Rövid hírek

Fotón az F-35A balesete

Új típus lévén az F-35 Lightning II ötödik generációs harci repülőgép programját fokozott figyelem övezi, nem is beszélve a gépet érintő esetleges balesetekről, mely esetek egyelőre kiemelt figyelmet élveznek. Most fotónk is van a legújabb balesetről.

1000x539@f35-2

Az F-35A vadászrepülőgép az állóhelyre gurulás közben szenvedett balesetet. / honvedelem.hu

Augusztus 22-én, szerdán az Eglin légibázison települő 33. ezred 58. vadászszázadának egyik F-35A típusa szenvedett balesetet, helyi idő szerint 12 óra 50 perc körül. Az F-35-ös pilótája a repülés során vészhelyzetet jelentett, így visszatért a légibázisra, a sikeres földet érést követően a gép az állóhelyére gurult, viszont az orrfutója összecsuklott, az F-35-ös a mellékelt fotón látható módon szenvedett balesetet. A légibázis tűzoltó egységei azonnal a gép mellé értek és biztosították a helyszínt, az F-35-ös pilótája nem sérült meg a balesetben, melynek vizsgálatát megkezdték.

Egyelőre nem tisztázott, hogy milyen mértékben sérült meg a repülőgép, illetve mennyi lesz a javítás költsége, az viszont a fotó alapján is látható, hogy az F-35-ös EOTS (Electro-Optical Targeting System) rendszere megsérült. Azt sem hozták egyelőre nyilvánosságra, hogy milyen vészhelyzetet jelentett a pilóta repülése során, ami miatt vissza kellett térnie a bázisra.

A bázis két F-35A gépe egyébként 08.26-án indult útnak a Thunder Over Michigan airshow-ra, a légibázis közleménye szerint a megsérült repülőgép nem azon gépek egyike, melyek a repülőnapra voltak hivatalosak. Eddig két komolyabb balesetről számoltak be – ami nyilvánosságra került – az F-35-ösök kapcsán: 2016 szeptemberében a Mountain Home légibázis egyik F-35A gépének hajtóműve gyulladt ki, 2016 októberében pedig egy F-35B belső fegyvertere kapott lángra, komoly károkat okozva a repülőgépben.


Forrás: honvedelem.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s