélkül megoldható, tekintettel arra, hogy a gép elektronikáját és irányítórendszerét még a hatvanas években fejlesztették ki, így nem nagy dolog a modernizálása.

20780554_1af86bbaa0c8dfec80529137addefa99_x

Haszan Rohani iráni elnök megszemléli Irán új 4-ik generációs fegyverét / IRIAF

Irán jelenleg is aktív szereplője közel-keleti fegyveres konfliktusoknak, például a szíriai polgárháborúnak. Az iszlám köztársaság fegyverekkel és katonák ezreivel támogatja Bassár el-Aszad damaszkuszi elnököt. Azonban az iráni légierő hiányosságai miatt Oroszország nyújt légi támogatást a szíriai kormányerők hadműveleteihez.

Az iszlám köztársaság légierejének támadó kapacitása kimerül néhány tucat harci repülőgépben, amelyek orosz vagy még az 1979-es iszlám forradalom előtt beszerzett, mára elavult amerikai típusok. Irán 2013-ban is bemutatott egy új, hazai gyártású vadászrepülőgépet, amely a Kaher 313 nevet viselte, de szakértők kételkedtek ennek bevethetőségében. Az iszlám köztársaság, a fegyverimportot korlátozó nemzetközi szankciókat megkerülve, jelentős hazai fegyveripart épített ki.


Forrás: honvedelem.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s